Nejbližší koncerty
  • 27. 07. 202427.7 první ročník festivalu Leviathan Open Air, fotbalové...
  • 03. 08. 202427. ročník festivalu extrémní hudby v posázavských Krhani...
  • 09. 08. 2024Druhá zastávka nukleární fúze proběhne v Kestřanech na fo...
  • 20. 08. 2024Ruská pagan metalová kapela Arkona se vrací do Ostravy s ...
  • 22. 08. 2024More Noise For Life Vol. 16 BASTARD ROYALTY - Crust co...
  • 23. 08. 202423.-24. 8. 2024, fotbalové hřiště Lužná u Rakovníka SQUA...
  • 24. 08. 2024TOUTATIS FEST První ročník jednodenního plzeňského fest...
  • 30. 08. 2024Warm-up festivalu METAL!!! v čele s ILL NIÑO je zde! Tato...
LLYR

CD 2024, Les Acteurs de l'Ombre Productions / black/death metal / Francie

Black/death metalová kapela s adjektivem atmosférická z francouzského Marseille vznikla v roce 2008, objevila se na několika splitech a v roce 2009 vypustila do světa premiérové EP. V březnu letošního roku vydala u Les Acteurs De L'Ombre Productions své páté řadové album s názvem „Elixiria Ekstasis“. Předešlé album „Apocatastase“ z roku 2021 je jedinou zkušeností, kterou s touto kapelou mám, takže jsem byl na další rituální kousek velmi zvědavý. Potud bych moje řečnění na úvod považoval u konce, pojďme se pustit do špíny a ponurosti, kterou, jak již obal napovídá, „Elixiria Ekstasis“ je.

Tři roky staré album „Apocatastase“ bylo součástí dřevěného boxu, který obsahoval snad všechny potřebné propriety ulízlého ministranta (rituální příručku, malý i velký růženec, lahvičku s kadidlem, tabulku dřevěného uhlí, krabičku zápalek, kovovou kadidelnici, svíčku, oltářní utěrku). Tentokrát vydavatelství LADLO tak rozmařilé nebylo a novinku opatřilo nezvykle „pouze“ č/b (kromě krevního řečiště oběti) 3dílným digipakem s malůvkami maníka říkajícího si Kerbcrawlerghost, vloženým bookletem s krasopisně vepsanými texty a nezbytnými informacemi. 

Úvodní „His Wine Be Death“ s ledovou tremolo melodií vznášející se nad hnacími blastbeaty zní majestátně i chaoticky zároveň. Syrové melodie a satanské čarování obsažené v „Key To Luciferian Joy“ se utápí v tradičních sférách toho nejchmurnějšího black metalu. V případě „Carnal Hymnody“ blastovací intervaly musely napáchat nějaké škody, občasné začlenění zlověstných syntezátorů dodává skladbě triumfálně epický šmrnc. „Cyclopean Adoration“ nepatří k nejrychlejším skladbám, naopak je pomalejší a místy až hypnotická. Díky zneklidňující klaustrofobii si najde svou vlastní šamanskou trajektorii. Osobně bych skladbu o pár minut zkrátil, ale to není úplně výtka. Krvavými tremoly, masitými riffy přímo z pekla, neustálými divokými blast beaty sahá „Vessel Of Abysmal Luxury“ skutečně hluboko pod povrch. „The Golden Chamber“ je plná řinčivých kytar, pokroucených riffů a technického bubnování. Poté zpomalí do kázavě doomového ploužení opepřeného dungeon synthovými melodiemi, aby vás vrhla zpátky do víru kakofonického mumraje. Démonické hlasy, které se vzájemně prolínají, dodávají skladbě „Menstruum Congressus“ okultní nádech, po vrcholně těžkém tempu bicích čeřené disonantní kytarou přijde prdel kopající pasáž, satanistický black metal první třídy. Démonickými hlasy zpustošenou „Enfleshed In Silence“ vnímám jako overturu k poslední a zároveň nejrozmáchlejší a skvěle vystavěné „Chalice Of Fornication“ („Pohár smilstva“). I ty řekněme „progresivnější“ výstřelky, např. zařazení sitáru (mnohostrunný drnkací hudební nástroj z rodiny louten, populární v severní Indii), mají své opodstatnění. Kytary, zvláště když přejdou do tremola, zaujmou autoritou. Černá labutí píseň musí uvařit i pár dosud nezaujatých jedinců.

Kytaristé Analyser a Kericoff (skladby 4 a 9) vytvářejí kaskádovité melodie, které se spíše než k typickým blackmetalovým přívlastkům přiklánějí k apokalyptickému soundtracku virtuální hry posedlé Satanem.  Když to zkombinujete s frenetickými bicími King Hada a střídavými výkřiky kazatele Daemonicreatora, vznikne něco bizarního a přitom opojného. S jistotou lze říci, že CORPUS DIAVOLIS vybrousili slušné album, možná mírně teatrální, ale v black metalu se na džouky nehraje. Důvod, proč si na tyhle chlápky dávat pozor.

Přesné hodnocení: 7,5/10

Seznam skladeb:

  1. His Wine Be Death
  2. Key to Luciferian Joy
  3. Carnal Hymnody
  4. Cyclopean Adoration
  5. Vessel of Abysmal Luxury
  6. The Golden Chamber
  7. Menstruum Congressus
  8. Enfleshed in Silence
  9. Chalice of Fornication

Čas: 58:00

Sestava:

  • Daemonicreator – voices, synthesizers 
  • Analyser – lead guitars 
  • Kericoff – guitar (4 a 9)
  • Funeral – bass
  • King Had – drums
  • Martial – abyssal choirs 

Bandcamp
Spotify
Facebook

LADLO


Zveřejněno: 16. 05. 2024
Přečteno:
314 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář