HEIDEN – Andzjel

16. 2. 2024, Praha - Modrá Vopice

Únorová koncertní jízda pokračovala v pražské Modré Vopici, kde byl tentokrát na pořadu večera death/grindový večírek v rámci sedmizastávkového turné polských SQUASH BOWELS, EMBRIONAL a české mlátičky BRUTALLY DECEASED. Sestavu v pátek doplnili čeští death/grindeři IMPULSEALER. Krátce před začátkem se ve vysočanském klubu nacházely nižší desítky návštěvníků, postupem večera se počet dostal odhadem k šedesáti.

Dvojici IMPULSEALER jsem před koncertem vůbec neznal, na kontě zatím mají několik EP a splitek, žádnou řadovku. Po noise intru následovalo dvacet minut rubanice ve stylu finských ROTTEN SOUND, u kterých se bohužel až příliš opakoval mustr rozjezdu skočnějším beatem na bicí a následné sypačky. Duo to tam ale nasypalo poctivě, za ty dvě desítky minut stihli, jak je u grindu obvyklé, značný počet skladeb, nicméně nějakou tu větší variabilitu by to přeci jen sneslo. Na rozjezd ale proč ne, zahrané to bylo v cajku.

BRUTALLY DECEASED jsou jistota, asi každý, kdo s jejich tvorbou přišel do styku, ví, co od pětice očekávat. Tedy pořádně nachrastěný a najebaný death metal s nejhrdelnějším vokálem v Česku. Ve Vopici to chlapům sedlo parádně a bylo znát, že postupem diskografie zrychlují, což vyvrcholilo několika ukázkami z již nahrané čtvrté desky. Zároveň z původního jasného odkazu na Švédsko se přeci jen BRUTALLY DECEASED posouvají částečně jinam, ačkoli jedna z novinek je naopak jasným poukazem na gothenburskou scénu. Té Ameriky je tam ale určitě více než v minulosti. Závěr čtyřicetiminutového setu patřil dvěma raným skladbám, při kterých se konečně rozjel alespoň menší kotel. Zvukově to bylo celkem v pořádku, pouze kopáky byly hodně utopené a Adamovu kytaru bych si taky uměl představit o něco výš. Jinak ale násyp podle očekávání.

Polské EMBRIONAL jsem si dal také poněkolikáté a dosud nikdy nezklamali. Od předchozího setkání došlo ke změně na pozici kytaristy, kde nově strunný nástroj obsluhuje borec nazvaný Chłosta, jinak ale čtveřice už nějakou dobu působí ve stejné sestavě zkušených pánů, všichni spolu mimo jiné hrají také v HELLFUCK, někteří zároveň v AZARATH. Ve Vopici potvrdili, že jim to pořád řeže s naprostou jistotou, nejvíc zabíjely asi dvě ukázky z chystané desky, která by měla vyjít zhruba v květnu, to byl chvílema odkaz na IMMOLATION jak blázen. Fungovaly ale i osvědčené věci z desek „Evil Dead“ či „The Devil Inside“, ačkoli na moji nejoblíbenější „Evil's Mucus“ tentokrát nedošlo. Zazněly ale „Funeral March“, „Madman's Curse“ nebo „Inhuman Lusts“. I zvukově EMBRIONAL naprosto zabíjeli, vokál byl možná zbytečně moc nahlas, ale jinak v absolutním pořádku. Poláci opět za jedna a natěšenost na nový počin ještě vzrostla.

Darek (bicí) s Marcinem (vokál, kytara) na pódiu zůstali i na dále, nicméně Marcin vyměnil sedmistrunku za nástroj s nižším počtem špagátů a z techničtějšího deathu jsme přepluli do vod goregrindu se čtveřicí SQUASH BOWELS. Hrají v Česku často, na kontě už toho mají spoustu, ale vlastně jsem s nimi nikdy neměl tu čest, neboť tomuhle žánru až tak neholduju. Přidělený čas 55 minut mi přišel pro takovouhle věc ažaž, nicméně nakonec musím říct, že set SQUASH BOWELS byl celkem zábavný a utekl bez nervózního sledování hodinek. Byly momenty, kdy až přílišná primitivnost riffů a goregrindová infantilnost nutila člověka se pousmát, na druhou stranu v určitých okamžicích se kapela vytasila s pořádně nadupaným death metalem, za který by se ani kolegové z EMBRIONAL nemuseli stydět. Co mi moc nelezlo přes uši, to byl zefektovaný Arturův vokál, když už to má bejt prasečák, tak ať to je aspoň přirozené, haha. Ale jinak jako jo, nějakým novým žánrovým fanouškem jsem se nestal, ale mělo to spád a lidstvo se pořádně bavilo a SQUASH BOWELS i nějakou tu věc přidali.

Death metalový večírek se dvěma vrcholy uprostřed se vydařil, dorazilo i dost známých tváří, s nimiž šlo příjemně prokecat pauzy mezi kapelami. A mimochodem, akce se dokonce hned po první kapele dostala do mírného předstihu, což jsem jedině kvitoval. Teď si dám zase pauzu od koncertů... týden, hahaha.


Zveřejněno: 20. 02. 2024
Přečteno:
931 x
Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

02. 03. 2024 11:55 napsal/a Zelený čajík
Bury
Jaká Škoda? Škoda auta? A kolik lidí, jste si myslel, že tato prošlá, primitivní a neoriginální muzika přitáhne? Prostě to nikoho nezajímá!
26. 02. 2024 19:14 napsal/a Bury
Bielsko-Biała
V sobotu jsme vyrazili na poslední zastávku tohoto tour - Bielsko-Biała / RudeBoy Club, což máme tak hodinu cesty. SEE YOU IN HELL byli vraždící! BRUTALLY DECEASED to pořád pěkně švédsky bzučí. EMBRIONAL si ten "Morbid Angel styl" jedou pěkně, ale za mě moc dlouhé. A SQUASH BOWELS je old school gore/grind jak víno. Jenom škoda, že nedošlo víc lidí, ale s bídou necelch 50. Jinak super výlet na fajn místo. Fotky od Pajoshe zde. https://www.rajce.idnes.cz/agnostic/album/2024-2-24-see-you-in-hell-brutally-deceased-embrional-squash-bow. PS: Opate, IMPULSEALER řadovku mají (viz https://www.fobiazine.net/article/12820/impulsealer-42https://www.fobiazine.net/article/12820/impulsealer-42)!