Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
TELEPATIE VI

Příborská melancholická parta už má taky něco za sebou. Za dobu své existence vydala tři demáče a dva oficiální kulaté výlisky.

O tom posledním, před pár týdny vyexpedovaném cédéčku Meaning of Life, jsem vedl řeči s vrchním lakomým invalidou Smrkem, kterého sem tam doplnil zpěvák Storm. Došlo ale i  na další témata s kapelou související a nakonec i nesouvisející.

1. Zdarec Smrku! Člověče, kdo vymyslel název kapely a co tím chtěl tenkrát vyjádřit?

Nazdar! Tuším, že s tím přišel bývalý zpěvák Jaly, ale je to už tak dávno, že bych za to nedal ruku do ohně. Myslím, že ten název neměl žádnou hlubší myšlenku. Líbil se nám a hlavně byl originální, bylo jisté, že časem neobjevíme kapelu s podobným názvem. Je jasné, že název se až tak neshoduje s hudbou, kterou dnes hrajeme, ale po jedenácti letech už nemá význam jej měnit. Takže zůstaneme chamtivými invalidy!

2. Z prehistorie honem do žhavé současnosti. Nová nahrávka je venku, název už jsem zmínil, ale už v recenzi jsem psal, že desku s prakticky totožným názvem kdysi vydali Němčouři Tankard. Věděli jste o tom?

Nevím, diskografii Tankard neznám a tohle mi nějak uniklo. Dnes už je to úplně jedno. Nám se název líbí, skvěle koresponduje s obsahem a s hudbou na CD. Takže to řešit vůbec nemusíme.

Storm: Taky Monthy Python natočili před mnoha lety film Meaning of Life. Neohlížíme se na to, jestli se tak už někdy něco jmenovalo. Název alba reflektuje hlavně jeho textový obsah.

3. Smyslem života Tankardů tehdy bylo pivo a chlast, jaký je ten Tvůj? Je to hudba nebo jsou pro Tebe podstatnější jiné věci?

Pro mě je důležitější hudba a samozřejmě k tomu to pivo patří. A nejen to. Oblíbený nápoj naší kapely jest Puschkin a jeho všemožné odnože. Ovšem s pitím to nepřeháníme, hlavně se soustředíme na to, aby naše hudba byla na koncertech dobře podaná. I když po nich tomu někdy dáme opravdu zabrat a jak se rozjedem tak už to stojí  za to a kdo nás zná,ví o čem mluvím?

4. Vaše kapela prochází neustálými změnami sestavy ? jestli se nepletu, tak se vám zatím nepovedlo nahrát dva počiny za sebou v totožné sestavě. I proti CD Lost Letter se měnilo, tentokrát na bubenické stoličce. Jak těžké je neustále dávat dokopy novou sestavu? Není to někdy na mrtvici?

To si piš, že je. Za ta léta se v kapele už vystřídalo neuvěřitelné množství lidí. Pořád si říkám, že každá další změna už je ta poslední. Tak tomu bylo i v době Lost Letter a přesto k další změně došlo. Davea vystřídala Merci, která jak já pevně doufám, byla tím posledním chybějícím článkem. Teď už snad naše hledání ideální sestavy skončilo. V kapele to teď šlape, nechybí nadšení u všech jejích členů, chuť něco hudbě obětovat. Což v minulých dobách u některých bývalých členů někdy scházelo. V září příštího roku se chystáme znovu do studia, natočit naše třetí CD, kde by se snad poprvé v historii měla objevit stejná sestava jako na desce předchozí. Aspoň doufám :-) .

5. Jak jste se vlastně dostali do stavu, že máte v kapele dvě slečny? Na basu sice sem tam nějaká dívčina brnká, ale bubenický post okupuje opravdu výjimečně. Jak jste k Merci přišli? Hrála někde dříve?

Začnu u Katky. V našich začátcích vypomáhala na druhém demáči Cold of Past s ženskými vokály. V té době u nás končil basák a hledala se náhrada a jelikož se s Katkou u mikrofonu nastálo nepočítalo, tak jsme ji nabídli jestli to nechce zkusit na basu. Katka samozřejmě s velkým nadšením souhlasila, vrhla se na cvičení a zanedlouho již s námi začala koncertovat. Od té doby je již pevnou součástí Greedy. S Merci to byla velká náhoda. V době, kdy nám Dave oznámil, že s námi již nehodlá pokračovat, jsme se jako již po několikáté poohlédli po někom, kdo by zaplnil uvolněný post. Jedna z forem našeho hledání byly i inzeráty, na které se ? k mému překvapení ? ozvala holka. A jelikož v kapele netrpíme žádnými předsudky vůči ženám, tak jsme si dali sraz na jednom koncertě, kde po seznámení a probrání názorů na hudbu a dění kolem kapely jsme zjistili, že jsme spolu naladěni na stejnou vlnu a začali jsme společně zkoušet. Po pár týdnech bylo jasné, že Merci je pro nás to pravé. S odstupem tří let musím konstatovat, že její příchod byl pro nás skvělým přínosem. Výborně mezi nás zapadla, takže jsme rádi, že jí i Katku v kapele máme.

6. Jak vlastně s holkama fungujete? Víš že se říká, že když chceš rozložit kapelu, vezmeš do ní ženskou? Co na jejich hraní říkají jejich drazí - jestli teda nepatří k někomu z kapely. Ale tuším, že basová umělkyně je vídána s jistým Elraborem:-)?

U nás toto pravidlo neplatí. Naopak holky naši kapelu oživují ve všech směrech. Obě jsou již zadané. Merciin manžel i Elrabor své protějšky v působení kapele vydatně podporují, navíc se s oběma léta známe, takže v tom není problém.

7. Album vydal Tvůj label Avalanche, který patří spíše k těm menším. Jednal jsi o vydání ještě s jinými českými / zahraničními firmami ? a můžeš je případně prozradit? Jaký byl rozhodující moment při spolehnutí se na vlastní síly? Myslíš, že tahle volba byla správná?

S žádnými firmami jsem ohledně vydání nejednal, od začátku bylo jasné, že deska vyjde u Avalanche. Volba to byla správná. Mám vše pod kontrolou, dělám si promotion sám a vím, že pro CD bude z mé strany vykonáno maximum. Což by se u jiné firmy dít nemuselo. Teď jsme třeba byli hosty Petra Korála na Rádiu 1, natočili jsme klip, který byl odvysílán na Óčku spolu s rozhovorem v pořadu Madhouse. Začínají vycházet recenze a rozhovory... Kdyby mělo vyjít naše CD u nějaké jiné firmy, muselo by se jednat o opravdu zajímavou nabídku a pokud by to kapelu posunulo dál, určitě bych se tomu nebránil. Možná s novým materiálem nějaké firmy oslovím, no natáčet jej budeme až rok, takže to teď neřeším.

8. Když jsem u Avalanche - v poslední době, mám dojem, nic moc nefunguje. Máš teď nějaký ediční plán, nebo firma existuje jen pro Greedy Invalid?

Jak už jsem někde říkal: žádný ediční plán nemám. Nechci vydávat CD za každou cenu, jen abych ukázal, že firma žije. Je to můj koníček a až mě něco zaujme a budu do toho chtít jít, tak zase něco vydám. Jezdím po koncertech s Greedy, občas někam sám, ale hlavně v létě po festech - tam mne můžeš vidět, ale kapela bude mít vždy přednost před firmou.Té se chci věnovat co nejvíc to půjde. A taky je to i o penězích, pálení se rozmohlo víc než před lety a tak aby člověk neprodělal, musí mít opravdu zajímavou kapelu. Uvidíme, co přinese budoucnost.

9. CD má velice pěkně graficky vyvedený booklet, Franta z Adultery se nám nějak snaží (už prácička pro Euthanasii se mi hodně líbila). Máš k jeho práci třeba nějaké výhrady, nebo vládne 100% spokojenost? Jak jste vlastně booklet plácali ? nechali jste to komplet na Frantovi, nebo jste mu to neustále vraceli aby se polepšil:-)?

Je to trošku jinak. Obal jsme dávali dohromady spolu se Stormem. Společně jsme pořídili fotky, udělali předběžný návrh a pak s Elraborem jsme to dali celé do kupy. Výhrady k jeho práci nemám sebemenší, spíš by chtěl vyzdvihnout jeho cit pro zpracování výtvarné podoby a uskutečnění našich myšlenek. Naplnil je do detailu. Myslím si, že se nám obal velice povedl a dobře reprezentuje naši novou desku. Jsme s ním opravdu velmi spokojeni. I lidem se booklet líbí a to je důležité. Takže k žádnému vrácení nedošlo, neboť jsem Frantovi byl stále za zády:-) a odjížděl s hotovým výsledkem.

10. Logo vám nakreslil starý známý metalový kreslíř Christophe Szpajdel. Proti tomu starýmu (přišlo mi takový hodně amatérský) pokrok jako hrom. Jak jste se s tímhle maníkem seznámili a kolik vás to stálo (ať už piv, kořalek nebou Eur)?

Kdysi jsme se již potkali na Open Hellu a jemu se Greedy líbí a jelikož se Katka s Christophem setkala v Anglii, došlo i na naše staré logo a navrhl nám, že nakreslí nové. To také udělal a výsledek můžou všichni posoudit sami. Podle mě odvedl výbornou práci. Proti tomu starému logu je to opravdu pokrok a souhlasím s Tebou v názoru, že bylo hodně amatérské.

11. Můžeš trochu přiblížit texty. V bookletu jsou, ale moje chatrná angličtina na stoprocentní dešifraci nestačí. Táhle se celým albem nějaká zásadní idea (hledání smyslu života) nebo je každá skladba živa sama o sobě?

Storm: Texty jsem se snažil dělat v co nejkompaktnější podobě, aby vytvářely určitý sevřený celek, i když přímo o koncepčním textaření se mluvit nedá. Jsou tam symboly, které se často opakují (jako měsíc, cesta, hledání) a ty propojují obsah jednotlivých písní. Jsou velice melancholicky laděné, ta gotická pochmurnost je mi velice blízká. Jejich ponurost vlastně často kontrastuje s hudbou, která je místy dost energická a někdy až euforická.

12. Nahrávali jste v ne moc známém studiu RMS a abych pravdu řekl, dost dlouho mi trvalo zvuk strávit. To víš, poslouchal jsem to práci z plastovejch bedýnek u kompu, pak v kuchyni při vaření z minivěže, ale až když jsem to přenesl do solidnějšího aparátu (a hlavně beden), byl jsem jakžtakž spokojenej. Zvuk se mi jeví trochu zbytečně měkkej. Když vezmu poslední nahrávky třeba SDOS nebo Negative Face, nemůžu si pomoci, ale ty mají zvuk jako křišťál. Co Ty na to?

Je dobře, že jsi ho zvuk nakonec strávil :), no každopádně jsem s ním vcelku spokojený i s tou měkkostí, jak ty říkáš, protože takhle to bylo zamýšleno. Na to, kolik bylo na natáčení peněz, tak je to v pohodě. A taky, bylo spousta problémů, nečekaných překážek, jaké jsem doposud nezažil. Je fakt, že na příští CD uvažuji o jiném studiu. Bude taky záležet na okolnostech, ale už mám svého favorita, kam bych naše 3. CD chtěl jít natáčet. Mělo by se jednat o  v dnešní době velmi vyhledávané studio, ve kterém snad i my dosáhneme velmi kvalitního zvukového kabátku pro tu naši muziku a pokročíme zase o kus dál, což je naším cílem.

13. No nebudu Tě pořád jen trápit, můžeme taky nakousnout něco veselejšího. Vzpomeneš si třeba na největší trapas při vašem koncertě?

Těch trapasů snad nebylo tolik, pokud myslíš na podiu tak se občas stane, že něco zmrvíme, ale hlavně kopa srandy bývá po koncertech, popijem nějaké panáčky a jak to bývá vzniknou zajímavé situace a popisovat je těžké, když člověk musí být u toho, aby to pochopil, však to znáš.

14. Koncerty ? to je samozřejmě taky zajímavé téma. Jak často teď po edici Meaning ... hrajete? Máte před sebou nějaké tour? A co třeba zahraničí - už jste si někde zahráli (kde?) nebo se chystáte (kam?)

V létě jsme se objevili na několika festivalech a teď na podzim proběhlo naše první Avalanche tour. Jednalo se o 8 koncertů, na kterých se spolu s námi představili Six Degrees Of Separation. Byla to velmi cenná zkušenost jak pro celou kapelu, tak i pro mne, jelikož jsem nikdy neorganizoval tolik koncertů najednou. Bylo kolem toho šíleně starosti a různých problémů a jsem rád, že už je to za mnou. Ovšem už se mi v hlavě začíná rodit :-) další  pokračování, které by mělo proběhnout na jaře. Až to dám do kupy, určitě budu všechny informovat, ale ještě se vrátím k právě proběhlému tour. Bylo to pro nás skvělá možnost, představit naši hudbu  více lidem, kteří by Greedy Invalid třeba jinde nepoznali, za což jsem velice rád!

15. S koncerty lehce souvisí jeden nedávný ?nekoncert? ? techno session v západních Čechách, které skončilo policejním zásahem. Jsi spíše na straně policistů nebo technařů? Mě docela překvapuje ta hysterie kolem zásahu (ne že bych souhlasil s násilím), ale málokdo si uvědomuje, že uspořádat takovou akci bez pravidel není možný. Vem si metalový festy, co všechno musí pořadatelé zajistit a zaplatit a pak jsou stejně terčem kritiky.

Ať si říká každý co chce, policisté svůj zásah přehnali, ale šlo spíš o selhání jednotlivců. Pro mne ovšem nejdůležitější věc je, že akci dělali nepovolenou. Dělal jsem taky fesťák a vždycky kolem toho bylo spoustu  zařizování,  různých povolení atd. Nežijeme na poušti a když něco dělám, musím se řídit určitými pravidly, když je nedodržím je jasné, že mne čekají problémy. A to platí ve všech činnostech, ať jde o technoparty, metalový fesťák či cokoli jiného. To se přesně stalo. Na posouzení viny jsou tady jiní. Kdyby dělali vše tak se takové akce mají pořádat, nic takového by se nestalo, ale pokud jsem to dobře pochopil, je toto pro ty účastníky to pravé vzrušení. Tak to je pak těžké řešit.

16. A nakonec ne-otázka, kterou tak nějak končím skoro pokaždý. Takže ?volná kategorie? neboli závěrečná slova jsou Tvá...

Díky za prostor naší kapele a pokud máte zájem mrkněte na naše stránky, kde se o nás dozvíte úplně vše. Stále můžete i objednávat CD Meaning Of Life a trika. A těším se, že se spolu potkáme na nějakém skvělém koncertě!

www.greedyinvalid.com


Zveřejněno: 21. 11. 2005
Přečteno:
3454 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář