LLYR

Za hardcore kapelu z Polska odpovídali zpěvačka Eliz a kytarista Langi.

Na začátek mě zajímá klasicky historie UNBEATEN. Co bylo v roce 2016 důvodem pro založení kapely? Chvilku po vzniku vyšlo první MCD „To co istotne“ (2017), které bylo v polštině.

Eliz: Naše kapela vznikla náhodou, protože jsem vždycky snila o tom, že budu hrát v kapele a Langi nám bez předchozí domluvy zařídil první zkoušku s potenciálním bubeníkem. Tak vznikli UNBEATEN.

Langi: Přesně tak. Předtím jsem se angažoval v místních, nepříliš známých kapelách z hardcorové a metalové scény. Bylo to v době, kdy jsem nehrál v žádné kapele, nějakou dobu jsem se věnoval pouze pořádání koncertů v našem městě. Řekl jsem si, že když to chce, proč to nezkusit. A tím to všechno začalo.

Pak proběhly změny v sestavě. A taky přechod na angličtinu. I tak hned brzy na to vyšlo „Fight Your Fears“ (2018). Nejdřív jako jednostranný 12“ vinyl, později jako MCD a pak i jako split CD s GOOD LOOKIN´OUT. Proč tolik verzí? Mimochodem, materiál GOOD LOOKIN´OUT taky vyšel jako jednostranný vinyl, tak proč to není split LP?!?

Eliz: Stále jsme hledali muzikanty, kteří by chtěli hrát pravidelně a nebrali kapelu jen jako vedlejší projekt. Zpočátku bylo těžké najít někoho, kdo by byl ochotný v UNBEATEN zůstat delší dobu.

Langi: Co se týče problematiky, je to celkem jednoduché. GOOD LOOKIN' OUT vydali svůj vinyl před tím, než jsme nahráli „Fight Your Fears“, takže neexistoval způsob, jak udělat split LP, ale zároveň ten materiál neměli vydaný na CD. Když vyšel jednostranný 12“, dostali jsme nabídku od Swell Creek Records vydat tento materiál jako limitované CDEP v Německu, čehož jsme využili. Naše CDEP vyšlo v USA na podobné bázi u Kingside Records.

Rovnou ke třem skladbám – „Wheat & Chaff“, „Fight Your Fears“, „Love Means Loyalty“ (z celkových čtyř) jste natočili i videoklipy. Co vás na tom natáčení tak baví?

Eliz: Videoklipy umožňují rozšířit publikum o nové lidi, je to příjemný způsob propagace hudby a seznámení se s kapelou.

Langi: Měli jsme možnost spolupracovat na videoklipu „Fight Your Fears“ s místním producentem a zároveň nahrát hostování Mikea Olbricha z rakouských ONLY ATTITUDE COUNTS na naše EP a celé to bylo natočeno na Hardcore Tattoo Studiu, u našeho vydavatele. Kromě propagačních aktivit jsou klipy také skvělým způsobem, jak uchovat určité vzpomínky, kupř. klip k „Love Means Loyalty“ je z našeho vystoupení na Kharkiv Hardcore Festu na Ukrajině.

Pak jste nahráli skladbu „Odpowiedzialność“, což je cover od SCHIZMA na jejich tribut. Co znamená pro vás a polskou scénu tahle kapela, je to legenda, největší? A taky vznikl videoklip.

Eliz: SCHIZMA je skutečně legendární kapela pro polskou hardcorovou scénu, pravděpodobně jedna z nejdéle fungujících stále aktivních kapel. Jejich vliv na naši hardcore punkovou scénu je nepopiratelný. Je to také jedna z prvních kapel, kterou jsme měli možnost vidět jako teenageři, protože pocházíme ze stejného města.

Langi: Ano, SCHIZMA je jednou z kapel, které formovaly další generace hardcorové scény. Zejména na začátku našeho hraní byla silnou hudební inspirací. Prvním basákem UNBEATEN byl Mlody, který je už řadu let bubeníkem SCHIZMY. Videoklip k coveru SCHIZMY jsme taky natáčeli v Charkově; tato skladba byla nahrána v rámci nahrávání „Fight Your Fears“.

„Schizma Is Fuckin State Of Mind“ vyšlo na LP u Hardcore Tattoo Records z Krakowa, stejně jako vaše poslední dvě nahrávky. Jak spolupráce funguje, je to kooperace, podílíte se nebo tetovací salón to zaštítí svým jménem a starat se musíte hlavně vy? Tipuju něco uprostřed a jde o DIY spolupráci.

Langi: Hardcore Tattoo Records je nahrávací společnost poháněná Katarzynou – majitelkou Hardcore Tattoo Studia. Je to ona, kdo nese na svých bedrech vydavatelské záležitosti a to, že materiál vyšel na LP, je její zásluha. Pro každou naši nahrávku není HCT Records jen jméno, ale skutečný subjekt spolupracující s kapelou.

Dalo by se čekat, že další nahrávkou bude plnohodnotné album, ale po pětileté pauze vyšlo zase MCD „Violence On Demand“ (2023). Proč to trvalo tak dlouho? Covid všechno zabrzdil a vás taky?

Eliz: Vydání celého alba vyžaduje vysoké náklady, a to jak na nahrávání, tak lisování. Je pravda, že covid zpomalil veškerou práci na tomto vydání. Teprve loni byly dodělány vokální nahrávky pro již dříve připravené instrumentálky a materiál byl vydán.

Langi: Pandemie nám trochu přistřihla křídla, nemožnost vystupovat nevyhnutelně vedla k pozastavení prací na „Violence On Demand“. Mezitím se vyměnil bubeník a po roce společného hraní jsme se rozhodli to dokončit. Doufáme, že další materiál bude o něco delší a splní očekávání těch, kteří počítají s LP.

O čem jsou texty a kdo je píše?

Eliz: Langi je ten, kdo napsal všechny texty, takže by o tom měl mluvit on.

Langi: Naše texty se týkají sociálních problémů, patologií ve světě kolem nás, hodnot, které se zdají být zapomenuté, ale stále jsou důležité a aktuální.

Co grafická stránka věci? Máte dost merche a na koncertě to trochu vypadá jako v butiku. Merchandise v hodně barvách, 5 motivů triček, kšiltovky, kulichy… Bez urážky, nemůže za tu spoustu hadříků trochu fakt, že je v kapele holka, která musí mít doma 50 čepic atd.? (úsměv)

Eliz: Snažíme se mít spoustu barevných možností merche a zajímavých motivů, protože je to důležitý způsob získávání finančních prostředků na chod kapely. Při tomto počtu koncertů, které často nepokryjí cestovní náklady, se musíme spolehnout na peníze z merche. Jo, určitě se aktivně podílím na výběru barev a přijímání vzorů.

Langi: Peníze na nahrávky, lisování nebo pokrytí nákladů na cesty se prakticky nedají sehnat jinak než přes merch stánek. A jelikož tomu přikládáme určitou důležitost, náš stánek přitahuje větší pozornost než od jiných kapel. Obvykle, na rozdíl od vzhledu, nemáme velké množství zboží, jeden až dva vzory triček a navíc jsou to zbytky z předchozích šarží. Pokud však máme objednat 20 triček, můžeš očekávat, že to budou 4 nebo 5 barev, nikoliv 20 černých. Kolik černých triček můžeš nosit?

Bydgoszcz (česky Bydhošť) na severu Polska je zhruba stejně velká jako naše Ostrava. Sice to máte celkem kousek k moři, ale nechybí vám třeba hory, které my máme na dohled (Beskydy)? Jak se vám tam žije, co by měl turista vidět, kdyby k vám zavítal?

Eliz: V našem městě máme mnoho krásných míst. Určitě stojí za to začít od Starého města a k němu připojenému Mlýnskému ostrovu – je to příjemné místo k procházkám spolu s Rotherovými mlýny, postindustriálním zařízením, které je dnes jakýmsi kulturním centrem, místem pro výstavy a akce. Taky na samotném ostrově se pravidelně konají venkovní koncerty a různé kulturní akce.

Langi: Zajímavé místo pro vojenské fanoušky.

Do Varšavy to máte stejně daleko jak do Berlína, však taky hrajete v Německu celkem pravidelně. Je pro cestování na koncerty tahle poloha ideální nebo přináší nějaké komplikace?

Eliz: Německo je hodně dobré místo pro hraní, zejména kvůli hardcore scéně, která je tam mnohem rozsáhlejší než v Polsku. Rádi tam hrajeme a potkáváme spoustu nových kapel, které tam neustále vznikají. Jediným problémem je vzdálenost, protože cesta na každý koncert v Německu trvá minimálně 4 hodiny jedním směrem, ale rozhodně to stojí za to.

Langi: Jo, milujeme hraní v Německu a kdykoli nám to čas dovolí, snažíme se tam vystupovat tak často, jak je to jen možné.

Co HC kapely z Polska? Vzpomínám rád na staré slezské kapely jako C.S, H.N.D.M. a HARD WORK. Z těch aktuálních loni hráli v Ostravě třeba NIC ŚMESZNEGO, FAUL TECHNICZNY, AFRONT. Které byste doporučili vy?

Eliz: Máme tři čerstvé kapely, které stojí za zmínku! První je DYBUK, mix syrového hardcoru s black metalovými vibracemi pod vedením Kamila z legendární polské Oi! kapely THE ANALOGS. Taky nová kapela v katalogu labelu HCT Records – TERRIFY, pokud máte rádi oldschool hardcore s hip hopovou atmosférou, je to něco pro vás. A HOLLOWMAN taky právě vyšel skvělý nový materiál. Pokud máte rádi těžší věci, měli byste se taky podívat na EMBITTER – udeří přímo do obličeje.

Langi: S FAUL TECHNICZNY se dobře známe a už jsme spolu hráli před nějakou dobou. Co se týče kapel, které bychom mohli doporučit, určitě by to byli CF98, kalifornský punk přímo z Krakova. Pokud jde o těžší podnebí, mým objevem č. 1 je SEROTONIN ZERO, které jsme měli to potěšení vidět loni na 161 Festu ve Varšavě. Punk a heavy black metal jsou perfektní kombinací.

Co krom muziky děláte, vaše koníčky a tak. Na jedné fotce jsem si všiml Eliz a kočky. Co vy a zvířata? Angažujete se nějak osobně v boji za jejich práva? V jednom rozhovoru jsem četl, že jste vegani (všichni?), jak dlouho? Co vás k tomuto rozhodnutí přivedlo?

Eliz: Ano, jsem vegankou už ani nevím kolik let. Tohle rozhodnutí bylo učiněno z etických důvodů. Každý den se snažím podporovat nevládní organizace jako Greenpeace, Open Cages a místní organizace podporující zvířata. Sami máme kočku, kterou jsme si adoptovali poté, co ji opustil někdo nemocný a život bez ní si neumíme představit. I letos jsme byli přechodným domovem pro opuštěná koťátka, která už našla nový domov. Jsem ráda, že se mohu aktivně podílet na pomoci zvířatům a myslím, že se to nikdy nezmění.

Langi: Jsem taky vegan a náš basák Rob taky. Boj za práva zvířat byl pro mě důležitým prvkem hardcore punkové scény a jednou z věcí, díky kterým jsem se na ní začal aktivně podílet. Jak řekla Ela, denně podporujeme různé organizace, snažíme se při každodenních nákupech rozhodovat na základě etického aspektu produktů a nepřispívat k utrpení zvířat, ale naopak mu co nejvíce předcházet. Snažíme se poskytnout pomoc, když narazíme na zvířata v nouzi, krmíme kočky bez domova, vybíráme peníze atd.

A taky jsem četl o sXe (zase všichni?). Proč jste zvolili tuhle cestu? Je to dost velký protiklad k většině lidí nejen v Polsku nebo Česku, ale i celé Evropě, kdy alkohol je víc než běžnou součástí života.

Eliz: Ne všichni v našem týmu jsou straight edge, jen já a Langi. Nepiju ani neužívám žádné drogy a k zábavě je nepotřebuji. Dokonce, i když bych se nedefinovala jako alkoholička, alkohol nebyl častým nebo důležitým prvkem mého života.

Langi: U mě to bylo naopak a často jsem pil alkohol. Jak říkáš, alkohol je součástí naší kultury a pití není nic neobvyklého. Viděl jsem, kolik milovaných přivádí na dno, jak ničí zdraví a nutí lidi přestat být tím, kým byli. Pro mě rozhodnutí změnit svůj životní styl nebylo jednoduché, ale byl to boj sám se sebou. Bojovat za život, který chci, a za život, který odmítám. Díky střízlivému životu mám mnohem více energie a nadšení, cítím se lépe, mohu být lepším člověkem. Pokud chcete změnit svět, musíte začít u sebe.

Díky za rozhovor a na závěr se ještě zeptám na plány do budoucna. Krom koncertů a propagace nové nahrávky i na ty dlouhodobější…

Eliz: V nadcházejících měsících chceme odehrát několik dalších koncertů, mimo jiné na 161 Festu v Poznani.

Langi: Ano, doufáme, že se letos naplno rozběhnou přípravy na další nahrávku a samozřejmě další koncerty.

RECENZE

Facebook
Bandcamp

 


Zveřejněno: 28. 01. 2024
Přečteno:
831 x
Autor: Bury | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář