Nejbližší koncerty
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

LP/CD 2023, InsideOut Music / progressive rock/metal / Polsko

Celkem dobře si vzpomínám, jak debut „Out Of Myself“ od našich polských sousedů rozvířil prach na progresivní scéně a jak jsem téměř nekriticky vnímal další tři alba. V jejich rozmanité tvorbě nalézal zalíbení nejen fanda legendárních smeček (YES, MARILLION, PINK FLOYD, …), ale i velikánů let současných, jako jsou kupříkladu PORCUPINE TREE. Vlastně už ani pořádně nevím proč, ale se „Shrine Of New Generation Slaves“ (2013) můj zájem o RIVERSIDE opadl a znovu se probral až letos, když jsem čirou náhodou narazil na osmou řadovku „ID.Entity“.

Sice to trochu zavání čtením knihy odzadu s prozrazením kdo je vrah, ale nemohu se ubránit a musím prozradit, že mne materiál na aktuální nahrávce natolik nadchnul, že jsem se za roky nezájmu řádně vyplísnil a obě ignorovaná alba začal prostudovávat dodatečně.

V mezičase RIVERSIDE zažívali časy jak dobré, tak i ty naprosto zlé, když v roce 2016 tragicky zesnul kytarista Piotr Grudziński. Kapela oznámila pokračování jako trio (s najímanými kytaristy), ale novic Maciej Meller, který na turné i předchozí desce pouze hostoval, se osvědčil po hudební i lidské stránce natolik, že byl přijat nastálo a k nahrávání novinky přistupoval jako řádný člen RIVERSIDE.

Nahrávka je v úvodních vteřinách zasvěcena bohu progrese, pak ale zcela překvapivě nabírá směr k osmdesátkovému popu. Mohou za to nejen klávesy, které ji tam tlačí největší silou, ale i „umělý“ zvuk bicích, jež z mysli jak králíky klobouku tahají jména jako A-HA nebo DURAN DURAN. Pokud jsem vás těmito příměry vyděsil, nedej satan zhnusil, pak vězte, že se není čeho bát. Mistr Duda je fenomenální skladatel a sklouznutí do kýčovité srágory nehrozí ani na vteřinu! Navíc ostřejší riff použitý ve druhé půli skladby je bez přehánění parádní. Rozkolísané, nejednoznačné tempo „Landmine Blast“ by mělo všem konzervatistům vrátit tep na obvyklé hodnoty. Novic Meller do už tak bohatého základu vplétá všeliká sóla a vyhrávky, které celkovou atmosféru příjemně dobarvují. 

Jak je z názvu alba i skladeb patrné, koncept je zaměřený na temné stránky, jež sebou nesou čím dál dokonalejší moderní technologie a s tím související úpadek člověka jako lidské bytosti. S tím souzní i robotický hlas, jež si pro spuštění písně „Big Tech Brother“ žádá souhlas s podmínkami. Úvod skladby láká posluchače na noir atmosféru zašlých časů za pomoci znějícího big bandu, aby se nemilosrdným střihem ocitla v docela jiném času a prostoru a nechala ho hledat nový orientační bod. Nutno zmínit, že tyto přechody zvládají RIVERSIDE nenásilně, s přehledem a citem, takže dlouhého rozkoukávání není třeba a člověk si je v nejlepším případě ani neuvědomí. Od prvního poslechu jsem si zamiloval Dudovo frázování a dynamiku zpěvu.

Lehký neklid a nervozitu navozuje „Post-Truth“, ale i ona nabízí spousty prosvětlených míst a je-li řeč o nepříjemných věcech, nalezneme je spíše v hudebním podkladu než ve zpěvákově projevu. Mariusz Duda jako potulný bard, jenž hladí struny loutny a vypráví balady o bolestí zasažených duší? Klidně by to tak mohlo být, kdyby vyhrávka na basu neotočila stránku a nezačala psát docela jiný příběh skladby, kde se v hlavních úlohách objevují funky a blues. Nejdelší, více jak třináct minut trvající opus, který je povětšinou klidný jak stojaté jezerní vody a jeho krásu objevíme spíše v jasně dané přirozenosti než v nekončících dramatických zvratech. O ty není naopak nouze v předposledním štychu „I’m Done With You“. Hněv a bezmoc, populisté, konspirační teorie, nenávist, chamtivé korporace, … To vše už tu bylo tisíckrát a protože člověk je člověk, to znamená bytost nepoučitelná, ještě mnohokrát bude. Nejtemnější a nejostřejší věc na albu, čemuž silně napomáhá vokál Dudy, který je stejně tak zlostný, jako rezignovaný a apatický.

S veselou „ID.Entity“ startuje a s veselou i končí. I když to vlastně není tak docela přesné a spíš by se hodilo označení optimistické. Je to možná k neveselému tématu zvláštní, ale žádné album v diskografii kapely na mne takto pozitivně nepůsobí. Právě i závěrečná „Self-Aware“ má vibrace nastaveny k povznesení nálady a reggae vsuvka na tom má svůj podíl. 

Jsem nadmíru šťastný a spokojený, že už mne toto album neminulo a krom hodin s ním již strávených čeká ještě mnoho dalších v budoucnu, protože tahle lahůdková krmně se jen tak brzo nepřejí.  

Seznam skladeb:

  1. Friend Or Foe?
  2. Landmine Blast
  3. Big Tech Brother
  4. Post-Truth
  5. The Place Where I Belong
  6. I’m Done With You
  7. Self-Aware

Čas: 53:11

Sestava:

  • Mariusz Duda – vocals, bass, guitars
  • Piotr Kozieradzki – drums
  • Michal Lapaj – keyboards
  • Maciej Meller – guitars

http://www.riversideband.pl/
Facebook
Spotify
Instagram


Zveřejněno: 19. 09. 2023
Přečteno:
488 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář