Nejbližší koncerty
HUSMAN FEST

Souhrn zajímavých alb, která vychází v září 2023 + tipy na koncerty.

Bury

CRYPTOPSY (Kanada) – „As Gomorrah Burns“ 
Death metal, Nuclear Blast Records 
Klasici žánru z Montrealu vydají 8. září po dlouhých jedenácti letech svou osmou řadovku, která bude obsahovat osm nabroušených skladeb. 

DYING FETUS (USA) – „Make Them Beg for Death“ 
Death metal, Relapse Records 
Po šestileté pauze vyjde 8. září deváté album této deathové brusky. V deseti skladbách se dá očekávat už klasický styl legendární kapely. 

SYLOSIS (UK) – „A Sign Of Things To Come“ 
Melodic thrash/death, Nuclear Blast Records 
8. září vyjde desetiskladbové album, které bude šesté v pořadí kapely, která hraje nekompromisní metal, ale nebojí se ani melodického zvolnění.  

BRUJERIA – „Esto Es Brujeria“ 
Death metal, Nuclear Blast Records 
Narko-satanističtí bandité přijdou 15. září s pátým albem, které bude obsahovat 16 postpandemických skladeb plných brutality. 

PSYGNOSIS – „Mercury“ 
Progresive death metal, Season Of Mist 
Kapela z Paříže, která místo zpěvu využívá violoncello, vydá 15. září pětici nových kompozic. 

Corey Taylor (USA) – „CMF2“ 
Hard rock, BMG 
Zpěvák SLIPKNOT a STONE SOUR vydá 15. září své druhé sólové album, které bude obsahovat třináct skladeb. 

FINAL GASP (USA) – „Mourning Moon“ 
Death rock, Relapse Records 
Deathrockoví FINAL GASP z Bostonu vydají 22. září dvanáctiskladbové debutové album, na němž bude k zaslechnutí kombinace hardcore, metalu nebo i gotiky. Prý to bude pro fandy KILLING JOKE a DANZIG, tak uvidíme. 

NERVOSA (Brazílie) – „Jailbreak“ 
Thrash metal, Napalm Records 
Divoženky si na páté album nachystaly třináct skladeb, ve kterých si zahostovali i kytarista Gary Holt z EXODUS a zpěvačka Lena Scissorhands z INFECTED RAIN. Vyjde 29. září. 

HARM´S WAY (USA) – „Common Suffering“ 
Hardcore, Metal Blade Records 
Čtveřice z Chicaga, hrající straighr edge hardcore/punk, vydá 29. září deset agresivních skladeb. Začali jako boční projekt ze srandy, který hrál krátké a rychlé songy v duchu powerviolence. A hle, už tu bude páté album. 

ASINHELL (Německo) – „Impii Hora“ 
Death metal, Metal Blade Records 
Nová kapela, ve které se sešli kytarista Michael Poulsen (VOLBEAT), zpěvák Marc Grewe (ex-MORGOTH, INSIDIOUS DISEASE) a bubeník Toft Hansen (RAUNCHY), vydá 29. září debutové album. 

BESRA (Finsko) – „Transitions“ 
Progressive post-metal, Suicide Record 
Avantgardní a procítěný post-metal vydá 29. září na svém druhém albu partička z Turku. 

FREDAG DEN 13:E (Švédsko) – „Mänskliga Gränstillstånd“ 
Crust/hardcore, kooperace labelů 
Zavedená scandicrustová úderka z Gothengurgu vydá v září páté album, na kterém bude tucet špinavých skladeb. Vyjde ve spolupráci několika labelů mj. tuzemských Phobia Records. 

DOBYTČÍ MOR (ČR) – „The Famine“ 
Grindcore, Pařát Productions 
Pod Pařátem vyjde po třiceti letech jedna ze zásadních domácích desek v rámci žánru grindcore a navíc poprvé na vinylu! To si snad nikdo ujít nenechá, ne? 

2. 9. Metal23!!! (ASPHYX, PESTILENCE, MALIGNANT TUMOUR aj.), Ostrava – Slezskoostravský hrad 

 

Coornelus

BARONESS (USA) – „Stone”
Rock/stoner/metal, Abraxan Hymns
20 let na scéně si zaslouží nějaký ten prezent, no ne? BARONESS si nadělují 6. řadovku, která bude určitě kvalitní, o tom nepochybuju, ale jestli dokáže překonat první dvě velké desky, o tom po minulé nepříliš výrazné desce “Gold & Grey”, lehce pochybuju. Když se řekne název kapely, vždy se mi vybaví barvy. Parádní obaly a jednotlivá alba pojmenovaná po barvách. V tomto směru mě mate název novinky – „Stone”. To mi přijde škoda, na druhou stranu je možné, že to chtěli BARONESS posunout někam dál. Ať je to jak chce, v polovině září tu bude nahrávka kapely, jejíž styl nelze pojmenovat jedním slovem a kterou se nevyplácí přehlížet.

EXORCIZPHOBIA (CZ) – „Spiritual Exodus“
Thrash metal, Doomentia Records
Ten čas utíká jako splašený. Vždyť EXORCIZPHOBIA je letos dospělá! 18 let na scéně, tleskám. A nejlepší na tom je, že kapela valí jak šinkanzen. Je jí všude plno, neustále představuje nějakou nahrávku… v tomto bodě je ale zajímavé, že “Spiritual Exodus” bude teprve její 4. velkou deskou. Ta vyjde u labelu Doomentia, což mi dává záruku pěkně zpracované LP verze, a zároveň víru v to, že novinka trutnovských mosherů bude makat. Jsem moc zvědavý, kam to tahle parta chce posunout dál, protože dosud poslední album “Digitotality” nastavilo laťku proklatě vysoko.

MARDUK (Švédsko) – „Memento Mori“
Black metal, Century media
Počítat kolikátou řadovkou je u MARDUK „Memento Mori“, odmítám. Bůh ví, jestli do tolika umím. MARDUK celá leta respektuju, ale nikdy nebyli mojí srdcovkou. Každou jejich vydanou čerstvou desku poslechnu, odložím a jdu dál s konstatováním, že je to dobré. Jedinou věc, kterou točím pravidelněji a velice uznávám, je zlomyslné album “Rom 5:12”. Z podobné setrvačnosti jsem si pustil nový singl “Blood of the Funeral” a zbystřil jsem. Proč, když je to klasický MARDUK? Nevím sám, ale prostě mě to baví, stejně jako další singl “Shovel Beats Sceptre”. Logicky se tak těším na celé album, u kterého tak trochu doufám, že by mě mohlo bavit podobně jako poslední deska FUNERAL MIST.

1. 9. 2023 MUTOID MAN, THULSA – Brno, Kabinet MÚZ
6. 9. 2023 MORBID EVILS, RATO TRISTE – Praha, 007 Strahov
7. – 9. 9. Soulbönding Trip – Vernéřovice, Soulkostel
9. 9. 7. 9. Nuclear Intervention (ČAD, EXORCIZPHOBIA...) – Kadov u Blatné
10. 9. YEAR OF THE COBRA, MALLEVM – Slavonice, The Barakos
15. 9. Tones Of Decay – Praha, Meet Factory

 

Johan

Václav Votruba – VLAKIN /Dělníci kovu II/
kniha, MetalGate / Česko
Václav Votruba & MetalGate naváží na první díl Dělníků kovu, který patřil Necrocockovi a vytasí se s pokračováním, které bude patřit Vlakinovi. Na rozdíl od první knihy, která byla pojatá jako klasická biografie, půjde tentokrát o rozhovor. Vydavatel slibuje že „na sebe Vlakin prozradí mnoho zajímavých věcí. Jak přišel k přezdívce Vlakin, proč je jeho osudem grind, kde vyrůstal a jaké prostředí ho formovalo. Též dá nahlédnout do svého soukromí, tedy co dělá, když nestojí na pódiu, nebo není zavřený ve zkušebně, či v nahrávacím studiu.“

 

Jindra

BARONESS (USA) – „Stone“ 
Post rock / stoner rock, Abraxan Hymns
Parta kolem charismatického frontmana Johna Baizleyho, která si letos připomíná 20 let na scéně, prodělala po havárii autobusu v roce 2012 (kapelu na to konto opustili bubeník Allen Blickle a baskytarista Matt Maggioni) posttraumatické období, ze kterého se probrala až tři roky poté albem „Purple“. BARONESS kombinují mnoho různorodých stylů, post-rock, space rock, progresivní rock s výraznými prvky stoneru a sludge.

WOLVES IN THE THRONE ROOM (USA) – „Crypt Of Ancestral Knowledge“ 
Black metal, Relapse Records
Američtí blackmetalisté WOLVES IN THE THRONE ROOM vydávají 29. září 4skladbové EP „Crypt Of Ancestral Knowledge“, které obsahuje mj. dvě atmosférické industriální skladby směřující do temných zvukových teritorií. Zakládající člen kapely, bubeník Cedar Serpent, který se nedávno vrátil na koncertní pódia po několikaleté pauze od živého vystupování, ve skladbě „Twin Mouthed Spring“ zpívá a hraje na akustickou kytaru. Témata z keltské mytologie, filmový black metal s temným akustickým folkem nebo rituální temný ambient. Nic není těmto podivínům cizí.

TAAKE (Norsko) – „Et hav av avstand“
Black metal, Dark Essence Records
Ørjan Stedjeberg alias Hoest v roce 1993 jako teenager vystoupil ze stínu hor norského Bergenu a zapustil kořeny v černém metalu. S uměleckým jménem, které v překladu znamená „podzim“, a s kapelou TAAKE, což je starý severský překlad slova „mlha“, kráčí po syrovém ostří norského black metalu. Celkově 8. album spatří tmu světa první školní den.

UNDERGANG (Dánsko) – „De syv stadier af ford​æ​rv“
Death metal, Me Saco un Ojo Records
Před dánskými old school deathmetalovými těžkooděnci nezůstane žádný hrob neotevřený, v duchu čiré zloby drtí vše, co jim stojí v cestě. Králové dánské deathmetalové scény po třech letech a několika splitech vylézají z kanalizace s novým studiovým albem. Před 15 lety vtrhli na scénu s představou čím chtějí být – špinavou deathmetalovou kapelou, a jsou v tom zatraceně dobří.

EXORCIZPHOBIA (Česko) – „Spiritual Exodus“
Thrash metal, Doomentia Records 
Vzájemně se doprovázející svůdné melodie a drásavé vokály za hrob věrné stylu tradičního Bay Area thrashe obohaceného o něco málo crossoverových sekcí, křišťálově čistý zvuk kytar, dynamické bicí a slyšitelná basa dělají potěšení každému, kdo zamrzl v devadesátkách. Mezeru mezi skvělým albem „Digitotality“ a novinkou si EXORCIZPHOBIA zkrátila předloňským EP „Friend of Lunacy“. 22. září předhazují trutnovští sekerníci další maso k vykostění.

 

Kubina

EXORCIZPHOBIA (Česko) – „Spiritual Exodus“
Thrash metal, Doomentia Records
Jednou z hlavních událostí roku bude nové album od EXORCIZPHOBIE. Trutnovští si sami nasadili laťku poměrně vysoko minulým zářezem „Digitotality“. Avšak současná ustálená sestava spolu hraje čtvrtým rokem a zahraničními výjezdy nabrala zdravé hudební sebevědomí. Čtvrtá řadovka bude určitě jejich nejvíce ambiciózním dílem. Vyplývá to jak z cover artu, tak z dvou ochutnávek. Kapela ctí svůj rukopis, ale vstupuje do neprobádaných končin. Vypadá to na pestřejší záznam s více variabilními zpěvy a melodičtějšími pasážemi. Rád si budu myslet, že by fošna mohla být pověstným českým „Master Of Puppets“. Deska „Spiritual Exodus“ vyjde 22. září pod hlavičkou Doomentia Records a ve stejný den bude pokřtěna během akce Kafest Welcome Party v Modré Vopici.

9.9. Nuclear Intervention (ČAD, EXORCIZPHOBIA, PRAETOR, MIND PATROL, ARCHAIC a další), Kadov u Blatné – Jezdecký areál ZOFI
15.-16.9. Tones Of Decay (RIPPIKOULU, SIEGE COLUMN, CORPSESSED, TYRANNY a další), Praha – MeetFactory
22.9. Kafest Welcome Party (EXORCIZPHOBIA – křest alba „Spiritual Exodus“, ACID FORCE, DEADROOTS), Praha – Modrá Vopice
23.9. Kafest (CATASTROFY, FAÜST, LAHAR, TERRAVORE, PHRENETIX a další), Praha – Modrá Vopice


Zveřejněno: 01. 09. 2023
Přečteno:
1756 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

02. 09. 2023 09:18 napsal/a Opat
TIPY
Nestíhal jsem, tak aspoň tady. Desky: MARDUK (zní dobře), TAAKE (zní nudně), IMPERIAL CRYSTALLINE ENTOMBMENT, BAXAXAXA, FOSSILIZATION, DYING FETUS, SHINING, MANII (!!), MAYHEM (live), ALTARAGE, CANNIBAL CORPSE, TORTURE SQUAD, HATE FOREST (EP), PRIMORDIAL, DEN SAAKALDTE, MARTHYRIUM (!!)....... Koncerty: PROPHECY FEST (jeskyně Balver - Německo - DARKSPACE, AGALLOCH and many more...), TONES OF DECAY, COSMIC VOID (Londýn).