Nejbližší koncerty
TELEPATIE VI

LP 2023, PHR Records / punk / Česko 

Není tomu tak dlouho, co se uzavřela pouť Petra Hoška (*1967, †2023), výrazného i kontroverzního pankáče, který stál za založením jedné z prvních punkových kapel v českých zemích. PLEXIS se v jeho hlavě narodil, když mu bylo patnáct let, k jeho založení vedla složitá cesta lemovaná sháněním podobně smýšlejících jedinců, které se povedlo najít v roce 1984 a vznikl PLEXIS P.M., přičemž písmena P.M. znamenala punk music, aby bylo jasno, jakému žánru se mládežníci věnují. První sestavu tvořili Petr „Sid“ Hošek (kytara, zpěv), Adolf Vitáček (bicí), Marek Sibřina (baskytara, zpěv) a Martin Bíňovec (kytara), kteří do konce roku 1984 odehráli několik koncertů, pak se Šibřina a Bíňovec vytratili. Do kapely nastoupil Pavel Brož (baskytara) a v roce 1985 se PLEXIS P.M. v rámci možností rozjel, odehrál několik koncertů, přičemž občas s ním zahostovali Jan Haubert z VISACÍHO ZÁMKU nebo herečka Jitka Asterová.

Dvě vystoupení v roce 1985 jsou dnes označována jako památeční – koncert na „hudebním“ parníku v Praze a akce ve Staré Lysé. O obou už se toho napsalo dost, tak jen ve zkratce. „Hudební parník Vltava“ (6. 7. 1985) byl chaos, který způsobil policejní (tehdy eSeNBácký) zásah ještě před vyplutím parníku; část fanoušků i muzikantů byla zatčena, odvezena k výslechu, ale záhy propuštěna, takže postupně se všichni zase sešli – v Braníku na mol(u). (úsměv) Na molu hrály kapely, elektřinu jim poskytl kapitán parníku a obecenstvo sledovalo koncerty z louky na břehu. Zahrály čtyři kapely – PLEXIS P.M., JOGURT BB, UŽ JSME DOMA a FPB. Další info např. v recenzi na SP UŽ JSME DOMA ze stejné sešlosti. Stará Lysá (4. 10. 1985) byl podobný případ, co se chaosu týká. Šlo o taneční zábavu, na které zahrály kapely PLEXIS P.M., FPB, MRTVÝ MIMINKA a RADEGAST, koncerty přerušovaly výpadky elektřiny i přítomnost příslušníků SNB. S PLEXIS P.M. zazpíval jako host italský student Giuseppe Velena, bratr Jumpyho – zpěváka R.A.F. PUNK. 

Gramodeska nazvaná prostě „Live 1985“ obsahuje set z parníku a (zřejmě) část setu ze Staré Lysé, celkem osmnáct písní, přičemž část pocházela z repertoáru zahraničních kapel. Jak vznikl název PLEXIS je taky všeobecně známo, takže není divu, že kapela tehdy hrála skladby od THE EXPLOITED a SEX PISTOLS. Na začátku Sid oznamuje, že zahrají THE EXPLOITED, „Troops of Tomorrow“, ale když začne zpívat, ozývá se čeština – PLEXIS P.M. převzaté songy přetextovali, respektive některé přetextovali kamarádi. „Troops...“ Jan Haubert z VISACÍHO ZÁMKU, „Stepping Stone“ od SEX PISTOLS pak Petr, který psal většinou blbinky, tady o hromadě shnilých jablek. Obě zahraniční písně nezapřou originály a samozřejmě fungují i dnes, v druhé si PLEXIS přidali pasáž, ve které představují vtipnými rýmovačkami členy kapely. Ani třetí a čtvrtý song nejsou autorskými počiny PLEXISU P.M., ale napsali je Jan Haubert a Vladimír Šťástka (taky VISACÍ ZÁMEK), oba (songy) fungují v rámci repertoáru kapely bez problémů, protože ten byl tvořen vesměs krátkými svižnými punkovými kousky, v podstatě jednoduchými odrhovačkami s chytlavými refrény. A někdy taky trochu přihlouplými, viz např. skladba Kristýna“. Úvod „Upírů“ je ukradený OLYMPIKU, melodii z „Jasné zprávy“ PLEXIS přehrál poněkud rozvrzaně, na ni pak navázal první song s hostující Jitkou Asterovou, která skladbu pěkně osvěžila až teatrálním projevem. Škoda, že se nezapojila více, když už se na parník vypravila.

Druhou stranu desky otevírá další cover SHAM 69 „Sunding Morning Nightmare“, pak další výpůjčka od THE EXPLOITED, když připočtu ještě po jedné skladbě od CCCP – FEDELI  ALLA LINEA  a BLITZ, tak celkem šest songů převzatých ze zahraničí, třetina repertoáru, ale to jen statistika. Z těch cizích asi nejvíce zabírala „Sid Vicious byl nevinnej“ („Sid Vicious Was Innocent“, THE EXPLOITED), která spojila Hoškovy nejoblíbenější kapely i hrdinu, po kterém si zvolil přezdívku. Tahle věc musela v roce 1985 působit na pankáče jako živá voda, stejně tak „Na videu horor“, to jsou jasné hitovky, ostatně Alex Švamberk ve sleeve note píše, že právě na „Video“ „řádili pankáči jako zběsilí“. V písničce „Radka“ se podruhé zapojila Jitka, slova o neposlušném děvčeti rozjíveně odkřičela a znovu škoda, že ji nebylo dáno více prostoru. Skladby z koncertu ve Staré Lysé znějí jako od jiné kapely, jsou složitější, pomalejší, kombinuje se v nich Oi! s punkem i horor punkem, hned „Planeta zkázy“ působí znepokojujícím dojmem, je to takové apokalypticko-hororové, „Stará, dělej, stará“ je klasický punk, u „Oi“ napovídá název, u „Wariors“ zmínění BLITZ, kteří s Oi! koketovali. Závěr patří skladbě „Máj“, což není zhudebněná báseň K. H. Máchy, ale „vyznání“ obchodnímu domu Máj, jehož název možná řadě mladších nic neřekne, ale za socíku šlo o jeden z největších obchoďáků (dnešními slovy obchodních center) v Praze. Pankáči si z něj samozřejmě dělají legraci, že prý tam „všechno maj“.

Instrumentálně to tehdy nebyla žádná extraliga, Hoškův projev lze jen stěží označit jako zpěv, šlo spíše o hulákání a řev, kdo má v uších pozdější tvorbu PLEXISU, tak asi bude překvapen, jak tvrdě tehdy kapela i díky vokálům zněla. 

Na přední straně obalu je rozostřená fotka z koncertu z parníku, na zadní seznam skladeb a foto Petra Hoška, žádná extra paráda, ale co u takhle starých záznamů vymýšlet. Mnohem zajímavější je obsah vloženého dvojlistu, na kterém je fotek různé kvality spousta, ale hlavně jsou tam vzpomínky novináře Alexe Švamberka a Milana Jonšty (RADEGAST) na zmíněné koncerty. Mnohem zajímavější text dodal Alex, který do něj zakomponoval citáty organizátora obou akcí Petra Růžičky, dále Miroslava Waneka, Jana Hauberta, Vladimíra Šťástky, Jitky Asterové i Petra Hoška, Milanovy zápisky jsou krátké a zamlžené alkoholovým oparem. Navíc jsou v obalu reprinty tří stran z archívu bezpečnostních složek, na nichž je zápis z policejní akce na parníku a čtení je to zajímavé – dnes tedy působí jako z jiné planety, ale myslím, že je dobře, že se konání komunistické policie občas připomene. Kromě černého vinylu vyšel i bílý limit, obě verze s douškou R.I.P. Petr „Sid“ Hošek 1967-2023.

Album „Live 1985“ je cenný dokument, na kterém jsou, samozřejmě v zvukové (ne)kvalitě dané dobou a způsobem pořízení záznamu, zachyceny nejstarší skladby PLEXISU P.M. 

Reedice – nebodováno.

Seznam skladeb:

  • Strana A
  1. Stíny pochodujou
  2. Hromada jablek
  3. Kočičky
  4. Dřevorubec
  5. Pankáči
  6. Au au au
  7. Revolution
  8. Kristýna
  9. Upíři
  • Strana B
  1. Na videu horor
  2. Sid Vicious byl nevinnej
  3. Andulka
  4. Radka
  5. Planeta zkázy
  6. Stará, dělej, stará
  7. Oi
  8. Warriors
  9. Máj

Čas: cca 33 min.

Sestava:

  • Petr Hošek – zpěv, kytara
  • Pavel Brož – basa, zpěv
  • Adolf Vitáček – bicí

Host:

  • Jitka Asterová – zpěv (A9, B4)

Bandcamp

www.phr.cz


Zveřejněno: 27. 06. 2023
Přečteno:
479 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář