Nejbližší koncerty
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

LP 2023, Sky Burial, Debila records, Radek Buldra / industrial, elektronika, tribal, ambient, noise / Slovensko, Česko

Když nevíš, jak začít recenzi, použij propagační materiály.

ARABIAN FAMILY PAYBACK x BLIND RULER CURSED LAND je konceptuální split album a inspirovaný zvukový dokument věnovaný konfliktu ve Svaté zemi.
ARABIAN FAMILY PAYBACK (SVK) představuje palčivé téma utrpení, zápasu i dědictví palestinských muslimů za zvukových vln temné tribal elektroniky a industriálního downtempa s dědictvím MUSLIMGAUZE.
BLIND RULER CURSED LAND (CZ) na nahrávce kombinuje ezoterický ambient s bojovým a pochodovým industriálem a dotýká se sionistických partyzánských skupin z dob vzniku Izraele (Lehi/Stern gang), jakož i současné podoby konfliktu – slepé uličky a míru v nedohlednu.

Nebo sáhni po historických faktech.

No jo, jenže já o obou projektech nic moc nevím. Jen to, že BLIND RULER CURSED LAND je jedna z několika aktivit Willhelma Grasslicha, který živí nápady i další projekty, např. UNCLE GRASHA´S FLYING CIRCUS nebo SURFIN´ BAZOOKA. Na Bandcampu má BLIND RULER CURSED LAND celkem sedm nahrávek různých délek, první v roce 2020, takže aktivitou hýří. ARABIAN FAMILY PAYBACK aktivitou nehýří, jeho BC obsahuje jen tři songy z roku 2020, na něž navazuje nový materiál umístěný na splitku, jež je předmětem tohoto článku. 

Případně se věnuj obalu a nosiči. 

Obal, který je vidět na začátku recenze, je podvod. (úsměv) Jde o cosi na způsob koláže, aby byly oba projekty vidět. Ve skutečnosti má každý z nich svou titulní stranu, i když z logiky věci (když vezmu v potaz zvyklosti ohledně umístění otvoru pro desku na pravé straně kapsy) je na přední straně logo a motiv ARABIAN FAMILY PAYBACK, na zadní BLIND RULER CURSED LAND. V obou případech se pracuje se střelnou zbraní, kterou svírá ruka bojovníka.
Gramodesek vyšlo 250,  71 černých, 29 bílých a 150 mramorovaných v různých barvách (viz galerie). Náklad na poměry žánru poměrně vysoký. 
Výrobu obstarala nová slovenská lisovna Vinyl Lab, která se specializuje na malé série pro nezávislá vydavatelství. 

Proč tyhle vytáčky? Protože ARABIAN FAMILY PAYBACK a BLIND RULER CURSED LAND jsem sice zaregistroval (respektive vydání jejich společného alba), ale nevěnoval jim pozornost, protože žánry, kterým se věnují, můj přehrávač většinou míjí. Výčet, který je uveden v záhlaví, naznačuje, že jde o „hudbu“ pro úzký okruh fanoušků podivností, alespoň z mého (v rámci uvedených žánrů) ryze amatérského pohledu. 

Svým způsobem mají všichni zainteresovaní můj obdiv. Myslím jak hudebníky (OK, beru na vědomí, že jde o hudbu, nebudu už to slovo dávat do uvozovek ani používat termín nehudba; úsměv), tak vydavatele a posluchače. Mně dělá poslech problém, byť taková divočina jako např. NAPALMED ani ARABIAN FAMILY PAYBACK, ani BLIND RULER CURSED LAND nejsou. 

ARABIAN FAMILY PAYBACK: Začátek strany mi přijde strojový. To nemyslím jako výtku, tak na mě svým způsobem přehledná skladba „Annihilating Operation West Bank“ postavená primárně na odlidštěné rytmice působí, zároveň ale vnímám zlověstné šumění na pozadí, tohle je docela strašidelná věc. To „Gaza Blues“ je o poznání pestřejší, rytmické hrátky sice opět hrají prim, ale přidává se k nim pestřejší spektrum zvuků a tónů, s trochou představivosti lze mluvit o orientálních motivech i jakési ústřední melodii. Ke cti autora je nutno přičíst, že se neopakuje, každá ze čtyř položek je jiná, v „Arab Underdog In Eye Of The Beholder“ je těch zvuků všech možných barev mnohem víc, k tomu repetitivní motiv, zvláštně pojatá rytmika, respektive zvuk bicích nástrojů. V poslední „The Result Of Systematic Destruction“ jsou k opět jiným zvukovým experimentům připojeny samply nějakých hlasů, prim ale opět hraje „bicí sekce“, nějaký velký buben je svým způsobem devastující. Ač se to nezdá, poslech čtyř cca pětiminutových skladeb neberu jako trest. (úsměv) Sice nechápu, co na poslechu industrial/noise/elektroniky někdo má, ale na druhou stranu oceňuju, že E. O. nachystal čtyři přehledné kousky, které mají rozumnou hrací délku, jsou prosty divností za každou cenu a mají dobrý zvuk, takže je při troše dobré vůle slyšet leccos. 
 
BLIND RULER CURSED LAND:
Epický úvod „Hebrew Of Blood And Iron“ střídá (asi) nějaký zpravodaj, který rozechvělým hlasem předává informace, kterým nerozumím, protože jsou v angličtině. Při prvním poslechu jsem si ani nevšiml, o čem je hudba, jak sugestivně onen pán, resp. dva mluví, napodruhé už jsem seznal, že chvíli hrají hlavní roli slova, chvíli hudba takřka filmová, pochodová, symfonická. Po řekl bych intru následuje tribální fáze, kdy se ke slovu dostává primárně bubnování a sekundárně, ve vlnách, hučení a šumění. S bubny je to zase celkem jízda, po těch kmenových se objevuje rytmičák a znovu ten šamanský tribal. Ten plynule pokračuje na začátku „Eretz-Tziyon“, ale po chvíli začne dronění a jeho intenzita postupně roste. Nic víc, nic míň než hlukový atak. A střih, „Only Death Will End My Mission“ je song takřka romantický, ambientní vlnění působí uklidňujícím dojmem, jenže v poslední čtvrtině přichází frenetický řev a v úplném závěru ryzí noise. „A Nightmare For The Land Never Having Peace“ je roztříštěná, střídají se různé hlasy a zvuky, je to nepřehledná směsice. Ani outro není zrovna zklidňující, praská to v něm a onen praskot narušuje melodii, která se postupně vytrácí. Produkce BLIND RULER CURSED LAND je na mě příliš rozevlátá, strohost a přehlednost první strany mi vyhovovala víc.

Poslech splitu dvou odlišných pohledů na směsici industrial, elektronika, tribal, ambient & noise nepovažuju za mučení, ale ani jej nemohu označit za povznášející, zanechávající nějakou výraznou stopu v paměti. Je to, jak už jsem psal v úvodu, hudba z jiného než mého světa, proto se ji ani neodvažuju bodovat.

Seznam skladeb:

  • Strana A  AFP
  1. Annihilating Operation West Bank
  2. Gaza Blues
  3. Arab Underdog In Eye Of The Beholder
  4. The Result Of Systematic Destruction
  • Strana B BRCL
  1. Hebrew Of Blood And Iron
  2. Eretz-Tziyon
  3. Only Death Will End My Mission
  4. A Nightmare For The Land Never Having Peace
  5. Awake My Brothers

Čas: cca 42 min.

Sestavy:

AFP:

  • E. O. - all compositions, synthesizers, percussions, samples, drum-machine & visuals

BRCL:

  • Willhelm Grasslich – all compositions, synthesizers, drums, percussions, samples, vocals & visuals

Bandcamp
 


Zveřejněno: 14. 07. 2023
Přečteno:
683 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář