Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Souhrn zajímavých alb, která vychází v červnu 2023 + tipy na koncerty.

Bury

RANCID (USA) – „Tomorrow Never Comes“ 
Punk rock, Epitaph Records 
Punkoví RANCID chystají na 2. června desátou studiovku, na které během necelé půlhodiny představí hned šestnáct skladeb. 

BONGZILLA (USA) – „Dab City“ 
Sludge, Heavy Psych Sounds 
Témě hodinu stoned sludge heavy doomu nabídnou tito zhulenci z Wisconsinu v sedmi skladbách 2. června. 

FOO FIGHTERS (USA) – „But Here We Are“ 
Rock, Roswell Records 
Už jedenácté album připravila partička kolem Dava Grohla, která se oklepala z loňského úmrtí bubeníka Taylora Hawkinse tím nejlepším možným způsobem. Slovy čísel – 10 skladeb, 48 minut, 2. 6. 2023. 

DIETH (Polsko) – „To Hell And Back“ 
Thrash/death, Napalm Records 
DIETH, které tvoří kytarista a zpěvák Guilherme Miranda (ex-ENTOMBED A.D.), bubeník Michał Łysejko (ex-DECAPITATED) a basák David Ellefson (ex-MEGADETH), vydají 2. června debutové album, které bude obsahovat 10 agresivních skladeb. 

OMNIUM GATHERUM (Finsko) – „Slasher“ EP 
Melodic death, Century Media Records 
Čtyřskladbové EP, včetně coveru disco hitu „Maniac“, vyjde 2. června. 

GODFLESH (UK) – „Purge“ 
Industrial metal, Avalanche Recordings 
Angličtí průkopníci industrial metalu GODFLESH vydají po šesti letech nový materiál. Deváté album bude obsahovat osm skladeb (44 minut) a vyjde 9. června. 

EXTREME (USA) – „Six“ 
Hard rock, earMUSIC 
EXTREME, to není jen letitý megahit „More Than Words“. Parta kolem fenomenálního kytaristy Nuna Bettencourta je zpět a po patnácti letech vydá 9. června album obsahující tucet skladeb. 

CREEPING DEATH (USA) – „Boundless Domain“ 
Death metal, MNRK Music 
Druhé album deathmetalové komety z Texasu vyjde 16. června a bude obsahovat devět zničujících skladeb. 

QUEENS OF THE STONE AGE (USA) – „In Times New Roman…“ 
Rock, Matador Records 
Po šestileté odmlce vyjde 16. června osmé album, které bude obsahovat deset skladeb. Dá se očekávat syrová kytarovka plná zvratů.

 

Opat

TSJUDER (Norsko) - "Helvegr"
Black metal, Season of Mist
Norští satanáši tentokrát nechali své posluchačstvo dlouho čekat na řadovku a s "Helvegr" se vytasí po osmi letech. Její součástí už není tradiční bubeník AntiChristian, který v roce 2020 sebranku opustil, jako host "Helvegr" nabouchal Jon Rice, kterého můžete znát z dřívějšího působení v žánrově odlišných JOB FOR A COWBOY. Podle vypuštěných ukázek z novinky ale nelze očekávat odklon TSJUDER od syrového, nasypaného blacku. Deska vyjde 23. června u Season of Mist na CD, vinylu i kazetě.

SAMMATH (Nizozemsko) - "Grebbeberg"
Black metal, Hammerheart Records
Trio SAMMATH se vyznačuje ještě syrovějším nářezem, než výše zmínění TSJUDER. Nekompromisní řežba bez příkras, s možná až pro mnohé nepřijatelným vokálem Jana Kruitwagena. Novinka názvem odkazuje na nizozemskou bitvu s nacisty u Grebbebergu, která pro domovskou zemi SAMMATH nedopadla dobře. Jak dopadne nová deska těchto řezníků se dozvíme 16. června, kdy album vyjde u Hammerheart Records na LP i CD.

BURIAL HORDES (Řecko) - "Ruins"
Black metal, Transcending Obscurity Records
Další chladný black metal si připravili řečtí BURIAL HORDES. Zkušení muzikanti, z nichž vypíchnu například kytaristu a basáka K. T. (mj. DEAD CONGREGATION), desky vydávají zhruba v průměru jednou za pět let a interval dodrželi i tentokrát. Neříkám, že jde v jejich případě o něco extra inovativního, ale pokaždé si BURIAL HORDES udrželi vysokou kvalitu. Nehraje se tu na přehnané okultno, jako v případě některých jiných řeckých kapel. Novinka "Ruins" vyjde 9. června u Transcending Obscurity Records. Mimochodem, nabubnoval ji Eugene Ryabchenko, bicman FLESHGOD APOCALYPSE či polských BANISHER.

GRAFVITNIR (Švédsko) - "Into the Outer Wilderness"
Melodic black metal, Shadow Records/Regain Records
Na melodičtější notu ve stylu NAGLFAR či DARK FUNERAL opět zahrají švédští GRAFVITNIR, kteří naopak s novými nahrávkami nezahálejí a od debutu v roce 2012 jich letos v červnu budou mít na kontě devět. Připravili si včetně intra devět skladeb, pochybuji, že by se nějak od svého výraziva posunuli. Prostě kvalitně odehraný melodický black. Venku bude v poslední červnový den.

THANTIFAXATH (Kanada) - "Hive Mind Narcosis"
Avant-Garde black metal, Dark Descent Records
Naopak mimo klasický žánrový výraz jsou kanadští THANTIFAXATH, jejichž divnotvorbou se těžko prokousává, plody to ale nese. Sebranka anonymních muzikantů vydá svoji druhou řadovku po dlouhých devíti letech od debutu "Sacred White Noise", po kterém ještě následovalo EPko "Void Masquerading as Matter". Sedmiskladbovou novinku přinese na všech formátech label Dark Descent Records už 2. června.

Tipy na koncerty:
16. 6. AKHLYS, NAURRAKAR, SÓL - Praha, Café v lese
22.-25. 6. BASINFIREFEST - Spálené Poříčí
30. 6.-1. 7. APOCALYPTIC FORM OF DEATH - Trhové Sviny, Městské kulturní středisko

 

Kubina

ASMODEUS (Česko) – „Pobřeží královny Marie“
Progressive thrash metal, Magick Disk Musick
Kultovní album „Prosincová noc blíže neurčeného roku“ (1992) znají metličky od Chebu až po Ostravu. Kolem osoby Miloše Bešty se od druhé poloviny osmdesátých let vystřídala spousta muzikantů. Avšak od roku 2011 je sestava ustálená takto: Bešta (zpěv, kytara), Knetl (kytara), Hirič (basa), Houška (bicí). Současný ASMODEUS má jasně čitelný rukopis. Dbá hodně na rytmiku, melodické refrény a hlubokomyslné texty. Největší povyk zatím způsobil vítězstvím v žánrových cenách Anděl za záznam „Past na Davida Kleinera“. Novinka „Pobřeží královny Marie“ vychází 2. června. Obsahuje například Milošův duet se zpěvačkou Bárou Kováříkovou, která spojila, stejně jako já, část života se zkušebnou v Plánici. 

Tipy na koncerty:
2. 6. OATH OF CRUELTY, FAÜST, KRAOST, Brno – Sibiř
6. 6. OATH OF CRUELTY, FAÜST, Plzeň – Divadlo Pod Lampou
7. 6. OATH OF CRUELTY, MORDLOCH, Praha – 007
9. 6. VOIVOD, FAÜST, Praha – Futurum
17. 6. Magick Musick 2023 (FAÜST, FORGOTTEN SILENCE, ŁŪT, POVODÍ OHŘE, V.O.H.), Čermná - Bouda

 

Jindra

MERZOTNA POTVORA (Ukrajina) – „Mertvyj Š​č​ur“
Black/thrash metal, Surrogate Records
Řemeslnou práci kyjevského black-thrashing metal-punkového dua můžeme s klidným svědomím považovat za záchvat zlovolné energie, která si vyhrazuje své vlastní přirozené místo na tomto světě. Hlavní skladatel a kytarista/baskytarista Oleksij Pominčuk předvádí vrozené a dobře zvládnuté riffové umění.

BUCKCHERRY (USA) - „VOL. 10“
Rock, Round Hill Records/Earache Records/Sony
Tvorba kalifornské kapely BUCKCHERRY se může pochlubit údernými riffy velikosti AC/DC. Nejen proto občas trpěla srovnáváním s klasickými rockovými kapelami, které přišly před ní, ale ty podobnosti s GUNS N' ROSES, AC/DC a AEROSMITH stále platí. Kapelu založil v roce 2005 Josh Todd, který je dnes posledním mužem původní sestavy.

STATIC ABYSS (USA)- „Aborted From Reality“
Death/doom metal, Peaceville Records 
Na dně propasti nestojí nikdo menší než Chris Reifert (SIEGE OF POWER, PAINTED DOLL, ABSCESS, DEATH) a Greg Wilkinson (DEATHGRAVE, I WILL KILL YOU FUCKER, LEATHER GLOVE). V dubnu loňského roku vydali se STATIC ABYSS debutové album „Labyrinth of Veins“ a v září téhož roku ve své domovské kapele AUTOPSY deváté album „Morbidity Triumphant“. Zatímco bubeník a zpěvák Chris Reifert je jedním ze zakladatelů AUTOPSY, basák Greg Wilkinson nastoupil do AUTOPSY poté, co v roce 2021 odešel Joe Trevisano.

MIASMES (Francie) – „Répugnance“
Black metal, Les Acteurs de l'Ombre Productions
Francouzská blackmetalová kapela uvádí po debutovém EP „Vermines“ plnohodnotné album „Répugnance“. Zatraceně hnusným oldschoolovým black metalem druhé vlny plného vroucího hněvu a zčernalé zloby si MIASMES protrhají vlastní díru do ponurého světa. My, co máme rádi black metal naháněný punkem, se máme na co těšit.

TOMAHAWK (USA) – „Anonymous“ 
Alternative metal/grunge/rock, Ipecac Recordings
TOMAHAWK už dvacet tři let slouží Mikeu Pattonovi, Duanu Denisonovi, Trevoru Dunnovi a Johnu Stanierovi jako prostor k čistému neředěnému chaosu, kde mohou posouvat své už tak všestranně rozsáhlé hudební hranice k novým a neobvyklým limitům. Tomu všemu výrazně napomáhá fakt, že Mike má hlas, který umí i z prudérní recitace básniček udělat umělecký zážitek.

GODFLESH (UK) – „Purge“
Experimental industrial, Avalanche Recordings
Nerozlučná dvojka bez kormidelníka G.C. Green a Justin Broadrick to spolu táhne už neuvěřitelných 35 let, i když po 6. albu „Hymns“ uložili kapelu na 14 let k ledu. Na industriální scénu, kde jsou spolu s MINISTRY považováni za zakladatele, se vrátili v roce 2014 albem „A World Only Lit by Fire“. V mixu všeho možného snoubí drsnost power electronics, repetitivnost post-punku a industriálně-metalového hluku.

FOO FIGHTERS (USA) – „But Here We Are“
Alternative rock, Roswell/RCA
Od chvíle, kdy Grohl v roce 1994 po smrti svého kolegy z NIRVANY Kurta Cobaina založil FOO FIGHTERS, byla jejich tvorba provždy poznamenána osobními problémy převážně frontmana Davea Grohla. Nové album „But Here We Are“ je poznamenáno smrtí bubeníka kapely Taylora Hawkinse, který náhle zemřel vloni v březnu, když byla kapela na turné, a hlavně smrtí Grohlovo matky Virginie. Veškeré bicí nahrál sám Grohl a jediným hostem je Daveova sedmnáctiletá dcera Violet. Od začátku do konce rodinná záležitost.


 


Zveřejněno: 01. 06. 2023
Přečteno:
1099 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář