Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

LP/CD 2023, Relapse Records / punk, post-punk, dungeon syth / USA

Vzniku POISON RUÏN coby regulérní kapely z Filadelfie předcházel v roce 2020 sólový nahrávací projekt Mac Kennedyho, který postupně přerostl v plnohodnotnou skupinu. Po dvou EP (stejnojmenné z roku 2020 a „Poison Ru​ï​n II“ z roku 2021) vydaných na vlastní triko a 7" „Not Today, Not Tomorrow“ (Roachleg Records 2022), debutují američtí POISON RUÏN u Relapse Records letošním dlouhohrajícím albem „Härvest“, které na podzim 2021 a v zimě 2022 nahrál zpěvák a kytarista Mac Kennedy. Pro nahrávání vokálů se uchýlil do sněhem zaváté chaty obklopené lesy na hranici západní Virginie a Ohia. One-man projekt se nakonec proměnil v kapelu, ve které zmíněného Mac Kennedyho doplňují kytarista Nao Demand, bubeník Allen Chapman a baskytarista Will McAndrew. 

Po očním kontaktu se zbrojnošem v drátěný košili vybaveného smrťáckým vercajkem na obalu jsem myslel, že se jedná o medieval black death nebo folk metal, ale nakonec se z toho vyklubal starý dobrý punk. Fantaskní svět POISON RUÏN se skládá z mozaiky amerického post-punku, anarcho/crust punku s vlivy OI!, NWOBHM a dungeon synthu, zkráceně NWODAP - New Wave of Dark Age Punk, ale k čertu se škatulkama.

Úvodní skladba „Pinnacle of Ecstasy“ vniká pod krustu alba relativně dlouhou (1:30 min.) dungeonovou instrumentálkou. Obratem, ostatně jako na celé desce, sází na hymnické riffy, evokující RAMONES, KILLING JOKE nebo třeba NEW MODEL ARMY. Pogo beaty a teatrálnost podbarvené epickým syntezátorem poskytujícím svůdné vzrušení nabízí „Tome of Illusion“ nebo „Torture Chamber“. Na vrchol své strašidelné punkové hry vynáší album skladba „Härvest“. Klávesový otvírák pomrkávající po bídě zračící se ve středověkých obrazech přechází do tvrdé punkové energie revoluční hymny. Textově vyvolává představy bohatství chtivých pánů v podobě desátků od feudálních rolníků a přispívá tím k navození katarze lidové pohádky. Rozjezd „Frozen Blood“ mi svým archaickým zvukem připomenul úvod STOUNOVSKÉ odrhovačky „Start Me Up“, která bez námahy přechází od naléhavých pochodů, ve kterých kráčeli CLASH, ke, chce se mi říct, až popem ovlivněným jednoduchým refrénům. Pochmurná dark ambientní melodika uvádí v život „Resurrection I“. Podobnou cestou s výrazně chrastícími kytarami jde i „Resurrection II“ nebo hradní pevností svištící „Blighted Quarter“ a nabádají tak nechat rozpité pivo osudu a obohatit team building elegantním tanečkem. Skvělé skladby s chytlavou rytmikou. V těžkotonážních punkových bicích fackovaná HC punkem s metalovým nádechem se pohupuje „Augur Die“. Vykořisťovaní sedláci zdvihají v „Bastards Dance“ sudlice do výše baseballového strajku a feudální darmojedy ženou do nenasytných rašelinišť. Během následujícího dark ambientního outra „Slowly Through The Dark“, jenž si zachovává uhrančivou vrstvu, opona stejně jako mlčenlivý rytíř padá k zemi.

Všechny prvky oblíbených hudebních stylů v jedné kapele a v dostatečně chytlavém v lo-fidelity balení je něco, co vás nemůže nikdy nasrat. Z alba nemám pocit, že by se kapela podbízela, naopak působí dojmem rázné středověké punkové hordy textově sloužící k vykořisťování pracovní síly typického středověkého společenského systému. Bez uzardění řeknu, že se nejedná o žádný normy bořící materiál, ale myslím, že se shodneme na tom, že POISON RUÏN poskládali také zásluhou barokních intermezz svým způsobem ojedinělou nahrávku atakující hranici originality. 

Seznam skladeb:

  1. Pinnacle Of Ecstasy
  2. Tome Of Illusion
  3. Torture Chamber
  4. Härvest
  5. Frozen Blood
  6. Resurrection I
  7. Resurrection II
  8. Augur Die
  9. Blighted Quarter
  10. Bastards Dance
  11. Slowly Through The Dark

Čas: 33:58

Sestava:

  • Mac Kennedy – kytara, zpěv
  • Nao Demand – kytara
  • Allen Chapman – bicí
  • Will McAndrew – basa

Bandcamp
POISON RUÏN
Spotify

 


Zveřejněno: 26. 05. 2023
Přečteno:
676 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář