Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
TELEPATIE VI

CD 2023, Les Acteurs de l'Ombre Productions / black metal / Francie

Francouzské blackmetalové kapely mají často společné určité znaky, díky nimž jsou relativně dobře rozpoznatelné od zbytku černého všehomíra. Zatímco black metal zrozený v oblastech nepřívětivých fjordů má velmi mrazivý a chladný nádech, jejich francouzští kolegové mají tendenci přihazovat neortodoxní melodie a určitou úroveň technické zdatnosti. Kvartet HYRGAL založený v roce 2007 má dosud na kontě tři alba, kde vyjadřuje svůj vztek a zuřivost, které ho zdaleka neopouští ani na EP „Session Funéraire anno MMXXIII“. Navíc v době, kdy mnoho kapel všech stylů a národností přebírá automaticky angličtinu, se HYRGAL drží rodné francouzštiny a vytvářejí stoprocentně francouzský produkt. Kapela stojí a padá se zakládajícím a dnes jediným členem původní sestavy Clémentem „Klem“ Flandroisem, známým také působením ve SVART CROWN, kteří vloni v létě ukončili činnost. 

Úvodní skladba „Deuil éclair“ po kytarovém intru rázně představuje posluchačům kapelu malující ohněm a sírou, plejáda blast-heavy bubnování, tremolo včelínů a chraplavého řevu hlavního představitele C.F. uspokojí i ty nejzapšklejší blackmetalové fanoušky. Ještě větší ratata na pekelný vrata představuje „Phalanges assassines“. Zatímco podmanivé harmonie a zlověstná riffáž vytvářejí hutnou a strašidelnou atmosféru, rytmická sekce buduje páteř instrumentace. Většinu skladby „Épique spleen“ tvoří spíše black'n'roll se bzučivými vyhrávkami, nechybí rozvážnější sekce, která dělá skladbu rozmanitější a přispívá k pocitu, že se něco děje. I když s francouzským textem, tohle zní jako galská MGLA. Druhou polovinu alba uvádí uvolněná „Gorge blanche / Surin noir“, ve které dominuje spíše deklamace a mluvní artikulace se smyslem pro dramatičnost a atmosféru než zpěv pobízený nelibozvučným vybrnkáváním a basovými vibracemi. Další skladba se zapeklitým názvem „炎が秒を貪り食う場所 (Honō ga byō o musabori kuu basho)“, který bych díky poslední desce „Tamashii No Yama“ očekával třeba od ET MORIEMUR, je dílem z ranku dark ambientu. Pokud sledujete HYRGAL, tušíte, že dark ambient je nedílnou součástí tvorby skupiny. Skladba v překladu „Kde plameny pohlcují vteřiny“ zobrazuje ponuré a smrtící klima jako soundtrack k filmu, v němž je zobrazena vražda nebo zabití. EP se poroučí cover verzí „Dark Endless“ (1992) ze stejnojmenného alba švédských hromotluků MARDUK. Temné nekonečné lesy a zčernalé hvězdy v Satanově říši jsou stále aktuální.

I když se o kapele příliš nepíše, plamen HYRGAL hoří ještě o něco jasněji než na posledním eponymním albu (recenze zde) z loňského roku. Popálenina, kterou HYRGAL nabídli svému publiku, bude pasovat těm, kteří jsou ochotni ponořit se do hloubky a najít si v ní to své. V žádném případě ne život měnící, ale velmi kompetentně provedený black metal. Rozhodně si dokážu představit, že bych se k němu opět vrátil. 

Přesné hodnocení: 7,5/10

Seznam skladeb:

  1. Deuil éclair
  2. Phalanges assassines
  3. Épique spleen
  4. Gorge blanche / Surin noir
  5. 炎が秒を貪り食う場所 (Honō ga byō o musabori kuu basho)
  6. Dark Endless (MARDUK cover)

Čas: 24:55

Sestava:

  • C.F. – zpěv, kytara
  • A.C. – basa
  • R.S. – bicí
  • M.N. – kytara, zpěv

Bandcamp
Facebook
Spotify

LADLO

 


Zveřejněno: 20. 04. 2023
Přečteno:
499 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář