Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

RIMORTIS - Stín křídel CD-R 2004, Stars Agency (= vlastní náklad)

Nepříliš početné řady tuzemských speed metalových kapel rozšiřují Rimortis. Ne, že by šlo o úplné nováčky, ale pro mě je setkání s poděbradskou kapelou při poslechu aktuálního alba premiérové. Kapela bere svou ?práci? vážně, takže k pěkně polepenému cédé-erku přiložila jednak podrobnou historii (vy si ji můžete přečíst na jejich webu, tady s ní nebudu zdržovat), jednak recenzi na předcházející počin Oheň a led, která kapelu hodně chválí. Žel jsem neslyšel, takže nemůžu posoudit.

U melodických záležitostí je první na ráně zpěv ? kapela může hrát sebelépe, ale první dojem vzniká v posluchačových uších až když spustí zpěvák. Milan nedisponuje nějakým extrémně vysokým hlasem, ale mě se jeho civilnější projev líbí, po falešných tónech žádné stopy a občas do těch výšek také bez problémů zajede. Často jej podporují i ostatní a několik sborových halekaček je oním pověstným kořením vylepšujícím výslednou chuťovou podobu servírovaného chodu. Ostatní instrumenty jsou zvládnuty s přehledem, kytara bzučí, basa se drží pěkně při zemi a je moc dobře slyšet, bicí jsou nejen klasický kvapík, ale také samá změna. Velký prostor dostávají poměrně netradičně pojaté klávesy, které podle mě dávají Rimortis vlastní ksicht. I přes dlouhou stopáž se po čase nezačne vkrádat nuda. Až do desáté skladby se pořád něco děje, od rychlých palebných pasáží se přechází do pomalejších valivějších úseků, nechybí samozřejmě sóla (ale není jich přehnaně moc), o která se dělí kytara s klapkama. Těžko vybrat nějakou skladbu jako nejlepší, ale asi to musí být ? takže já hlasuju pro S.O.S. ? sice klasickou spíďárnu, ale hodně chytlavou. Ony chytlavé jsou všechny skladby, resp. refrény (a často má skladba refrénů hned několik), ale na tom je speed metal postavenej. Poslední dvě skladby nelze brát jako řadové ? jedná se cover slavné Písně Neznámého vojína Karla Kryla, řádně zrychlený a celkem podařený a anglickou verzi Pláče andělů. Na rovinu přiznávám, že bejt album nazpíváno anglicky, nehodnotil bych tak vysoko. Angličtina je sice in, ale mě je česky zpívající kapela vždycky milejší. Navíc Vaškovo texty nejsou žádný bláboly, ale pěkně poskládaný slova, která neruší dojem z poslechu. Témata jsou různorodá, o nějaké monotématičnosti se mluvit nedá. Část čerpá z historie a bájí (Říše slunce, Odyssea), v S.O.S. jde o ekologii, ve V zajetí ledu o zimní čas, Stín křídel nabízí Ikarův příběh (tenhle týden už podruhé ? stejné téma zpracoval mnohem hůře Epitaf) a třeba Válka růží ? to je doom metalový text, samá zkáza, krev a smrt.

Kromě pěti členů kapely se ve studiu objevila i trojice hostů ? jeden pomohl se sbory, jeden se zpěvem v Síle smrti a jedna dívčina taktéž se zpěvem v jediné pomalejší skladbě Válka růží. Škoda, že se zpěvulí nezkusil Milan zapět sborově, střídání sice nezní vůbec špatně, ale zajímalo by mě, jak by jim to šlo dohromady.

Nahrávka má solidní zvukový kabátek, který byl pořízen ve studiu u Jonáše. O zvuk, střih, mix se postaral Jakub Homola ? jestli se nepletu, tak se pohybuje i v Hostivaři a natloukl mou oblíbenou desku Cruel Barbarian. Ani booklet není ošizenej, sice titulní cover není nikterak originální ani moc okulibý, ale vnitřek je naopak pěkný, texty, fotky a jako podklad všech stránek vzpínající se Pegas.

Album Stín křídel nabízí nadprůměrný speed metal. Rimortis v mých uších porážejí poslední album Salamandry, s Nemesis hrají nerozhodně a nestačí pouze na nejlepší českou speed metalovou desku všech dob Víno z temných hroznů od Cruel Barbarian. Příznivci stylu neváhejte.

Čas: 61:18

Seznam skladeb:

  1. Stín křídel
  2. S.O.S.
  3. Sedmý syn
  4. Říše slunce
  5. Pláč andělů
  6. Odyssea
  7. Síla smrti
  8. V zajetí ledu
  9. Znamení hvězd
  10. Válka růží
  11. Píseň neznámého vojína
  12. The cry of angels

Web: http://rimortis.webz.cz


Zveřejněno: 29. 10. 2005
Přečteno:
3640 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

02. 11. 2005 07:33 napsal/a Johan
vsem...:-)
nerozumim Sebastiane - myslis ze je vedle konstatovani, ze CB jsou speed, nebo ze jejich deska je nej a nebo ze jsou Rimortis spatni? zabavovka to podle me urcite neni, s tou jsem mel cest pred par dny v podani Epitafu, o stylech se muzeme dohadovat hodiny, ale co clovek, to nazor
01. 11. 2005 17:14 napsal/a ludovik
zabavismus
ach jo....dyt tohle neni zadnej speed metal, ale normalni ceska zabava:-)
01. 11. 2005 15:59 napsal/a ludovik
zabavismus
ach jo....dyt tohle neni zadnej speed metal, ale normalni ceska zabava:-)
30. 10. 2005 19:38 napsal/a dizorder
jojo
vsechno je heavy metal :-)
29. 10. 2005 17:53 napsal/a Johan Sebastian
speed
"a nestačí pouze na nejlepší českou speed metalovou desku všech dob Víno z temných hroznů od Cruel Barbarian. " Tohle mi vazne nemuzes delat clovece! Sem smichy malem spadl ze zidle...dobrej for...fobia se stava humoristickym platkem koukam:-)