FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

21. 3. 2023, Brno - Melodka

Množství black metalových koncertů se v poslední době přesouvá z Prahy do jiných českých měst, ať už jimi jsou Ostrava, Jablunkov nebo třeba Brno. A právě v posledním jmenovaném městě se nedávno uskutečnila zajímavá černá seance kapel z většiny upsaných labelu Immortal Frost Productions. Finské AZAGHAL, portugalské CORPUS CHRISTII a nizozemsko-italské LIBER NULL doplnili na turné britští SIDIOUS. Akce se uskutečnila v klubu Melodka, mnou velice oblíbeném, se solidním prostorem a obvykle s vynikajícím zvukem.

Nutno říct, že úterní koncert v Brně s plánovaným koncem o půlnoci nebyl vzhledem k pracovním povinnostem v následující den úplně přívětivý, ale soupiska byla zajímavá a vyrazit se muselo. Předem se omlouvám, SIDIOUS jsem zazdil a z toho, co jsem slyšel na loňské řadovce, jde o celkem průměrný black metal, tak mě to až tak zvlášť nemrzelo.

Na následující LIBER NULL už jsem byl ale natěšený. S kapelou na studiovkách hraje jeden z nejvytíženějších metalových bubeníků Gionata Potenti alias Thorns (DARVAZA, NUBIVAGANT, CHAOS INVOCATION a miliarda dalších), koncerty s nimi ale neabsolvuje. Nový řezník si ale s party poradil bez problémů, Psaalm předváděl velmi dobrý vokální výkon, střídal polohy a LIBER NULL jsou určitě hudebně zajímavějším počinem než jeho domovská kapela FROSTMOON ECLIPSE. Borci se vyznačují poměrně složitými party, což se chvílemi ukázalo jako kámen úrazu, protože kytarista si s nimi ne vždy poradil zrovna excelentně, jako celek ale solidní show s výborným zvukem.

Vítězem večera se ale u mě stali CORPUS CHRISTII. Kapelu sleduju už pěknou řádku let, poprvé jsem je naživo viděl zhruba 12 let zpátky na pražské zastávce s INQUISITION, REVENGE a THE STONE. Od té doby se výrazně změnila sestava, zůstal jen lídr Nocturnus Horrendus, se kterým už očividně nepůsobí dlouholetý parťák Joao Duarte, který se koncertně pravidelně představuje s VLTIMAS, LVCIFYRE nebo ENTHRONED. Nový kytarista ale zapadl perfektně a na rozdíl od svého předchůdce na pódiu party zvládal s naprostým přehledem a občas si nezaváhal i zahulákat. Nocturnus Horrendus je dobrý frontman, komunikace se zhruba 70 až 80 hlavami v publiku mu nedělala problém a o vokálním výkonu netřeba spekulovat. Celkově mi ale přijde, že koncertní sestava CORPUS CHRISTII nyní hodně sedla dohromady a šlo o skutečně výborný gig, po kterém bylo nutné bandu podpořit i u stánku s merchem. Zazněly například skladby "Fragmented Chaos Disharmony", "For I Am All", "Become the Wolf", "Under Beastcraft", vrcholem setu ale pro mě byla jednoznačně středně tempá "I See, I Become" z alba "Delusion" (2017). Po všech stránkách skvělý set a už bylo jasné, že cesta na Moravu se vyplatila.

U AZAGHAL uctívám zejména desky z přelomu první a druhé dekády, konkrétně trojblok "Omega", "Teraphim" a "Nemesis" mi přijde v diskografii Finů nejsilnější. Nutno ale říct, že čerstvá, výrazně melodická novinka "Alttarimme on luista tehty" je solidním dílem a titulní skladbou z něj pětice odstartovala show. Zvuk byl o něco horší než v případě předchozích kapel, ale pořád velmi dobrý, nicméně ač celkově u mě převládala spíše spokojenost, některé momenty až tak silné nebyly. Jakmile AZAGHAL pořádně nasypou, zní to zatraceně dobře, ale pak přejdou do takových těch hopsavých, skoro až hospodských halekaček, a to se moc nedá. K nemilosti některých návštěvníků se na finskou alkoholickou skvadru nerozjel ani pořádný kotel, ona návštěva skutečně nebyla bůhvíjaká, ale o průser se také nejednalo. Kolem a kolem, AZAGHAL v cajku, rád jsem je konečně viděl, ale nejlepší kapelu večera už jsem zmínil.


Zveřejněno: 05. 04. 2023
Přečteno:
678 x
Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář