Nejbližší koncerty
LLYR

LP/CD 2023, Relapse Records / death metal / USA

Tak, že prý jsou to naše ratolesti, na kom se dá nejlépe vysledovat neúprosný tok času. Může být, ale jsem přesvědčený, že to podobně funguje i s hudebními oblíbenci a jejich díly. Věnuje-li se tato recenze legendám OBITUARY, tak mi přijde neuvěřitelné, že už to je téměř třicet let, co jsem rozradostněně hupskal domů a nemohl se dočkat, až do porevolučně rodiči z Vídně dovezeného levného křápu vložím novinkové MC „World Demise“. K albům předchozím jsem vzhlížel s notným zalíbením a patřičnou úctou, a třebaže né každému skalnímu se lehké vybočení zamlouvalo, já při poslechu „demoloval“ pokoj a svou první „OBITURÁCKOU“ originálku sjížděl do zblbnutí. 

Od té doby Američané pořídili dalších sedm (včetně aktuálního) zářezů do pažby, několikrát pozměnili sestavu, lehce zapauzírovali a nyní, když už málokdo čekal, že by ho snad jejich nahrávka mohla posadit na prdel, přichází s „Dying Of Everything“, která možná nevyválí dotyčného bezvěrce v prachu, sílu k pořádnému zatřesení a poslání do podřepu ale má. Vlastně bych se (podobně jako u posledních BENEDICTION) nebál diagnózy druhá míza. Nechci tvrdit, že desky od zmíněné „demise“ nestály za nic, ale co si budeme, taková řacha, jako jejich první alba, to nebyla. A že jsem třeba do příchodu Ralpha Santolly vkládal nemalé naděje. Žel, i přes nesporné kvality nedoceněného sekerníka se genialita vypuštěná na „Stench Of Redemption“ Bentonových DEICIDE neopakovala. S Kenny Andrewsem se zdá býti vše v pořádku a mohu-li hovořit za sebe, jím nahraná alba mají stoupající tendenci. 

Po mých předchozích slovech by se mohlo zdát, že je u OBITUARY tentokráte spousta věcí jinak, ale paradoxně tomu tak vůbec není. Kdybych tvrdil opak a vykřikoval cosi o inovativním přístupu a nově objevených inspiracích, museli byste si hned u první „Barely Alive“ klepat na čelo, protože být více klasičtí a přiznávat barvu už asi nejde. Zjišťuju, že jsem poslední dobou nějak často lapen v sítích nastražených kapelami v podobě ochutnávkových singlů. Na druhou stranu je třeba uznat, že jak „The Wrong Time“, tak titulka „Dying Of Everything“ jsou skladby, kterým se odolává ukrutně těžko. U první je to dokonalost ukrytá v jednoduchosti, kde proti v dobrém smyslu primitivní, nicméně neskutečně podmanivé melodii nemám obrany a vždy a znovu se poslušně kývám do rytmu. Druhá získává sympatie pro svůj nekompromisní nástup a, i přes jisté ztěžknutí, svým neutuchajícím tahem na branku. Vyzdvižením těchto nevrhám však ostatek do pytle s označením kategorie B. Jen tolik nevyčnívají.

Ďábel je ukrytý v detailech. Tak to v souvislosti s aktuální fošnou můžu jen podepsat. Jsou to na první pohled (poslech?) maličkosti, ale ve finále všechna ta intra, Tardyho bezeslovná zavrčení, akustická probrnknutí a nevím co ještě výsledný produkt vhodně dopentlují a nanáší barvu do šedých zón.

Vydařený obsah dostal tentokráte i neméně vydařený kabátek, který byl stvořen mistrem Mariuszem Lewandowskim. Smutnou zajímavostí je fakt, že jestli OBITUARY nebyli poslední, tak byli jedněmi z posledních umělcových zákazníků před jeho skonem.

OBITUARY zkrátka a dobře mají svůj jasně daný rukopis, který budou po letech těžko nějak drasticky měnit. Čerstvost a svěží vítr, které z nahrávky dýchají, může být následkem pětileté mezery, jež po předchozím albu následovala, tudíž se podařilo nasbírat dostatek materiálu a pečlivě oddělit zrna od plev, nebo jde opravdu jen o nové nadechnutí pánů v letech, jak míním v úvodu recenze. Ono je vlastně buřt proč, důležité je, že se „Dying Of Everything“ povedla a šíří radost.     

Seznam skladeb:

  1. Barely Alive
  2. The Wrong Time
  3. Without A Conscience
  4. War
  5. Dying Of Everything
  6. My Will To Live
  7. By The Dawn
  8. Weaponize The Hate
  9. Torn Apart
  10. Be Warned

Čas: 44:57

Sestava:

  • John Tardy – vocals
  • Donald Tardy – drums
  • Trevor Peres – guitars
  • Terry Butler – bass
  • Kenny Andrews – guitars

Bandcamp
Facebook
http://www.obituary.cc/
Instagram
 


Zveřejněno: 20. 03. 2023
Přečteno:
1236 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

22. 03. 2023 15:11 napsal/a Jim
Obal ( Mariusz Lewandowski )
... Mariuz chtěl slyšet naši muziku , z čehož jsme byli trochu v rozpacích. Přece jen to byl starší pán, ale budiž. Dostal všechno, texty, naše náměty, ale hlavním pro něj byl název alba ,, Dying Of Everything" Když ti umělec takového formátu řekne : ,,muzika mnou musí prostoupit, musím se s ní sžít. Mám všechno co potřebuji a dostal jsem skvělý nápad," přestaneš ho bombardovat mejly a s napětím čekáš. To co nám poslal nám doslova vyrazilo dech. Plátno ,olejová malba, prostě fantazie. Magické dílo, které vyobrazuje do detailu vše. Velká škoda, že jsme se nemohli sejít osobně a poděkovat mu za skvělou práci. Měli jsme v plánu spolupracovat s ním i na dalším albu. ( uvedl Donald Tardy v rozhovoru pro Spark)
21. 03. 2023 15:10 napsal/a Bhut
Není zač
Horaguru - nic komplikovaného, jen výjev mé obalové obsese a archivačně knihovnických návyků.
21. 03. 2023 12:47 napsal/a Horaguru
Díky
Bhutovi velké díky, za upřesňující a doplňující info ;-)
21. 03. 2023 10:47 napsal/a Bhut
obal
Mariusz Lewandowski nic neobšlehnul. Prostě je jen autorem jak obalu Bell Witch, tak obalu Obituary. Ten člověk má jasně rozpoznatelný rukopis, který se dá celkem dobře identifikovat u jeho děl. V posledních letech hodně tvořil pro metalovou komunitu a jeho pracím ani nešlo uniknout. Nemyslím si, že by o Obituary neměl páru. Podle mě to byl člověk, co měl rád metal a v takovém případě nevědomost existence Obituary mi přijde nepravděpodobná. Ale může se stát, ovšem chlapíkovi bylo 61... Nicméně Obituary jsou jen jedni z posledních, kteří mohou mít jeho obraz na obale. Podle zatím dostupných informací bude poslední nahrávka s obrazem od mistra album Obsession Destruction od americké sludge/doom kapely Chained to the Bottom of the Ocean, protože ta vyjde letos v květnu. To jen tak pro upřesnění.
20. 03. 2023 22:07 napsal/a odsolete
Album roku
Album z kterého jsem se málem posral,tak moc na mě zapůsobilo. Nejoblíbenější alba Obies jsou pro mě The End Complete a World Demise a z Dying of Everything nejvíc cítím právě tyto dvě alba což bude také důvod proč mi tahle flakota tak sedla.Posledni dvě alba šla sice kvalitou nahoru(po příšerném Frozen a Darkest) ale pořád to zdaleka nebylo ono.Az teď se konečně zadarilo a já stoho mám neskutečnou radost že se moji milování Obituary vrátili:) Po World Demise jejich nejlepší album který se může směle rovnat s jejich kultovkami z devadesátek.To je bez debat