Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
Heathen Convention 2024

CD/MC 2022, Magick Disk Musick / akustický indie folk / Česko

APLAUS PRO DVA je projekt talentovaného kytaristy Juna s ukrajinsko-americkými kořeny, který osobitým způsobem ochočil nepoddajné struny barytonové akustické kytary, a zpěváka a textaře Deseda působícího v současnosti u DARK GAMBALLE a TRNY & ŽILETKY.

Tolik základní informace převzaté z tiskové zprávy Magick Disk Musick. Spojení tohoto labelu s akustickým indie folkem působí zdánlivě nepatřičně, ale pro tvrzení „dává logiku“ mám hned dva argumenty. Tím prvním je žánrový rozptyl nahrávek realizovaných pod Berryho taktovkou, druhým pak kooperace Magického labelu a výše uvedených Desedových kapel. 

A je to právě Desed, kdo mi z dvojice uvízl v povědomí dříve a silněji. Jeho nezaměnitelný hlas je poznávacím znamením všech kapel a projektů, na kterých se podílí nebo podílel, i tady zanechává výrazný otisk. Ale vůči Junovi by bylo nefér, aby všechnu smetanu v recenzi slízl ten známější a slyšitelnější, tak začnu kytarou. Ta je totiž složená a zahraná tak, že s folkem tak, jak je asi většinově vnímán, má společného pomálu. Vlastně ani nevím, kam ji zařadit, protože Juno hraje svojsky, poměrně agresivně a málokdy z něj vypadne nějaká delší melodická linka. Spíš je to sled rychle navazujících tónů, většinou celkem ostrých, vyrývajících do sluchového ústrojí výrazné jizvy, ale pak jsou tu i menší milejší detaily, jež ty jizvy hojí. Dál si myslím, že Juno citlivě pracuje s aranžemi, protože i ty mají na výsledek výrazný vliv. Není to pravidlo, ale často jsou ke slyšení zdvojené linky, kdy se pod tou nápadnou objevuje další, která ji doplňuje – a nemusí být jen kytarová, mnohdy jde o perkuse, o kterých nevím, jestli jsou zahrané jen prsty na tělo kytary, nebo na nějaké ty bubínky. A v neposlední řadě hraje Juno na barytonovou akustickou kytaru, která má odlišný zvuk od ve folku obvykle používaných „sladkých dřev“.

Desed do muziky pěje úsporněji než v elektrifikovaných kapelách, což není jen tou elektrikou, ale samozřejmě hlavně tím, že skladby jsou většinou vedeny v pomalejších tempech, že jde o o ten „folk“. Tudíž k řevu není důvod, nicméně expresivních poloh se pan zpěvák nezříká ani náhodou, jen jsou expresivní v rámci alba.

To obsahuje jedenáct skladeb, které rozhodně nepůsobí „jednomustrově“. Vedle velkých hitovek jsou zařazeny kousky nenápadné, které na první poslech působí jako ona panenka sedící v koutě, ale ono to do sebe všechno pěkně zapadá. K těm hitovkám určitě patří úvodní „bOUře“ s výrazným refrénem i následující „Bratrství“, které stojí na kontrastu zdánlivě ledabylého zpěvu ve slokách a vypjatého hlasu v krátkém refrénu, přičemž většinou songu se vine standardněji zahraná kytara, jen místy dojde na alternativní motivy. Těmi se naopak nešetří v „Tajemství“, které je určitě těžší než předchozí dva kousky, byť refrén by v pohodě zapadl do DARK GAMBALLE, samozřejmě kdyby skladbu nahrála celá kapela a došlo na rozšíření nástrojového spektra. „Lžíčky“ bych taky zařadil mezi těžší/alternativní kousky, objevují se perkuse, muzika tepe a tepe, a řeže a řeže, do ohně přilévá olej i text a výsledkem je znepokojující a nervy lehce drásající song. Ony malé lži jsou v textu mistrně sepsány do zamyšlení hodné finální sloky: „A tak lžu, ty lžeš, my lžeme, nikomu ublížit nechceme. Já lžu, ty lžeš, my lžeme, a tak si ubližujeme.“ 

Texty jsou ostatně třetí stranou trojúhelníku, stejně důležitou jako hudba a zpěv. Desed je mistrem textařského řemesla, dokazuje to dlouhá léta. V APLAUSU PRO DVA se tématicky příliš neodklonil od DARK GAMBALLE, kde většinou řešil vztahy – a ty řeší i v AP2. Ale nejedná se pouze o dvojici ona-on, byť tato převažuje, ale i o dvojice různorodé. Tu se v baru pobijí dva chlapi, onde jiný muž hledá svůj stín, tam zase dvě ženy (nebo jedna?) touží po stejném muži, jinde jsou dva lidské charaktery přirovnávány k pólům magnetu. Sepsáno je to tak, že při poslechu slova nepůsobí nepatřičně a při čtení nutí k přemýšlení, co to ten Desed vlastně chtěl vyjádřit. 

Např. v „Daleko“ si pohrává s pohádkovými motivy, jenže „pohádky jsou asi od Erbena“, který se s tím pravda moc nemazal, a tak se s tím moc nemaže ani Desed, tudíž nechybí ani explicitní popisy „nějakých masakrů“. Muzika k tomu hraje většinou minimalistická, zato v titulní věci se objevují i temperamentní hrátky navozující atmosféru jihu Španělska. Takže i se zdánlivě omezenými výrazovými prostředky se Junovi daří rozšiřovat záběr a držet posluchače ve střehu, což dokládají i vážnohudební hrátky v sedmé písni „Muž a stín“. Nevím, jestli jsou songy na albu řazeny tak, jak vznikaly, ale přijde mi, že postupně se těch odboček od indie folku objevuje víc a víc. Např. „Valentýn“ by s patřičnými aranžemi mohl znít jako pop, „Magnety volají“ obsahují ostřejší pasáže – kdybych neposlouchal akustiku, řekl bych, že jde o takřka metalové výjezdy.

Ačkoliv nejsem cílová skupina (kdo vlastně je?), debut dvojice Juno-Desed mě baví a přijde mi fajnový. Což platí i o obalu, který je fajnový bezesporu – CD vyšlo jako šestistránkový digipack, booklet má stran 24, grafika je čistá a možná velkorysá až příliš, protože na jedenácti stranách je stejný motiv. Vyšly i kazety, limit 60 kusů, s obalem samozřejmě střídmějším a vizuálně pozměněným – zatímco na titulce CD je pouze streetartová kresba, na kazetě i logo a název projektu.

Seznam skladeb:

  1. bOUře
  2. Bratrství
  3. Tajemství
  4. Lžíčky
  5. Daleko
  6. Aplaus pro dva
  7. Muž a stín
  8. Jedna i druhá
  9. Valentýn
  10. Magnety volají
  11. Howgh

Čas: 41:27

Sestava:

  • Vladimír Juno Valter – kytara, hudba 
  • Desed – zpěv, texty

ROZHOVOR

http://www.aplausprodva.cz/
Facebook
Bandcamp

Magick Disk Musick


Zveřejněno: 24. 02. 2023
Přečteno:
687 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář