TELEPATIE VI

LP/MC 2022, Dry Cough Records / death/doom metal / UK, Česko  

Death metal, našinci vybraná nechutná lahůdka vyžívající se ve smrti a místech určených k celebraci odchodu z pozemského ráje, si již delší dobu užívá revival. Britští SEWER FIEND spolu s našimi PLAGUE PATROL propojil společný label Dry Cough Records (UK), který vydal oběma kapelám zatím jediný hudební počin, SEWER FIEND EP „Echoes From The Cistern“, který si našel uznání také v USA a Japonsku, a PLAGUE PATROL „Demo“ (vyšlo u vydavatelů v Indonésii, USA, Mexiku a Anglii). Společně se vydali na to nejodpornější místo, jaké si dokázali představit, a prostřednictvím své hudby bez přehnaných disonancí, disharmonií a producentských triků se snaží posluchače strhnout do propasti. V podstatě rychlý a jednoduchý scénář kooperace bez hranic.

Britský deathmetalový underground vyvrhnul na death/doomové scéně další zajímavý úkaz. Jak hospodský karty dvojhlaví SEWER FIEND tvoří baskytarista John Riley (CRYPTIC SHIFT, SLIMELORD, ex-EXILED) a kytarista a zpěvák Sam Robinson (ex-EXILED, ex-AFTER SHOCK). 
První část splitka v podání SEWER FIEND obsahuje dvě skladby hutného a atmosférického death/doom metalu, který si mě získal ihned po poslechu prvního alba, výše zmíněného EP „Echoes From The Cistern“. V úvodní skladbě splitu „Through Gurgling Rivers Of Sickness“ dominuje k prasknutí našponovaná basa s nahodilým kňouravým zvukem jako z jazzové session. Jak primitivní OSDM, tak prohnilý a prvoplánový death/doom ve službách dávno mrtvých duší využívá působivou kytarovou melancholii a hnací deathmetalové riffy jako vytržené z manuálu hrobařského učně. Z druhé skladby „Into Bottomless Blight-Filled Pools“ vyzařuje cosi nadpozemského, zvolna zlovolně pochodující bicí buší v plíživém středním tempu, zatímco tremolo kytara vybízí k rychlejšímu kroku. Skladba nabízí další zvukovou dimenzi jako šestá osa číslicově řízeného stroje. Minimalistické vybrnkávání ve sluchátkách několikrát oběhne kebuli a zanechává pocit pohřebního rituálu, ze kterého se vám nechce odejít.

PLAGUE PATROL ve složení Radek Pavlovič (DECULTIVATE, SKIPLIFE, CONTROLLED EXISTENCE, neexistující FLOWERS FOR WHORES), Zubár (CONTROLLED EXISTENCE, SICK DESTROYER, RATO TRISTE) a zpěvák Tomáš Hořák (aka Slávek) z MÖRKHIMMEL vznikli v době lokdaunový, tak jak to všichni známe. Stejně jako na debutovém „Demu“ opět čerpají z hororu, filmu Johna Carpentera The Thing (Věc). Co následuje po intru PLAGUE PATROL, je bonbónek pro uši orientované na hřbitov. „God From The Nameless Mist“ je syrová večeře jeskynního muže, jejímž hlavním chodem jsou blastbeaty, hutné riffy střídající plíživé tempo s úprkem a vokálem snažícím se vyzvracet něco ještě znepokojivějšího. PLAGUE PATROL přechází od skvělého k ještě lepšímu, druhým kouskem „Gated Of Void“ splňují veškerá staromilská kritéria, přičemž si udržují dostatek pestrosti a smradlavé brutality v podobě nesrozumitelnosti zvířecího blekotání a překotných změn tempa; opus morbidity. „Hidden Side Of Galaxy“ je příkladem radosti z přímočarého a smrtelně jednoduchého death metalu. Dlouhým fade outem opouštím časové pásmo Tampy Bay s nadějí, že se tam ještě někdy vrátím, ale na hokej to opravdu nebude.
Na cestě k SEWER FIEND můžete narazit na postupy třeba italských ABYSMAL GRIEF. Dosažení atmosférického deathmetalového strachu kytarovou zvukomalbou mají rozhodujícím způsobem pod kontrolou. Plnohodnotné vyznění basy je něco, co se jen tak neslyší. Výrazná produkce může na druhou stranu při živém vystoupení pod rukama nekompatibilního zvukaře přinést jisté zklamání. Pozornost získaná jejich debutových ípkem je zcela oprávněná. 
I když se jedná o stokrát vymlácenou slámu, formou i obsahem z plna chorobného hrdla servírují PLAGUE PATROL devastující údernost riffů, kvílivých vyhrávek, brutálních ale přesných bicích, chraplavých vokálů tak, jak se sluší a patří. Přestože mi kopák ve sluchátkách mírně rozhodil uspořádání mozkové krajiny, neměním názor na uměleckém ztvárnění padesáti odstínů hnusu.  
 
Seznam skladeb:

  • SEWER FIEND
  1. Through Gurgling Rivers Of Sickness
  2. Into Bottomless Blight-Filled Pools
  • PLAGUE PATROL 
  1. God From The Nameless Mist
  2. Gated Of Void
  3. Hidden Side Of Galaxy

Čas: 13:36 + 9:46

Sestavy:

SEWER FIEND

  • John Riley – basa
  • Sam Robinson – kytara, zpěv

PLAGUE PATROL:

  • Z – bicí 
  • R – kytara, basa 
  • S – zpěv

SEWER FIEND BC

PLAGUE PATROL BC

Dry Cough Records BC
https://www.drycoughrecords.com/

 


Zveřejněno: 22. 02. 2023
Přečteno:
712 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář