Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

24. 11. 2022, Písek – Divadlo Pod Čarou

14.-15. 10. 2022 Thrash Nightmare (den 1, den 2)
5. 11. 2022 LAHAR, RABIES, GRIDE, NEEDFUL THINGS, EXORCIZPHOBIA
8. 11. 2022 TOXIKULL, FORCE OF HELL
13. 11. 2022 SPIRITUS MORTIS, THE TOWER
19. 11. 2022 RUNA MORIONU, OČI VLKA, INFERNAL CULT, YSARAAL
24. 11. 2022 TERRORHAMMER, WITCHTRAP

„Kdo tam má furt chodit?“

Ano, všechna uvedená data se týkají akcí v Písku. Kdo tam má furt chodit? Čtyři šestiny jsem zvládl, dvě nikoliv, jednou jsem nemohl (19. 11.) a jednou (13. 11.) mě přemohla únava z celého týdne a fakt, že bych jel sám, což se mi nechtělo. I tak si myslím, že mám účast slušnou… Zhruba jako dalších dvacet cvoků, které jsem mezi návštěvníky vždycky potkal. (úsměv)

24. listopadu jsme ze Strakonic vyrazili ve třech, ale nikoliv v klasické DéPéHá sestavě, Pé odpadlo, ale přidalo se Jé, které jsem nalákal na kolumbijskou kapelu s tím, že budou zadarmo drogy. (smích)

Do divadla, jehož prkna opravdu znamenají svět, protože se na nich za posledních deset let objevilo pestré spektrum kapel ze zahraničí (a jak uvádí hlavní organizátor Peťan, v režii TN Promotion bylo těch kapel celkem 103, i když jich několik bylo z Česka a některé zahrály v jiných píseckých klubech), jsme napochodovali v půl osmé, do malého sálu o třicet sekund později coby 4., 5. a 6. platící. Naštěstí většina návštěvníků ještě popíjela u baru, takže když začalo srbské trio, nezel prostor prázdnotou, ale nějakých pětatřicet hlav přihlíželo. 

TERRÖRHAMMER jsou ze Srbska, hrají od roku 2010, ale kdyby posluchač zavřel oči a nehleděl na muzikanty (nejstaršímu je 38, dalším dvěma 22 a 21 let) na pódiu, musel by tipovat kapelu hrající od roku 1985. Přesně tak, jak zněly tehdejší party drtící (pra)black/thrash/speed, zní dnes TERRÖRHAMMER. A ačkoliv je jejich muzika spíše jednoduššího ražení, mě jejich skoro padesát minut dlouhý set bavil. Odkazy na SODOM, VENOM, ale třeba i KAT, klasické postupy, většinou svižné tempo, zastřený polohrubý řev zpívajícího kytaristy, kterého občas doplnil basák, minimum sól, primárně eskapády riffů. Místy mi přišlo, že chybí druhá kytara – na albu „Gateways to Hades“, které jsem si poslechl až po koncertu, je to samozřejmě ošetřené, na koncertu to při oněch sólech bylo takové chudší. O tom, že srbská kapela není „nepopsaným listem“, svědčí bohatá diskografie a aktuální ustájení u mocných Osmose.

Mnohem bohatší životopisy mohou psát členové kolumbijské skupiny WITCHTRAP. Tu založili bratři Muňozové a Edison Gil v roce 1991 pod názvem DARK MILLENIUM (bylo jim mezi 13 a 19 roky), o rok později kladli pasti na čarodějnice, ale už bez Edisona. Nicméně kruh se jak známo uzavírá, takže  skoro dvacet let je Edison opět členem sestavy, tudíž to spolu pánové táhnou přes třicet let, nějaký čas společně hráli i v NIGHTMARE. A podle všeho to celou dobu „jistí“ starý dobrý black/thrash metal. Opět se můžeme bavit o stejných inspiračních zdrojích jako u Srbů, takže lze vyjmenovat německou velkou trojku, přidat SLAYER a jsme doma. Muzika kolumbijské trojky mi přišla o něco nápaditější než u předchozí kapely, asi to bylo tím, že sól bylo mnohem více, prakticky v každém songu na nějaké došlo, muzika mi přišla melodičtější, pestřejší a zpěv Burning Axe Rippera variabilnější. Kolumbijci odehráli s elánem podobně dlouhý set jako první kapela, fanoušci, kteří tentokrát žádné velké divočení neprovozovali, si i tak vykřičeli přídavek, po kterém bylo před 22. hodinou po všem.

Výletu do metalové bašty jsem rozhodně nelitoval, obě kapely odehrály povedené koncerty, zvuk byl celý večer v pohodě, lidi, kterých přišlo dost, aby se pokryly náklady, byli myslím taky spokojení, muzikanti taky nevypadali, že by je nižší návštěva nějak otravovala, takže vše bylo all right a nezbývá než se těšit na další akce v píseckých klubech. Hned v pátek 2. 12. 2022 zahrají v Papíráku MEGELNYK, ENTRAPPED a BLUE SCREEN OF DEATH. A příští rok toho bude taky spousta.

Fotky: Skalík

Celá galerie

Sykyho video TERRÖRHAMMER

Sykyho video WITCHTRAP


Zveřejněno: 02. 12. 2022
Přečteno:
648 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář