Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HUSMAN FEST

Složení kapely je: Eda (baskytara), Pavel (bicí), P.A.T. (kytara) a Fred (hlasové projevy).

Fred je persóna dobře známá pozornějšímu metalovému oku, páč tohle jméno lze spatřit na mnoha zinech, newsletterech a já nevim na čem všem eště?ale tentokrát je v pozici tázaného?

Ahóóóój, jak se vede? :-) Tenhle rozhovor už mám v plánu od tý doby co ke mně dorazilo CD ?Human: Earth Parasite??mno a od tý doby na to jenom myslim, takže to tímto napravuju??a hned využiju toho, že když už máme za sebou nějakej ten čas, tak jestli bys mohl zrekapitulovat co všechno uběhlo od vydání debutu Human. Všude kam se kouknu jsou jen výborný recenze, hafo rozhovorů a neškobrtnout zrakem o něco s titulkem SMASHED FACE snad ani nejde. Lepší to po vydání debutu snad už ani nemůže bejt, ne? Nebo je snad něco, co ti chmuří myšlenky a nutí to tebe a i celou kapelu k bědnému pláči?

Zdarec, díky za zájem o naši maličkost. Je fakt, že je deska přes rok venku, takže nějaké bilancování by proběhnout mohlo. Popravdě řečeno, nečekal jsem, že budeme mít takový úspěch. Vlídné přijetí jak od kritiky, tak od fans, nás neskonale těší, mě tím spíš, že jsem odjakživa značně sebekritický, takže beru naši tvorbu zcela jiným pohledem. Hodnocení recenzí se většinou pohybuje někde kolem 7 bodů a rozhovorů jsme už taky pár udělali, takže po téhle stránce u nás vládne spokojenost. Trošku mě štve, že přes náš relativní úspěch musíme jezdit akce v drtivé většině za svý prachy a prachy na benzín dostaneme málokdy. Pak jsou samozřejmě prkotiny jako pořadí hraní na koncertech nebo výměnné akce, ale člověk si musí zasloužit úplně všechno a nic nedostane zadarmo ? v UG to platí snad dvojnásob. Ale jinak se máme fajn :-).

Jak už sem řek (nebo teda spíš napsal), tak SF nejde ignorovat, páč kam se kouknu, tam je s váma rozhovor, či pochvalná recenze?jen těch reportů z vašich koncertů moc není, to byste měli napravit! A k těm recenzím: nevšim sem si toho a nebo všude fakt sklízíte jenom samou chválu a všici recenzenti i fans vám mažou med okolo huby? :-) A odkud máš zatím nejvzdálenější zprávu o zhodnocení vašeho počinu?

Ačkoli se v rozhovorech pro zahraniční tisk rozplývám nad stavem naší scény, ne vždy jsem s prací některých subjektů plně spokojen. Teď třeba mluvím o zinech. Dost často rozesílám všelijaké info a novinky, ale jejich zveřejnění, ačkoli o ně prosím, se dočkám ani ne u třetiny z nich. To, že někdo není schopen napsat report z akce, to je spíš otázkou lenosti, ale to já těžko ovlivním. Pokud se akce podaří nebo se na ní odehraje něco zajímavého, napíšu report sám s tím, že naše vystoupení pochopitelně nehodnotím. Kdo má tedy zájem pročíst si zajímavé historky z cest, tak vycházejí většinou na www.payo.cz . To, že se nevyskytujeme v žádných reportech je taky možná tím, že prostě jen hrajeme na špatných akcích. Rozhodně to však není kvůli tomu, že by jsme měli málo koncertů ? minulý rok jsem odehráli na 30 akcí a letos to vypadá ještě o 15 víc. Doufám, že se nenajde nikdo, kdo by nám měl pochlebovat, tady to funguje spíš naopak. Buď si jistý, že o tom občas přemýšlím, že je to už nějaký divný, tolik pozitivních reakcí :-). Jinak nejvzdálenější ohlasy přišli snad z Peru a Argentiny, ale to je samozřejmě přímo úměrné tomu, kam všude jsme promo zasílali.

Teď bych rád probral téma ?Human?? -  už na první pohled i já poznám, že vaše CD je koncipováno směrem ke kritice nehezkého zacházení s naší matičkou zemí. Kde se zrodil tento nápad? Měli jste i nějaké jiné alternativy? Uvažujete o pokračování? Třeba co se týče lidských vztahů, politika, popřípadě jiné koncepce? A jak jsi na tom třeba ty co se týče třídění odpadu a využívání vozidel s hybridním pohonem? A odpíráš si velrybí maso a geneticky zmutované brojlery? :-)

Ekologické téma jsme zvolili z několika důvodů. Já jsem tento obor vystudoval, kytarista Patrik dělá analýzy pro ekoanalitickou firmu a v podstatě jsme navázali na kritické texty, které Patrik psal pro svou původní kapelu, ABSURD CONFLICT. Jiné alternativy nebyly. V momentě, kdy Pat přinesl první text, týkající ropných havárií na moři, bylo mi jasné, že tomuhle tématu se chci věnovat právě ve SMASHED FACE. V tomto duchu samozřejmě pokračujeme i nyní a poprvé se zmiňuji o textech pro druhou desku: Mankind Degeneration (celková degenerace lidstva), Skinning Alive (vraždění zvířat kvůli kožešině), Global War With The Earth (zápas Země s člověkem), Mclassant Delicacy (kolikrát by ses podivil, co žereme), In The Eyes Of Mayhems (proč musí trpět zvíře, když si člověk dobrovolně ničí zdraví?). Druhá deska koncepční nebude, v podstatě volně naváže tam, kde skončil ?Human??, ale začínám uvažovat, že deska třetí, pokud se jí dožijeme, koncepční bude. O čem, to se nechte překvapit.

Bolí to když zpíváš? Kdy si v sobě objevil tenhle hlas, hledal si víc poloh anebo ti to takhle narostlo? (Divně znějící otázka, já vím?)

Bolí mě co? :-) Já myslím, že každej fanda brutální muziky si doma řve se svou oblíbenou nahrávkou, takže to je jen otázka příležitosti, kdy s tím kdo vyjde mezi lidi. Když jsem SMASHED FACE (tehdy ještě pod starým názvem, ve staré sestavě a v triu :-)) viděl u nás na jedné akci, řekl jsem si, že bych je mohl někam dostat. To jsem vlastně ještě dělal SCHIZOPHRENIA zine a tak jsem si říkal, že managerování bych klidně mohl zvládnout. Samozřejmě jsem se snažil na kapelu aplikovat měřítka standardní pro scénu v té době, takže jsem Edovi (bass a dřív i zpěv) řekl, že takhle to asi nepůjde. Ten jednoduše odpověděl: ?Tak si to zkus sám, vole?. No a už jsem v tom jel :-). Ze začátku to sice byla takové všelijaké, ale dnes už si s hlasem dělám prakticky co chci. Debut je spíš takové otrkávání se, ale na další platni čekejte vokální eldorádo :-). Přitlačilo se hodně na pilu a zároveň se dočkáte větší propracovanosti a řekl bych, že na death metal, neobvyklé pestrosti a na své by si měli přijít především fanoušci NY DM.

Na ?Human?? složil P.A.T. veškerou muziku a z textů taky většinu on.  Jak to vypadá teď, bude na dalším CD také výhradním autorem? A co se týče textů - ty jsi si napsal dva ? jak ti sedí slova vkládaná do tvých úst někým jiným a jak to bude na již zmiňovaném druhém albu?

Pro druhé album jsem začal nosit nápady i já, takže čekejte větší pestrost a možná i osvěžení, co já vím :-). Například v posledním riffu máme nápady tak půl na půl. Textově bude převládat opět Patrikova chorá mysl, mé básnické střevo je poslední dobou nějak impotentní. Jinak s texty někoho druhého nemám problém, vždycky to tam nějak našlapu, upravím a když už není zbytí, tak vrátím na přepracování., to se ale stalo jen jednou.

Dost mě pobavil text k ?Pills of Suffering? ? tahle skladba je zároveň mou nejoblíbenější z celýho alba a neuniklo mi, že na vaší oficiální sajtně je i zmínka, že nová tvorba se ponese trochu právě v duchu nastaveném touto skladbou. Můžeš nějak blíže popsat kousky co už máte hotový a přihodit aspoň nějaký názvy? Bude mít i toto CD, také nějakou tematiku, jako je tomu u ?Human..?, či si teď odskočíte k čisté řezničině a půjde jenom o brutáááál a plky jeden přes druhej? :-)

Cože? Vážně je to tam napsaný? O tom já nic nevím, stejně tak si nejsem jist, že by bylo něco pravdy na tom, že nová tvorba se ponese v duchu této skladby. Spíš bych řekl, že nové songy jsou trochu pomalejší, ale zase více propracovanější, komplikovanější, více groove a prostě více brutal. V nové tvorbě je patrný příklon jak brutal deathu, tak hard core a to tak, že ve všech skladbách. O textové náplni jsem se zmínil výše. K plkům snad nikdy nesklouzneme. Myslím, že textová náplň je důležitá a i když není rozumět slovům, je dobré mít prostě nějaké (v našem případě snad i zajímavé) téma. Plky má kde kdo :-).

Z vašeho názvu na mě přímo dýchá, že jste pro něj šli ke kanibalovský hymně anébo je to odvozenina ze ?smažka?? (hahaha) Jak jsem totiž pochopil a bodře vydedukoval z fotek a dešifroval z tvého reportu na výjezd do Dojčlandu na Payo.cz, tak snad kouříte nějakou tu marihuanu, nebo co, tak by mě zajímalo, jen tak na okraj, páč nejsem v tomto oboru lidské činnosti příliš vzdělán, jaký je tento rok, co se zahradničení týče, hahahaha.

V době, kdy název vznikl, jsem nad jeho významem moc nepřemýšlel, ale je jasné, že každého musí napadnout onen inkriminovaný song, který jsme svého času i hráli. V dnešní době samozřejmě nejsem příliš nadšen, když je naše jméno vzpomínáno v souvislosti s lidojedskou veličinou, ale co se dá dělat, po debutním CD nemá smysl měnit jméno. Výraz ?Smašky? je samozřejmě odvozen z našeho názvu (nikoli od výrazu charakterizující pojídače dobrot :-)), to je jasné dle ?Š?, takže jak sám uznáš, Smašky těžko můžou smašit :-). Tak jako většina kapel u nás i ve světě, jsme i my zainteresovaní v nějakých těch zelných radovánkách. Řekl bych, že na metalové či coreové scéně je to něco tak běžného jako třeba pivo. Díky tomuto stimulantu může člověk zažít všelijaké dobrodružství, ale také pěkné stresy ? viz. Výlet do Německa :-). Letos to vypadá s úrodou velice pozitivně :-).

Jsi hyperaktivní v undergroundu (Antitrend, Pray & Keep Quiet, Payo, dříve Abyss, teď i Fobia?pěješ ve Smashed Face a kytaruješ ? pokud se nemýlím - ještě i někde jinde, bohužel si nemůžu vybavit název a do toho pořádáš koncerty a tak), kdy tě to vůbec chytlo? A co stíháš ještě krom muziky a všeho co se okolí ní točí ? co třeba sport, nebo jiný záliby, nebo třeba i ženský?hehe. Jsem šťoural jak z Blesku?

Jo, v tomhle ohledu toho mám na svědomí docela dost. Jsem prostě hudební workoholik. Krom tebou zmíněných zinů píši ještě pro www.marastjakcyp.com a INQIZITOR zine. Na kytaru hraji v RE-INTOXICATION a jednu dobu jsem měl pletky ještě s jednou nejmenovanou brněnskou kapelou. Je fakt, že extrémní muziku tlačím do hlavy asi 16 hodin denně a minimálně 6 hodin denně se jí věnuji aktivně (psaní, propagace kapel, zkoušky, promóterská činnost atd?). Koncerty jsou nedílnou součástí kapely, takže krom častého hraní akce sami pořádáme. Ať už jde o FACES OF DEATH festy, spolupráce s ANTITRENDem, KRUTOST festem, MAD festem, APOCALYPSA festem? Extrémní muzice jsem propadnul v mých 14ti letech, před tím jsem si ještě prošel popovým a punkovým obdobím. Na scénu jsem v kročil o tři roky později s prvním numerem SCHIZOPHRENIA zine a od té doby v tom lítám solidně. Hlavně doufám, že moje činnost je něčemu / někomu prospěšná. Na ostatní věci nezbývá skoro žádný čas. Když pominu 5 hodin spánku, 8 hodin v práci, tak zbytek věnuji zase hudbě. Dříve jsem se věnoval entomologii, mineralogii či teraristice, ale to všechno muselo jít, bohužel, stranou. O sportu ani nemluvím. Kdysi jsem hrával hokej, ale to bylo ještě na základce. Na střední jsem tělocvik bojkotoval úplně a dnes se krom pódia skoro nehýbu :-). Ženský? No jasně, stovky :-).

Kdo vám vyráběl design trik - ta samá osoba co obal Human? A když už sme u tý módy který tvoje triko/mikina je pro tebe ?numero uno??

Je to ten stejnej člověk, Matěj Šimek alias Mathias. Krom SMASHED FACE obalu a triček taky dělal obal splitka RE-INTOXICATION / PRŮMYSLOVÁ SMRT, nové stránky SF (vypadají vražedně!!!) a grafiku PRAY & KEEP QUIET newsletteru. Jsem s jeho prací na výsost spokojen a jsem mu strašně vděčný. Druhou část realizace trika, tedy stávající úpravy a samotný tisk,  má na svědomí Vlasta Ščudla (ex ABSURD CONFLICT), jemuž patří nemenší dík. Zároveň většinu grafických věcí jako jsou letáky či plakáty řeším s Darmonem z INQIZOTOR zine, který je taky velmi nadaný. I jemu děkujem! To jsi kápnul fakt na zajímavou otázku, pač v hadrech mám vražené neuvěřitelné prachy. Ve skříni mám kolem 70ti triček, takže je rozhodně z čeho vybírat. Ke každému mám jiný vztah, ale největší asi k těm, co se u nás nedají sehnat a ty, co nikdo nemá. Rozhodně mezi ně patří originál importy z USA: SUFFOCATION, MADDER MORTEM, ANTIMATTER, ENGINE DOWN, NEUROSIS a další. A kvůli designu mám nejraději ENGINE DOWN, MARTYR AD, HAPPY FACE, VOMIT REMNANTS, SKINNED?

Teď mě tak napadá, jakej máš vztah k prznění českého jazyka? Vaděj ti v rozhovoru vulgarismy a nespisovný výrazy? Jestli jo, tak sorry za tu mou češtinu, hahaahaha.

Tak vulgarismy mi nevadí. Sám používám kdejakou nespisovnost. Spíš mě ale vytáčí hrubé chyby, slovosled a občas dost triviální sloh. Úplně nejvíc mě ale prcá, když někdo píše bez diakritiky, čárek mezi větami nebo je zcela bez znalostí pravidel administrativy. Vyjadřování je věc každého člověka, ale jak buranské hemzy, tak jednověté odpovědi o člověku ledacos vypovídají. Jinak co se redaktorů týče, líbí se mi psaní pánů Čermáka, Reefa (reporty) či Darmona Klaymana, naproti tomu rádoby kritické patlanice bez znalosti žánru alá Pancová či Vavrešová mi můžou tak akorát zkazit náladu.

Vim, že to mohlo bejt delší a obsažnější a konstruktivnější, jenže jak už sem napsal, přišel sem se svou troškou do mlýna v podobě tohohle rozhovoru pozdě, takže už se nemám na co zeptat, páč všude jinde už to za mě udělali jiní?tak ti teda hrozně moc díky za odpovědi a teď máš poslední možnost cokoliv napsat, páč dál ti to už zakazaju (jó, já sem holt vtipnej jak Petr Novotný a Mirek Donutil dohromady, hahahahaha) Díky a čau.

Jo, díky za zájem o náš ansábl! Tvé otázky mě bavily! Budem se vás snažit nezklamat! Očekávejte komplet nové stránky a někdy v létě druhou desku. Venku jsou teď nová trika (i pro slečny :-)), takže neváhejte! Díky za vaši podporu!

www.smashedface.wz.cz


Zveřejněno: 23. 10. 2005
Přečteno:
3532 x
Autor: Kýbl | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

09. 11. 2005 09:27 napsal/a Michal
brutal death
Preju Smashed Face hodne uspechu (a na zeli se vy..rte!) :)
02. 11. 2005 20:12 napsal/a weronyka
Fred
:-)))
30. 10. 2005 20:44 napsal/a fred
<i>
řvu smíchy :-)
29. 10. 2005 22:53 napsal/a weronyka
tak tak :-)
SMASHED FACE - nejznámější, nejlepší, nejbrutálnější, nejmetalovější a nejkapelovatější kapela z té největší a nejbrutálnější a nejbítovější Velké Bíteše