Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
LLYR

LP 2022 / kooperace Koło Records, Hardcore For the Losers a High Forehead Press / HC/crust/thrash metal / Česko

Ze členů V0NT, GATTACA a REMEK (Praha versus Olomouc) vznikla v loňském roce hrubě melodická kapela NERVY, která páruje vlivy crustu a punku s disbeatovou zuřivostí do necelých 23 minut vroucího hardcoru podle portlandské high school. Staromilsky řečeno, těžkopádný a brutální nářez HC punku a metalu. Metalový hlavy to asi nebudou mít rádi (i když ti až sem pravděpodobně nedočtou), ale dá se říci, že rozdíl mezi metalem a HC punkem je pouze ve výšce pódia. Zatímco HC punkové a jich držící se grindové kapely to pomyslné pódium mezi sebe a návštěvníky nekladou, nejraději hrají přímo mezi lidmi, tak v metalu se vždy toužilo stát na tom nejvyšším pódiu.

Deska se točila ve skateboardovém útočišti SF Mini v Olomouci. Mix & master: Amák, Golden Hive Studio. LP si kapela vydala sama ve spolupráci s Koło Records (Polsko), Hardcore For the Losers (Rakousko) a High Forehead Press (Slovensko).

Úvodní "Už zase bijou na poplach", podobně jako "Vlčí hlad", nabízí agresivní, zoufalý hardcore v crustovém smyslu slova, malující bezútěšné obrazy světa. K energickým, rytmickým kytarám a údernému tempu bicích se přidávají nekonečné melodie zvláštní směsi temnoty a světla. Na těch největších, nejhorších reproduktorech, které najdeš, doporučuji zesílit hlasitost při skladbě "Volavka". Pokud znáte a máte rádi VOLE, jste připraveni na značkách. Společné atributy s těmito z části naturalizovanými Pražáky jsou nabíledni. D-beatová "Krajina" se valí ve cvalovém pochodu vstříc apokalypse, štěkavý vokál zní opravdu animálně. Vedle zbytku zvukového masakru je zařazena i pomalejší introspekce. Řvoucí vokál v "Udav se tou představou" odolává náporu tříakordové zuřivosti a navozuje tu správnou frenetickou náladu. Závěr skladby nabízí zchlazení po crustovém marši. Pomalejší, ale o to uřvanější "Čtyři mrtví" kulminují ve verbální galimatyáš a hudební chaos uzemněný schizoidním outrem. Odcházet na věčnost se nikomu dobrovolně nechce, o tom žádná. Zuřivost rozpoutává "Mír v srdci, klid v duši", skladba poháněná d-beaty, která běsní a nadává, co jí síly stačí. Důsledný a precizně provedený, agresivní temný crust punk se spoustou křiku přinášející silné poselství. Kytara, bicí i basa se najednou rozjedou jako koordinovaný vojenský úder. Při pohledu na název skladby "Kosti" mi v hlavě naskočí nejsilnější písnička jihočeských blekošů BOHEMYST z jejich debutu "Čerň a smrt". V případě této skladby přichází melodická kytara a příjemně lupající basa s postupně zvyšujícími se točkami. Album se poroučí ponurou, apokalyptickou odpovědí na to, jak přežít v tomhle podělaném světě songem "Nedokážu nevidět rudě". Zpěvák vytasí nízko položený growl střídaný vyšinutou polohou, zahuštěnou riffovou sludge šlichtou.

Pokud máte rádi tenhle druh hardcore/crust/punku ovlivněného d-beatem, určitě si to poslechněte. Je to hudební výlevka pro pocity, které v kapele dřímají a které potřebují ventilovat, což chlapi dělají s velkým nadšením. Může být obtížné udržet tento styl hudby, aby se v průběhu alba nestal monotónním, a je pravda, že NERVŮM se to ne vždy daří. I když kapela cílí na svůj nejvýživnější aspekt, kterým je hutný kytarový zvuk a hromotlucký řev, není zde mnoho překvapivého.

Přesné hodnocení: 6,5

Seznam skladeb:

  1. Už zase bijou na poplach
  2. Volavka
  3. Krajina
  4. Udav se tou představou 
  5. Čtyři mrtví
  6. Mír v srdci, klid v duši
  7. Kosti
  8. Vlčí hlad
  9. Nedokážu nevidět rudě

Čas: 22:53

Sestava:

  • Blum 
  • Dan 
  • Juraj
  • Šaman 

https://nervypunx.bandcamp.com/

 


Zveřejněno: 17. 10. 2022
Přečteno:
665 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář