Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HEIDEN – Andzjel

CD/LP 2022, Les Acteurs de l'Ombre Productions / haunted black metal / Francie

Uff. To bylo jediné, co jsem po prvním poslechu alba francouzského projektu PEURBLEUE dokázal vyslovit. Indiáni v knihách Karla Maye tak reagovali na události, které jim přišly v nějakém směru neobvyklé nebo překvapivé, mně tedy album „La Cigüe“ přijde jak neobvyklé, tak překvapivé. Přičemž ono „překvapivé“ s ohledem na firmu, která za vydáním stojí a která je primárně orientována na black metal.

PEURBLEUE (v překladu snad „strach“) se o black metal sem tam otřou, ale jinak je jejich muzika těžko poslouchatelným mixem. Noise, industrial, drone, ambient, zvuky, pazvuky – „La Cigüe“ (v překladu snad „jedlička“) podle mě není metalová nahrávka, ale experimentální počin, který je určený hledačům podivností. Jistě, takový masakr, jako jsou nahrávky Radka Kopela, to není, ale i tak mám problém album poslouchat na jeden zátah, a to trvá pouhých 36 minut. 

Jako varování mohl posloužit obal, který má ke klasické metalové estetice, s výjimkou na titulce umístěného loga, poměrně daleko, ale dnes je těžké nějakým způsobem zaujmout, když už všechno bylo po grafické a výtvarné stránce řečené. Titulní stránka ještě nenaznačuje, že je něco jinak, ale dvanáctistránkový booklet s fotografiemi ze života (chlapci sedící na zábradlí, parta Asiatů v parku, sochy, svítící okno…) o lecčems vypovídá. Totéž platí o sestavě čítající dva členy, přičemž Sakrifiss se postaral o texty a hlas, JCEX o instrumenty a zvuk. 

Zvuk je zašpiněný a ošklivý, ale to je bezesporu záměr, znít jako z pekelné kuchyně, kde se vaří samé ohavnosti. Úvod patří nehudbě, jinak šustění, hučení a snad industriální lomoz označit nelze – jako kdyby v nějakém těžkém provozu typu ocelárna kdosi nasnímal zvuky, prohnal je nějakými mašinkami a ještě je zpomalil. Ale jde o intro, tak dejme tomu, i když mi přijde zbytečně dlouhé. Od druhé položky už se dá mluvit o hudbě, recitaci ve francouzštině doplňují kytarové a elektronické tóny, které působí spíše jako změť vzniklá při improvizaci – samozřejmě se dá předpokládat, že je to tak vymyšlené a schválně zatemněné a snad i tajemné, ale na mě to jako nějaký rituál nepůsobí, jednoduše mě to vůbec neoslovuje. V třetí  Rosée Éternelle“ jsou zvuky čistější, možná na pomezí drone a ambientu, do toho místo recitace zpěvák různě skřehotá, ale jeho hlas je zahalený v mlžném oparu – působí to spíš odpudivě než strašidelně. V závěru písně se sice jakýsi náznak pravěkého black metalu typu BURZUM objevuje, ale v mizerném provedení.

Marně vyhlížím něco, co bych mohl označit jako zajímavé nebo povedené, nahrávka plyne v podobných intencích, jaké jsou výše uvedeny, místy mám pocit, že se vrátil David Vora (VENUSIAN DEATH CELL) nebo že se znovu probudili AAEN ANIMA, i když pocitově se PEURBLEUE pohybují v jiném světě. Ten se s tím mým míjí nikoliv o vzdálenost vyjádřenou v kilometrech – nás dělí světelné roky. 

Mohl bych tu ještě chvilku plácat něco o originalitě, undergroundu atd., napsat, že vzhledem k svéráznosti nahrávky, ke které nemám adekvátní porovnání, nebudu bodovat, ale kašlu na to, tahle podivnost je pro mě jednoduše neposlouchatelná a dva body maximum, jaké jsem ochotný udělit.

Seznam skladeb:

  1. Fécondation
  2. Á la Gloire!
  3. Rosée Éternelle
  4. Ressac
  5. Survie
  6. Canvieau
  7. Plus Rien
  8. Apparition
  9. Vision de Mort
  10. La Fin Approche

 
Čas: 36:19

Sestava:

  • Sakrifiss – paroles et vocaux
  • JCEX – instrumentation, studio et master

Facebook
Bandcamp

LADLO

 


Zveřejněno: 19. 10. 2022
Přečteno:
471 x
Hodnocení autora:
2 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář