Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

CD/LP 2022, Season of Mist / death rock / USA

Odkopu se hned na začátku recenze. Název CHRISTIAN DEATH registruju mraky let, pravděpodobně jsem od kapely něco v minulosti slyšel, ale asi to nebylo natolik zásadní, abych se jí věnoval. Dá se říct, že skupina u mě byla celé roky založena ve škatulce – nic pro mě. Vše se změnilo s aktuální deskou „Evil Become Rule“.

Kolik existuje kapel na světě, aby k nim člověk přičichl v době, kdy jsou na scéně 43 let a bavíme se tady o jejich 17. desce!? Moc jich nebude. Moje okouzlení začalo nenápadně. První věc, kterou jsem zachytil, byla klipovka „Beautiful“. Ta nezněla špatně. Vizuálně sice nic pro mě, přece jen na gothic image mě nikdy neužilo. Hudebně slušný, i když lehce načančaný gothic rock / doom metal s houslemi, trochu vlezlým refrénem… celkem slušná skladba, ale že bych kvůli ní běžel shánět vinyl, to zase ne, za to mohly jiné věci. A těmi je vyplněný zbytek desky.

Málo kapel v rockové hudbě má takové sebevědomí, aby dalo na začátek skladbu, kterou lze považovat za hloubavou a nikam nespěchající. Její tempo je pomalé, rozjezd vyloženě vláčný, ale už v něm je slyšet, že jestli někdo má dar složit skvělou skladbu s omezenými prostředky, jsou to CHRISTIAN DEATH. Napomáhá tomu uhrančivý hlas Valora. Jeho projev je pro kapelu důležitou záležitostí. Valorova hlubší forma se hlavně k pomalejším tempům hodí náramně a v neposlední řadě má charisma. Tímto ale vokální stránka nekončí, protože stejný prostor dostává i basačka Maitri. Maitri zpívá skvěle, hlasy obou ústředních postav k sobě náramně ladí. Ne všechny věci jsou ale duety, takže je evidentní, že skupina pracuje s vokály jako s další složkou, která pomáhá zvyšovat emoci / prožitek a volí ten který hlas z důvodu funkčnosti skladeb a nejen kvůli tomu, aby to bylo genderově vyvážené.

Hudebně je deska taky silně vybalancovaná. CHRISTIAN DEATH si drží v pomalejších tempech uhrančivou auru. Veškeré skladby si užívám a nemohu vybrat, která z nich je ta lepší. Jsem okouzlen čtvrtou „Blood Moon“, ve které probublává skvělá basa a v refrénu z ní z čiší doom metal à la JEX THOTH. Opomenout nelze dvě závěrečné věci, které mají silný emotivní dojezd. Jsou tady ale i rychlejší tracky, které šlapou v tempu death rocku, post punku a dokážou rozpohybovat tělo. To platí třeba o třetí „Elegant Sleeping“, která disponuje silným refrénem, svižnou rytmikou a Maitriným vokálem.

Nedávno jsem byl nucen vybrat jeden nejsilnější song z téhle desky, a byl to pro mě úkol přetěžký. Deska mi dává největší smysl dohromady a její síla se koncentruje v celku, čímž nechci říct, že jednotlivé věci nemají sílu, naopak. Moje úvaha ale vedla tak, že ty pomalejší skladby jsou velmi dobré na klidný poslech, a tak přece jen bude lepší zvolit něco svižnějšího. Jako tip a možná i nejsignifikantnější věc z alba volím další z klipů „The Warning“. Přes hororový začátek, tady mi vždy spolehlivě naskočí italští mistři temnoty ABYSMAL GRIEF, se song rozjede do vysokých otáček a já už plně chápu, proč se k jejich odkazu hlásí i mnohem známější jména (MARYLIN MANSON, DANZIG, TYPE O NEGATVE, CRADLE OF FILTH...) než jsou CHRISTIAN DEATH samotní.

Musím říct, že těch 42 minut mě ve společnosti „Evil Becomes Rule“ zasáhlo. CHRISTIAN DEATH se podařilo skloubit esenci toho lepšího z gothic rocku (tady je velké plus oproti podobným kapelám ve vokální vybavenosti), s doommetalovým nádechem (to asi nebudou zrovna ultra gotíci cenit), aby celkový výraz zněl svěže. Všechny songy na desce, nakonec i „Beautiful“, jsou kvalitní a působí dojmem, že jsou napsány s prstem v nose. Ta lehkost a muzikantství z nich vyloženě čiší.

Jelikož mi kapela nedala spát, pustil jsem se do bádání hlouběji a pořídil tři předcházející řadovky „Born Again Anti Christian“ (2000), „American Inquisition“ (2007), „The Root of All Evilution“ (2015). Můžu je všechny s klidným srdcem doporučit a říct, že se na nich nachází několik skutečných hitů. Zřejmě za nejlepší z této trojice považuju album „American Inquisition“. Na druhou stranu ani jedna z těch desek není kompletně tak nabitá silnými momenty a hity jako aktuální věc, která je po kompoziční stránce ještě o krok dopředu. Jestli se kapela po tolika letech činnosti (v historii jsou i temná místa, jako třeba smrt zakladatele kapely) dokáže vytasit s natolik silnou deskou, nápady, zvukem, smekám klobouk a jdu shánět havraní brk.

Hodnocení 9,5

Seznam skladeb:

  1. The Alpha and the Omega
  2. New Messiah
  3. Elegant Sleeping
  4. Blood Moon
  5. Abraxas We Are
  6. The Warning
  7. Beautiful
  8. Rise And Shine
  9. Evil Becomes Rule
  10. Who Am I (Part 1)
  11. Who Am I (Part 2)

Čas: 43 minut

Sestava:

  • Valor - vokál, kytara, housle, klávesy
  • Maitri - vokál, basa
  • Pao - bicí

Bandcamp


Zveřejněno: 10. 10. 2022
Přečteno:
730 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

10. 10. 2022 12:44 napsal/a s.
CHxDx
i na živo to makalo dobře