Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

digital 2022, vlastní náklad / blackened/HC/crust / Česko

Myšlenka na založení kapely se zrodila v létě roku 2020 v hlavě zpěváka Tomáše (aka Raudis), který po rozpadu své bývalé kapely MENTALLY CORRUPTED cítil kreativní přetlak a potřebu hudební realizace. Oslovil tedy dlouholetého kamaráda Radka (dříve NEXT UNDER, FASTING FEAST) a post bubeníka coby nedostatkového artiklu byl tedy vyřešen. Nedlouho nato se podařilo sehnat basáka Juru (dříve DISPLAY, DIY, SIRENERNA), ale nastal problém s výběrem kytaristy. Ti buď neměli chuť tento styl (HC/punk) hrát anebo ho prostě neuměli. Rovněž najít na Slovácku někoho se vztahem k této hudbě, zkoušet, pořídit si aparát a obětovat čas, bylo velmi namáhavé. Jako na zavolání se objevil Milan aka Bamboocha (dříve SUN HAS GONE, DAERRWIN), který přinesl do kapely všechno, co bylo třeba – muzikantský um, profesionalitu, zvuk a nápady. Po prvním společném hraní bylo MÄRNØ na světě. S celým procesem postprodukce vypomohl Tomáš Chrástek. Nahrávka vyšla pouze digitálně na známých streamovacích platformách. Pod autorstvím českých textů je podepsaný zpěvák Tomáš. Vizuál v duchu DIY zařídil Radek Chvíla.

„Nevinnost prázdných srdcí“ začíná na solidní notu skladbou „Samota“, což je povedená píseň, která jasně říká zaměření MÄRNØ. Syrová energie se správnou dávkou melodie doprovázená testosteronovým řevem. Agresivní výlet s hardcore rozmáchlostí, punkovým odvazem a kouzlem pouličního hromotluka dekorují thrashové překlenovačky mezi částmi skladby. Druhé zastavení „Oči se lesknou“ začíná překvapivě melodickou předehrou, která přesto silně udeří. Nasraná, jízlivá, agresivní a jako ocelové nosníky těžká písnička s propletenou kytarovou melodií vytvářející svěží texturu na pozadí. „Marno“ vyniká divokou kytarovou pyrotechnikou v podobě blackmetalového tremola, ke kterému vás doprovodí punková riffáž s doprovodnými vokály v refrénu. Tuhle skladbu s ambicí stát se znělkou pro den mrtvého tahu v posilovnách po celém Slovácku považuji za nejlepší vizitku MÄRNØTRATNÍKŮ. Poslední záležitost, která na albu zhasíná a má udržet zábavu na kvalitní úrovní, „Naděje“ poskytuje košatost od minimalistického šeptání, atmo tremola, blast beatu, umta-umta cvalu až po civilní zpěv a emo/screamo řev. 

Recenzované digitální ípko je rozhodně krok správným směrem a na první poslech je snadné pochopit proč. Klucí moshují s velkou vervou a chuť hrát je u nich slyšitelná. V textech se tradičně objevuje spousta otázek, které se tématicky vracejí k pocitu vlastního selhání a cestě do (nejen) muzikantovy duše. Směs hardcoru, thrashe, punku, za nehet black metalu a asociálního chování prostě není kompatibilní s masami kolem nás, ale pouze v daném společenském teritoriu. Produkci se podařilo dosáhnout ne tak běžného jevu, a sice relativně srozumitelného textu. Tahle hardcorová partička vás sice nedonutí vyhodit většinu vašich starých hardcorových desek, ale pokud další tvorbu přetaví ve hmotný artefakt, mnohým rozšíří délku své sbírky o nějaký ten regálový milimetr.

Přesné hodnocení: 7,5/10

Seznam skladeb:

  1. Samota
  2. Oči se lesknou
  3. Marno
  4. Naděje

Čas: 16:02

Sestava:

  • Raudis – zpěv 
  • Radek – bicí 
  • Bamboocha – kytara 
  • Jura – basa

Bandcamp

 


Zveřejněno: 07. 10. 2022
Přečteno:
1315 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář