Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
INSANIA

23.-24. 9. 2022, Jaroměř - Nároďák

Letošní vzpomínková akce na tvrděmetalového srdcaře Pavla Čecha padla na předposlední víkend měsíce září a třebaže se zajímavá jména objevila jak na den první, tak na sobotu, rodinné povinnosti mi umožnily pouze zábavu páteční a to ještě s mírným zpožděním.

Než ale vůbec veselice pořádaná Ctiborem Podmanickým vypukla, událo se v ohlašovaném programu několik změn. Polské čerty a čertici ZGROZA z důvodu zdravotních nahradili ukrajinští 1914, za což jsem se vůbec nezlobil. 

Další zásah vyšší moci už tak radostný nebyl, neb ze stejných důvodu museli odříci tuzemští SECTESY a to v čase, kdy už záskok nemohl pořadatel vyřešit. Ale co už, prodloužení setů ostatních účinkujících mi dalo alespoň naději, že stihnu část oblíbenců SCELETONS. A povedlo se. Sic jen poslední tři vály, ale k tomu, abych si udělal obrázek, že chlapi po vystoupeních na Czech Death Festu a Brutalu nezpychli a stále je to baví drtit i pro podstatně menší počet hlav, to stačilo.

S dalšími v pořadí, brutálními smrťáky MIVEDANTAL, jsem zažíval premiérové setkání (nebo si  zkrátka jiné nevybavuju) a nevycházel z překvapení. Na tom, že svůj set odehrají coby trio, není čertvíco k divení, fakt, že jde o dva kytaristy a zpěváka už ale přece jen překvapivý je. Každopádně se mi podařilo vyzvědět, že jde o prozatímní z nouze ctnost a je počítáno s rytmickou sekcí živočišného původu. Co mne dále zarazilo, jak snadno a lehce jsem podléhal předváděné produkci. Nejsem v oboru brutal death / grindcore žádným odborníkem, ale když má vše ničící bordel jakousi přidanou hodnotu, nechávám se vtáhnout do děje a užívám. Kapitolou samou pro sebe je frontman Gorgo, který připomínal vztekle pobíhajícího lva uvnitř klece a ze vzpomínek na jeho polorozštěpy mne ještě dnes bolí třísla. (úsměv) Výborný set.

Za zvuků balalajky a teskného zpěvu začíná koncert ukrajinských 1914. Z vydařeného vystoupení jsme odcházeli spokojeni s Johanem už před nedávnem na Brutalu a nic nenaznačovalo, že tomu bude v Nároďáku jinak. Směsice death-doom-sludge je servírována v neodolatelném balení, zpěvák Dmytro je charismatickou bestií, které baštíte všechny úlohy, ve kterých se prezentuje, ať už je to nelítostný generál, nebo špinavá frontová svině z první linie.

Vím, že jsme na Fobii po článcích z Brutalu rozvířili menší debatu, zda na pódiu (i na našem zinu) politiku řešit, či neřešit. Za sebe mohu říct, že mne sotva minutový proslov na téma „zkurvené Rusko a zkurvený putin (malé pé je záměrné)“ nijak nepohoršuje a mám pro něho pochopení. Proto beru ojedinělé výkřiky „drž hubu, hraj“ jako zbytečné, hloupé a vidlácké. 

Pro Poláky HATE mám slabost. Není to sice jako u absolutních srdcovek, kde má člověk nastudováno od první do poslední skladby všechna alba, ale zásadní nosiče znám a sem tam po nich s chutí sáhnu. Nakonec byli to právě oni, kdo jazýček váhavých vah posunul do polohy jeď. Start doznal mírného zpoždění, ale to konečný zážitek ovlivnilo minimálně. Vždy jsem obdivoval schopnost, s jakou se jim daří kombinovat nekompromisní nášleh s melodickými, rytmickými plochami, kdy se dávají kebule stádně do pohybu. Žádné řeči mezi skladbami, jen skromné poděkování a jedeme dál. Přičtěte stylově zdobené pódium, skvělý zvuk (až na zpěv, ten bych si dovedl představit výraznější), výborné muzikanty a výsledek nemůže být zklamáním. Neskutečně rychle to uteklo a být to mne, klidně bych si ještě půlhodinku dal. 

Velký dík Ctiborovi, že to v těchto pohnutých, podobnému druhu podnikání nepřejících, dobách nevzdává a vozí do Nároďáku takovéto skvosty.

Sobotní vystupující najdete ve společné fotogalerii, kterou připravila Veronika Špundová.
 


Zveřejněno: 30. 09. 2022
Přečteno:
794 x
Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář