Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CD-R 2021, vlastní náklad / thrash metal / Česko

Tak nějak utajeně působí na tuzemské thrashové scéně skupina DOUPOV. Domovské právo má v Klášterci nad Ohří, ale název si zvolila podle zaniklého města Doupov. A právě Doupovu, jeho okolí a dění v časech dávných i nedávných je zasvěceno album „Duše hor“, které vyšlo cca po deseti letech od založení kapely. Předcházelo mu pouze jedno demo nahrané v roce 2013 ve zkušebně, tudíž loňské CD je debutem kapely, kterou tvoří protřelí muzikanti, kteří prošli řadou kapel všemožných žánrů od punku po doom metal (z těch známějších V RUKOU OSUDU, LICHENS, SCORCHED DEATH).

DOUPOV produkuje tradiční thrash metal, jehož základy byly položeny v osmdesátých letech, z našich kapel mě jako první paralela napadl DEBUSTROL, v druhém sledu pak GÖTTERDÄMMERUNG. Muzika od začátku první skladby odsýpá v tradičním thrash módu, tempo se přelévá od rychlého ke střednímu, nechybí sólo, v podstatě jde o thrash podle učebnice, ale zároveň dostatečně pestrý. K uvedenému je nutno připočítat výrazný vokál; Marek slova spíše odříkává, než že by zpíval nebo řval, což je na jednu stranu takové zvláštní, na druhou je mu výborně rozumět a o to určitě jde, protože texty jsou inspirovány skutečnými událostmi nebo místy. Což je ideální příležitost ke studiu historie prokletého území, které je v současné době využíváno jako vojenský prostor a jehož většina není veřejnosti přístupná.

Dal jsem si tu práci a vyhledal si ke všem písním dostupné informace – a je to určitě zajímavé, co všechno se v Doupovských horách událo, respektive jaké přírodní krásy jsou v nich ukryty. Koho by to zajímalo, u názvů skladeb jsou odkazy… takže se tady nebudu vrtat ani v poválečném účtování s Němci, ani zaniklých obcích, natož legendách o skřítcích, to si může každý přečíst. Ale doplním, že DOUPOVŠTÍ se v textech drží víceméně role pozorovatelů, že z textů je patrná láska k přírodě a starým časům, ale taky že jsou napsané relativně jednoduše, jako běžné rýmovačky, tudíž lepší obsah než forma, ale ona forma při poslechu neruší. 

Hudební rovina mě baví, klukům se povedlo v rámci daných výrazových prostředků namíchat dostatečně pestrý koktejl, který nenudí. Logicky mě nejvíc baví nejrychlejší kvapíky, které místy připomenou SLAYER, např. „Vladař“ je místy parádní rotyka, opět zpestřená hravým sólem, nechybí ani devastující bicí, které navíc zní pěkně přirozeně, Dan Friml jim nenaordinoval triggerovou masáž a to samozřejmě vítám.  Zvuk je celkově příjemný, vyvážený, přehledný… dobrá práce.

Dobře jsou za sebou poskládány i písně, po těch ostřejších následují techničtěji pojaté songy „Hradiště“, „Pustý zámek“ (s parádním výpravným úvodem), „Tocov“ a titulní „Duše hor“, které se většinou odehrávají ve středních tempech, zrychlení nejsou tak častá, ale taky nechybí. Nicméně po téhle volnější části alba je zařazení nadupané dvouminutové jednohubky „Havraní vrch“ v podstatě nutnost, aby album nezačalo působit monotónním dojmem – mezi havrany se zase tlačí na pilu a zpomaluje jen na chvilku. „Stratovulkán“ a SLAYEROVSKÉ drápky podruhé, tentokrát z období „Seasons in the Abyss“, respektive přímo z titulní skladby, začátek má podobný epický ráz, ale po něm se song překlápí v další živelnou jízdu. Ani další písničky nenudí, nahrávka spěje ke konci různými rychlostmi, ve „Skalkách skřítků“ se prolínají dva vokály a šperkuje je další hezké sólo, v závěrečném „Lapidáriu“ pak zazní názvy řady nuceně vysídlených obcí jako memento padesátých let.

Myslím, že je škoda, že DOUPOV není vidět tolik jako jiné tuzemské thrashovky. Tvorba klášterecké party je postavená na solidních základech tradičního thrash metalu, texty jsou svým zaměřením pro našince určitě zajímavé a nahrávka je vypravena v kvalitním zvukovém kabátku; ten grafický je pravda vcelku obyčejný, ale obsahově dostatečný, s texty, fotkou kapely i všemi potřebnými informacemi. 

Seznam skladeb:

  1. Kottershof info
  2. Vladař info
  3. Doupovská válka info
  4. Hradiště info
  5. Pustý zámek info
  6. Tocov info
  7. Duše hor info
  8. Havraní vrch info
  9. Stratovulkán info
  10. Dobyvatelské touhy info
  11. Skalky skřítků info
  12. Svatobor info
  13. Lapidárium info

Čas: 42:31

Sestava:

  • Marek Tichý – kytara, zpěv
  • Zdeněk Wohlštát – kytara, zpěv
  • Jindřich „Mr. Zoom“ Volhejn – bicí
  • František Vaněk – basa 

ROZHOVOR

Facebook
YouTube

 


Zveřejněno: 08. 09. 2022
Přečteno:
1150 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář