Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

CD 2022, Agonia Records / progressive death/thrash metal / Itálie

Už si nevybavím konkrétní datum, kdy mi italská smečka poprvé zkřížila cestu, zato bezpečně vím, že se tak stalo s albem „Season In Silence“. Nejprve mne doslova uhranul ďábelský sněhulák a celkově mrazivá atmosféra obálky, no a obsah samotný pak uzemnil dokonale. Už tenkrát jsem považoval zaškatulkování do kategorie death metal jako mírně zavádějící. Když už bych byl přinucen k označení jejich produkce, volil bych extrémní progresivní metal. Agresívní pasáže bývají protkány nenadálým zpomalením a zjemněním, což se nezřídka odehrává za pomoci klávesových nástrojů. Ty mi pravda v extrémní muzice ne úplně vždy lezou přes patro, ale způsob, jak je do tvorby zakomponovávají SADIST, mému uchu lahodí. Navíc jsou jejich součástí už od legendárního debutu „Above The Light“ a svázány pevným poutem s každým albem i koncertní produkcí.

Využiju chvíle, kdy se myšlenky potácí v minulosti, hodím okem na sestavu a zjišťuju, že jediným pamětníkem prvního alba je kytarista, klávesista a hlavní mozek Tommy Talamanca. O něco mladší (účastí, ne věkem) je pak vokalista Trevor Nadir, jenž nastoupil do rozjetého vlaku na třetí zastávce „Crust“ (1997). V případě dvoumužné rytmiky se pomocí časového vlákna posouváme téměř do žhavé současnosti, protože jak příchod Jeroena Paula Thesselinga (basa), tak Romaina Goulona (bicí) je datován k letopočtu 2020.

Pro aktuální album si čtverka hudebníků nachystala devítku skladeb, které nenechají na pochybách o jakou kapelu se jedná, přesto se nedostavuje pocit vyváření z vody.

Nemám v plánu rozpitvat „Firescorched“ skladbu po skladbě, ale hned u úvodní „Accabadora“ se zastavit musím. Zkraje mne trochu zaskočí sladkobolná italština, která ale zaplať čert nezlobí dlouho a po chvíli se zvrhne do SADIST klasiky. Protože mi riffy, kytarové sólo a klidná pasáž sváděly mysl neustále směrem k pískem prosycenému ovzduší a bájným králům, rozhodl jsem se vyhledat význam názvu písně a zjistit, jak blízko jsem pravdě. Tak tedy, moc blízko ne. Dle důvěryhodných zdrojů se tak na Sardinii říkalo ženě, která pomáhala starým a nemocným lidem ukončit utrpení. Škrcení, dušení poduškou či cvičený úder palicí do čela nebo zátylku staly se nástroji milosrdné euthanasie. Šlo výhradně o zástupkyně něžného pohlaví, protože jen ten, kdo život dává, může ho i brát.

Jak čas ukrajoval minutu po minutě, skladbu za skladbou, tím víc jsem bral na vědomí, že baskytara na tomhle albu není jen nějakou dospodu zasunutou výplní, ale setsakramentsky vystrkuje rohy. Ještě aby ne, když nositel jména Jeroen Paul Thesseling figuroval (nebo figuruje) u takových pojmů jako PESTILENCE nebo OBSCURA. Skutečně krmě hodná labužníka.
 
A konečně k v úvodu zmíněným klávesovým nástrojům a jejich vklínění do tvorby SADIST. Do paměti se mi vryly hnedle dvě skladby, kde k rozezvučení černobílých klapek dochází. První „Finger Food“ díky nim získá jistou porci hitovosti a dovedu si představit, že by po pár drobných úpravách a přihození vřískajícího eunucha potěšila nejednoho fandu power, respektive speed metalu. V instrumentálním skvostu „Loa“ mne pro změnu baví jejich dvojrole. Nejprve klavírní preludování evokuje jemný letní osvěžující deštík, aby v druhé půli oblékl kosmo háv a dobarvoval kytarové čaro mistra Talamanky.

Těžko, přetěžko hledat favorita, nebo naopak kousek hodný vyškrtnutí. Novinkové „Firescorched“ je albem vyváženým, agresivním, s dostatečným počtem míst, na kterých si fajnšmekr smlsne a co je nejdůležitější, snadno si jednotlivé písně zařadí a zapamatuje. SADIST vydali další dobrou desku, což v jejich případě znamená osm z deseti.

Seznam skladeb:

  1. Accabadora
  2. Fleshbound
  3. Finger Food
  4. Burial Of A Clown
  5. Loa
  6. Aggression/Regression
  7. Three Mothers And The Old Devil Father
  8. Trauma (Impaired Mind Functionality)
  9. Firescorched

Čas: 38:03

Sestava:

  • Tommy Talamanca – guitars, keyboards
  • Trevor Nadir – vocals
  • Romain Goulon – drums
  • Jeroen Paul Thesseling – bass

http://sadist.it/
Facebook
Instagram


Zveřejněno: 26. 08. 2022
Přečteno:
1057 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

02. 09. 2022 09:24 napsal/a Deathhead
Dobré
Je to dobře natočené album. Šlape od začátku až do konce.
26. 08. 2022 09:20 napsal/a Ian
Sadist
Na ETEFu byly parádní. Jen je mi líto, že málokdo dokáže pochopit a ocenit jejich hudbu. O to si víc vážím, že se svého stylu stále drží a posouvají ho dál