Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HUSMAN FEST

LP 2022, PHR Records / punk / Česko

Příbramská kapela E!E letos slaví 35 let od založení a Papagáj jí k výročí nadělil pěkný dárek, reedici třetího alba prozaicky nazvaného „Deska“. Ta vyšla v roce 1996 pouze na kazetách a CD, takže svému názvu dostála až letos, a hned v dvojím provedení, kromě klasického černého vinylu vyšel i čirý. Obal původně moc krásy nepobral (a to je ještě hodně džentlmenský popis), jenže možnost nápravy využita nebyla a nová veze je podobně nevzhledná. Na jednu stranu chápu, že jde o zachování kontinuity a tudíž podobnou grafiku, na druhou bych nějaké osvěžení přivítal. Součástí balení je příloha obsahující kromě textů i sestavu, takže všechny potřebné informace k dispozici jsou, za to jako vždycky palec nahoru. To, že jsou přehozené názvy skladeb, není žádné novum, v obalech E!E se to nestalo poprvé; buď to je schválně („kdo si toho všimne, má bod“), nebo to dramaturg přehlédl (neměl by), nebo jde dodržování tradic (bylo to chybně na prvním vydání, bude i na druhém…).

Reedice „Desky“ navazuje na předchozí znovu vydaný eponymní debut a druhou řadovku „Poslouchej“, přičemž standardní emise prvotiny i druhotiny už jsou nedostupné, k dispozici je pouze picture verze debutu, takže je zřejmé, že o starší nahrávky souboru je stále zájem. Je to dané tím, že klasický punk rock vzor 77 má u nás pořád početné zástupy fanoušků, kterým vyhovuje jednoduchost v hudbě i textech, fanoušků, kteří se u poslechu a na koncertech chtějí pobavit a nechtějí nic moc řešit.

Hned úvodní „Rock’n’roll“ je přesně takovým songem, který ony zástupy musí bavit: tempo je svižné, má triviální, ale snadno zapamatovatelný refrén a krátké sloky. Jako startovací písnička určitě dobrá volba. A dobrá volba je i výrazová změna přicházející s členitější skladbou „Indiáni II“, myslím, že hitem, který s kapelou kráčel delší dobu a objevil se i na neřadových nahrávkách. V „Indiánech“ je vliv anglických punkových kapel, které lehce koketovaly s reggae, hodně znát, napadají mě logicky THE CLASH. A do třetice trochu jinak, „Noviny“ mají trochu bigbítový kabátek, zpěv je tady hospodský, obhroublý, v textu nechybí nějaké to ostřejší slůvko. 

Ke cti kapely je nutné přičíst fakt, že se snažila neopakovat jeden mustr a s minimálními výrazovými prostředky dokázala složit a nahrát vcelku pestrou desku, i „Nuselská skočná“ přináší jiné prvky, byť rytmus a halekání jsou punkově signifikantní. Význam textu mi trochu uniká, nebo lépe řečeno nevím, jestli správně chápu, že jde o kritiku anarchistů i skinheadů. To „Chlapci“ si na schovku nehrají, jednoduše mají žízeň („pivo je síla“; „Budvar je síla“; „sklenice píva“; „my máme žízeň“; „žerem“), ještě slabší text je k písni „Hovno“; tyhle dvě věci jsou pitomosti ze čtvrté cenové. Ani muzika mě ničím nezaujala, o halekání slova „hovno“ nemluvě. Poslední kousek strany A je rozverný, cítím z něj lehkost ZNOUZECTNOSTI – po dvou vyloženě slaboučkých položkách určitě vzpruha.

Béčko otvírá akustická kytara, „Mravenec“ je elektrifikován pozvolna, ale i po nástupu elektrických nástrojů zůstává odlehčený, objevuje se i civilní zpěv a nějaké perkuse nebo dřívka, což opět dokládá, že snaha neznít pořád stejně trvá. Ale nedaří se to vždy, „Svítí“ je taková obyč, „Hu100bar“, navzdory šikovně pojatému názvu, hodně připomíná „Chlapce“. „Dvojka „Humusáka“ zvedá prapor a „Sračky“ jej drží celkem vysoko, hudební rovina lehce nervní, textová znepokojující – sice další klasické žánrové téma o ničení životního prostředí a „ponáspotopismu“, ale určitě lepší než velebení piva a náleven. Poslední stopa není regulérní song, ale debata kapely nad pořadím skladeb na albu plus nějaké syntetické blbinky, tady bych asi trochu krátil, přijde mi to zbytečně natahované.

Z výše uvedeního je asi patrné, že část materiálu beru, část mi přijde slabší, pokud bych měl sáhnout po jediném albu E!E, „Deska“ by to nebyla, víc mě určitě baví bezejmenný debut. Ale na druhou stranu je fajn, že PHR postupně kompletují kapelní diskografii na bytelném nosiči – a že to fanoušky kapely potěší, o tom sporu být nemůže.

Reedice – nebodováno.

Seznam skladeb:

  • Strana A
  1. Rock’n’roll
  2. Indiáni II
  3. Noviny
  4. Nuselská skočná
  5. Chlapci
  6. Hovno
  7. Hit
  • Strana B
  1. Mravenec
  2. Svítí
  3. Hu100bar
  4. Humusák II
  5. Sračky
  6. Buklet a hot

Čas: cca 45 min.

Sestava:

  • Bořivoj Řehoř – zpěv
  • Petr Stawarz – kytara
  • Petr Bakalerov – kytara & zpěv
  • Petr Mottl – baskytara
  • Roman Vojtíšek – bicí 

http://www.eecka.eu/albums/detail/5
Facebook

PHR


Zveřejněno: 03. 08. 2022
Přečteno:
938 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář