Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

CD 2022, vlastní náklad / epic heavy metal / Česko

O existenci brněnské smečky THE BOOK mne společně s tím, že jde o heavy metal a vydáváCD, informoval kytarista Kubýk (FORGOTTEN SILENCE, KANDAR, PAČESS). Též neopomněl zmínit THE BOOK jako své další působiště (novinka je ale ještě bez jeho vkladu) a aby mi přiblížil směr, kterým se kapela ubírá, padlo jméno MERCYFUL FATE. A na to já slyším.

Po EP „Sculptures Of The Gods“ je aktuální nahrávka „Forgotten Art Of Old“ kapelním full debutem. Nejedná se však o prvotinu čerstvě ochmýřených začátečníků; projdeme-li si hudební minulost jednotlivých muzikantů, objevíme jména jako INFERNO, DEPTHS ABOVE, ŽREC, STORMHAMMER DOMINATION… To se sice zpočátku může zdát neslučitelné se stylem, jež je uvedený v nadpisu recenze, ale věřte, že opak je pravdou a chlapům se černé řemeslo (a nejen to) daří nenásilnou a naprosto přirozenou formou vklínit do melodií těžkého kovu. Ale popořadě…

Celkem sedm záseků se rozprostírá na ploše bezmála čtyřiceti minut a CD krom šestice písní z vlastní montovny obsahuje i cover verzi legendárních BATHORY.

S rozporuplnými pocity těšení se vs. obavy (hevík není právě styl, co by mi doma burácel často a tuzemský téměř vůbec) mačkám play a ještě než otvírák „Serpent Baron“ končí, usmívám se pod vousy a brumlám cosi o tom, že tohle půjde. S prvními poslechy jsem lehce zápasil s Forneusovou výslovností, kdy důraz na co nejlepší provedení působí ne zcela přirozeně. V porovnání s jednoznačně pozitivním dojmem, jež pěvec jinak zanechává, jde však o záležitost snadno odpustitelnou. S tím, jak sám vládnu cizími jazyky, dvakrát odpustitelnou. S druhou „Striking Solar Force“ a hlavně pak třetí „Sacrificer“ se není o čem bavit, mraky nápadů, instrumentální nadzručnost k jejich provedení, nezanedbatelný prvek progrese, kterým si vás udržují pěkně v pozoru a nad tím vším poletující hlas vokalistův, tu zabředlý v tmavých močálech, tu mířící k diamondovským výšinám, to vše a mnohem více se s každým dalším poslechem měnilo v magnet a chuť po repete. Asi nenajdu pro bližší přiblížení obsahu alba lepšího reprezentanta, než právě „Sacrificer“. Jako při sledování dokumentárního filmu, kde časová posloupnost nehraje roli, se v úvodu ocitáte v rozvalinách bývalého kostela, kde do černých hábitů oděné postavy odříkávají zaklínadla a nikam nechvátající doomové rytmy navozují hypnotický stav. Střih. Počátky let sedmdesátých, divoce se svíjející hippie omladina a mr. Iommi pálící ze svého gibsona legendární riffy. Střih. K prasknutí narvané arény, zlaté časy NWOBHM a kytaroví hrdinové v pruhovaných elasťácích dávající na odiv své umění. Střih… 

Téměř žádná ze skladeb nevede posluchače přímou cestou k vytyčenému cíli. Obcházky a různá vybočení ji však ve výsledku činí zábavnější a hodnou k pamatování. Do pitvy ostatních kousků se pouštět nebudu, to ať už si rozsoudí a posoudí vaše plachťáky, zda si s nabízeným materiálem porozumí, ale u jedné přece jen přibrzdím. Netuším, jak moc vás zasáhla tvorba BATHORY a jak detailně máte nastudovanou diskografii legendy, ale v případě, že u obojího padne odpověď velmi, mohla by verze „Man Of Iron“ příjemně překvapit. Chlapi původně akustickou verzi elektrifikovali, natáhli o dvě minutky, přihodili kytarové sólo a co se týká mé osoby, nemám žádný problém.

A to ani s lehce archaickým soundem (ku prospěchu věci), ani s v černorudých barvách vyvedeným obalem se zlatým písmem.

Pokud mohu radit, nenechte se zmást prvními povrchními poslechy. Nahrávka je stvořená pro růst v čase a své poklady odkrývá postupně. Pevně věřím, že si THE BOOK svým originálním pojetím stylu najdou své posluchače a pro scénu se stanou obohacením. 

Seznam skladeb:

  1. Serpent Baron
  2. Striking Solar Force
  3. Sacrificer
  4. Sculptures Of The Gods
  5. Man Of Iron (BATHORY cover)
  6. Ancient Steel
  7. Master Of The Dawn

Čas: 38:12

Sestava:

  • Dragul – bass
  • Sarapis – drums
  • Torham – guitars
  • Forneus – vocals

Bandcamp
Facebook

 


Zveřejněno: 09. 06. 2022
Přečteno:
934 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář