Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

LP 2021, PHR Records / punk / Česko

PHR Records pokračuje v punkerůmlibé činnosti a vydává další reedice letitých nahrávek. V případě ŠANOVA 1 jde myslím o třetí počin, v roce 2016 vyšla deska „On the shit“, letos na jaře „Live 1990“, teď je venku „Eso 55“, které původně vyšlo v roce 1995 s podtitulem „Čágo Lágo Magoři!!!“. Ten na letošním pressu chybí, stejně jako na titulce hlava a bublina s uvedeným textem – obal je odlišný od prvního vydání (tehdy jen CD a kazeta) a že pobral příliš krásy, to se rozhodně říci nedá. Grafika je jednoduchá, strohá, i na vnitřní příloze, jejíž hodnota je ale jinde – v rozhovoru, který v roce 1995 vedl Petr Korál s bubeníkem ŠANOVA 1 Milanem Pištěkem. Milan velmi pěkně a zajímavě odpovídá na položené otázky a vysvětluje dění nejen kolem alba, ale i kapely a jejího tehdejšího statusu. ŠANOV 1 se před nahráváním „Esa 55“ nenacházeli v ideální kondici, ale po návratu kytaristy a zpěváka Karla Kalouska se znovu sešel v nejznámější sestavě a výsledek stál za to. 

Z třinácti skladeb vyčnívají dvě dalo by se říci neřadové, protože jde v prvním případě o song letitý, v druhém převzatý. Nicméně legendární „Prasata“ na řadovém albu nevyšla (jen na známém sampleru „Rebelie“ a na živáku „Live 1990“), takže nastal čas na jejich zakonzervování s pořádným zvukem. Druhá věc je blbinka, cover Mládkova „Jožina z bažin“; ŠANOV 1 tuhle hitovku překopali o dvanáct let dřív, než si získala obnovenou popularitu v Polsku a Rusku, a o třiadvacet let dřív, než ji zahrála METALLICA na pražském koncertu. ŠANOV 1 ji zahráli v punkovém tempu i nástrojovém obsazení, ale výrazně změnili vokál, který přehnali přes nějaké udělátko, takže zpěv zní jako od postavičky z kreslené pohádky, ostatně píseň jako parodie na pohádky vznikla, a navíc v pro punk signifikantním roce 1977.

Dalších jedenáct skladeb tepe v punkovém duchu, tu svižněji a ostřeji, tu pomaleji a melodičtěji, ale o tom ŠANOV 1 byli vždycky, míchali obě polohy a často měnili tempa i v průběhu skladby, nebo se trefili někam mezi, což je případ úvodní „Nastal čas“, která polohy střídá. Výrazný je v ní typický zpěv, který jsem svého času označil jako jízlivý či jedovatý. To žel neplatí o halekání „óóóóhoho“, což je sice často používané punkové výrazivo, ale já s ním bez úspěchu roky vedu boj. S čím naopak souzním, je divočina „Zeď“, ve které je zpěvák ještě jedovatější než obvykle, na kost ohlodaná a nervní skladba místy nabídne i promyšlenější part a zvolnění, přesně takhle to ŠANOVU 1 sedí nejlépe. V textech se opět řeší frustrace, ať už taková ta typicky punková, nebo s politickým podtextem – v polovině devadesátek přišlo u některých jedinců vystřízlivění ze Sametové revoluce a poměrů, které zavládly za vlády Václava Klause, a ŠANOV 1 se k tomu vyjadřují vcelku otevřeně, bez jinotajů, namátkou  citace ze skladeb „Santa Klaus“ a „Viva velvet revolution“: „kdo nekrade, nic nemá“, „není čas na morálku, všechno je dovolený“, „špína, samá špína, tak jsme vyhráli“, „všechno je legrační, není nám do smíchu, a navíc kreténi řídí republiku“.  

První strana by šla označit jako nasraná, druhá mi přijde depresivní, nejen kvůli skladbě pojmenované „Depressio“. Texty jsou místy abstraktní nebo dadaistické, většinou silně bezútěšné a ponuré, nechybí v nich ani vulgarismy, kterými ŠANOV 1 nikdy nešetřili, i když tady se přece jen drží trochu zpátky. Ona trudomyslnost na béčku začíná hned s úvodní „Proč ne“, pomalou valivou skladbou, místy minimalistickou, každopádně zajímavě složenou, ani dlouhé monotónní pasáže nepřekáží, protože dotvářejí onen zmar. V podobném duchu se pokračuje, nikam nežene, sází na atmosféru a decentní riffáž, sem tam nějaký sborový slogan nebo lehce teatrální vokály, ale prim pořád leží v té sklíčenosti. 

V tiskovce vydavatele se píše o mírném experimentování se zvukem, což myslím není úplně přesné, pokud nemá autor textu na mysli občasné zařazení nehudebních zvuků (chrochtání prasat, střelbu). Jinak je zvuk slušný, srozumitelný, nástroje čitelné. Nakolik prospěl remastering ve studiu Ziki Records, netuším, ale už původní sound z pražského Bunkru musel být v pohodě. 

Tak trochu jiný ŠANOV 1, ale dodnes přesvědčivý a v některých případech stále aktuální.

Kromě standardní černé desky vyšla i limitka na fialovém vinylu, ale ta už je asi vyprodaná.

Reedice – nebodováno 

Seznam skladeb:

  • Strana A:
  1. Nastal čas
  2. Jožin z bažin
  3. Zeď
  4. Prasata
  5. Santa Klaus
  6. Viva velvet revolution
  • Strana B:
  1. Proč ne
  2. Hajzl
  3. Život je takovej
  4. Já chtěl bych
  5. Depressio
  6. Tak jako každej den
  7. Sranec

Čas: cca 42 min.

Sestava:

  • Radovan Šantrůček – bass, vocals
  • Karel Kalousek – guitar, vocals
  • Milan Pištěk – drums, vocals

Facebook
Bandcamp

www.phr.cz
 


Zveřejněno: 26. 11. 2021
Přečteno:
1056 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář