Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

LP 2021, Magick Disk Musick / astral hardcore / Česko

Už jsem to v nějakém rozhovoru zmínil, že jsem měl kdysi na střední brigádu, kde jsem měl přístup ke kopírce a i kvůli tomu začal Buryzone zine vznikat. Ale ještě před tím, tak v roce 1996, jsem tam kopíroval i undergroundové melouchy. Jedním z nich byl nějaký fanzin z Finska, jehož kopii jsem si bohužel nenechal. Vím akorát, že byl v angličtině, byly tam jen recenze a komiks o Eskymácích. Tenhle kšeft tehdy upekl Roman Janečka (dnes PTAO) přes Pavla Tušla (View Beyond Records), který s oním seveřanem byl v kontaktu. Za těch asi 250 kusů zhruba dvacetistránkového zinu formátu A4 (takže jsem nezvykle kopíroval á trojky) jsem si pak z Pavlova distra mohl objednat nějaké zboží v hodnotě 1000 Kč! Janečka si jako svůj podíl vybral tričko AGATHOCLES, já šáhnul po demu „Trees“ od TISÍC LET OD RÁJE, split kazetě FLESHLESS / DISFIGURED a na cédéčkách zvolil CLEAN SLATE „Saltish“ a od INSANIE alba „Crossfade“ a „God Is Insane … Join Him!“, které jsem točil pořád dokola, třeba i několikrát za den.

Takže mě potěšilo, když posledních pár let začala na vinylech v re-edicích vycházet alba INSANIE, která ve své době vyšla pouze na CD. A bylo otázkou času, kdy přijde řada i na jejich druhou desku. Tak se stalo v závěru roku 2021 a krom klasicky černého LP vyšla i edice v reflexně žluté barvě. Ta vypadá parádně. Jen bych možná ocenil víc, kdyby po vzoru původní reflexní plastové krabičky s natištěným červeným bludištěm byl jako přebal potištěný žlutý igelit. Ovšem otázkou je, jestli se vůbec igelit v této barvě vyrábí a o kolik by asi výrobu ještě prodražil. Za tohle rouhání mi přišla deska bez igelitu, byť jen obyčejného! Toť hrubý nedostatek! Jinak se vše tváří jako originál, i když se dobová data s grafikou nedochovala. Vnitřní potištěná kapsa obsahuje z jedné strany koláž původních stránek bookletu, ale ty jsou tak malé a tím pádem špatně rozluštitelné, že majitel desky více ocení přetištění textů už čitelněji na straně druhé.

K tomuto albu mám až nezdravý vztah a znám jej díky stovkám poslechů notoricky nazpaměť, takže i po těch pětadvaceti letech mi přijde téměř geniální. Navíc se spoustou hitů, kterým určitě prospěl remastering pro potřebu vinylové desky, o který se v Biotech studiu postaral Ecson Waldes. A je jedno, jestli to je uhrančivá „This Time“, zběsilá „To B. At C.“, videoklipová „Snigger“, rozevlátá „Don't Promise Rain“ nebo táboráková „Pro rybí oko“. Asi je to dáno i tím, že jsem spoustu z nich zažil osobně i na koncertech a některé mi dnes chybí v setlistu kapely.

INSANIA  je aktuálně hudebně trošku někde jinde a její diskografii už zdobí rovná desítka alb. Čili v prověrce časem možná u někoho album „God Is Insane ... Join Him!“ na vrchol patřit nebude, ale já si jej stejně hodně považuju. Vždyť už před lety bylo na CD napsáno varování, že tato nahrávka vyzařuje šílenou energii. Teď už je jen otázkou, za jak dlouho dojde na vinylovou edici dalšího z čekatelů, kterých moc nezbývá. Osobně se přimlouvám za „Virtu-ritual“ a aby to bylo co nejdřív. Díky předem, Berry! (úsměv)

A ještě taková perlička závěrem. Když jsem v roce 2014 dělal INSANII koncert v Ostravě, nahodil jsem Polymu, že by bylo fajn, kdyby zahráli něco starého, třeba moji oblíbenou „Snigger“. A podsvětí div se, oni ji skutečně po letech oprášili a ten večer zazněla. Hezké, ne?

Seznam skladeb:

  • Strana A / Side A
  1. Věř nám / Believe Us
  2. This Time / Tentokrát
  3. To B. At C. / Být na moři
  4. Snigger
  5. Damn Us with Love / Proklínadlo
  • Strana B / Side B
  1. Don't Promise Rain / Neslibuj déšť
  2. Melancholic Beast / Melancholická bestie
  3. Ummmad!
  4. Pro rybí oko / For A Full Moon
  5. Nuclear Messiah, Save Our Souls! / Nukleární mesiáši, spas naše duše!
  6. Dusk / Soumrak

Čas: 39:02

Sestava:

  • Poly – kytara, tenor
  • Calvera – basová kytara
  • Black Drum – bicí

www.insania.cz
Facebook
Bandzone

Magick Disk Musick

Bandcamp

YouTube upoutávka

 


Zveřejněno: 09. 05. 2022
Přečteno:
1065 x
Autor: Bury | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář