Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

MC 2022, Vřesová studánka / black metal / Česko

Pražské blackmetalové komando uctívá stejným dílem temné metalové bohy stejně jako Satana. Výstižný epesní název kamenného nástroje v kombinaci s obalem, kterému dominují dráp a tesáky čtyřstopé šelmy, dává na srozuměnou, že se můžete těšit na odporně agresivní rituál. A pokud jste nikdy neměli možnost od nich něco slyšet nebo je někde vidět naživo, pak možná můžete začít albem „Drápy a tesáky“. SEKEROMLAT hudebním oslím můstkem vtělují vydavateli Vřesová studánka odér epizody Studna nomenklaturního režiséra Sequense a jeho režimního pitavalu. 

SEKERY se daly dohromady ve druhé polovině roku 2017. V dalším roce odehráli v modřanském Mayapur pokojíčku svůj první gig. Počáteční blackmetalové warpainty postupně vyměnili za kápi a kukly nakoupené v obchodě „Vše za dvacet“. Nedávno se u nich objevila i kosa, kterou dostali darem od Vojty Jasanskýho z BAHRATAL. Současný frontman J. (KUNTA KINTE) naskočil do tohoto černého konventu začátkem roku 2020, kde na postu vokálu vystřídal knížete P. Zbytek SEKEROMLATÍ tajenky tvoří zástupce té hezčí části populace K. (basa), kytaristi N. a H. (oba MŮRA) a A. (bicí, WOUNDEAD KNEE). Kapela stojí také za benefiční akcí „Lidstvu smrt, psům život“ určenou organizaci Psí život, která pomáhá psům a kočkám, jejichž lidští druzi živoří na okraji společenského živlu.

České texty, jež jsou z poloviny dílem dnes již bývalého zpěváka knížete P. a nového pěvce J., pojednávají o zkáze, utrpení, pohromách, smrti a temnotě. Nutno dodat, že aktuální album je nahráno ještě bez druhé kytary pána N. Fotky pořídila Ma Rie (LAKKA), návrhy merče Moucha-merch, autorem loga je Alexey Klyukov. Nahráno v čestickém Hellsoundu Honzy Kapáka, kde proběhl také mix a mastering EP z roku 2019. Pouze Karolíně se zřejmě nechtělo do podhůří Šumavy a basu nahrála v pražském Dödsmord studiu.

Po dobrovolně povinném intru „Vzývání bestie“ nastupují bezvěrné sypačky „Trůn bolesti“ a „Drápy a tesáky“ neponechávajíce nic náhodě a tepou raw black, který nepřiznává nic melodičností ani chytlavým melodiím. Lobotomie od samotného začátku nabíjí nespoutanou silou, brutalitou a agresí. Panuje zlověstná atmosféra s rysy inferna sahajícího hluboko do neznámých jeskyní satanské temnoty. Nejde o lehce poslouchatelnou hudbu, přesto písně zároveň netrpí nepřístupností. Kapela dokáže zařadit i relativně melodické skladby jako „Mandragora“, „Žalobce“, „Morová studna“ nebo „Virozvěst“ s volnějším rozjezdem a en iyi dershanepomalejšími pasážemi, které nakonec vezmou za své a podlehnou podmanivému kytarovému tremolu. SEKERY namátkově uvolní přehřátý reaktor a skladby „Zemřeš utopený“ a „Hadí noc“ nerozjíždí typickým arcizlem (krásné slovo vypůjčené od jihočeských NĀV). I když se toho v riffech tolik neděje, jsou podány přesvědčivě a dotváří odlišnou atmosféru. Poslední trojice skladeb „Zkáza z nebes“, „Cizin“ a „Vymřelý druh“ je nejrozvážnější, jestli se to takto dá vůbec nazvat, bez frenetických blastbeatů s máchající kytarou podnikající tremolo tripy. Skladby nemají takovou míru chytlavosti, což jim dodává větší váhu. Poslední výkřik na konci alba – „Lidstvo je vymřelý druh“ – podtrhuje nerudnou náladu nahrávky. Kapela se nebojí noisového intra, bzukotu dotěrného hmyzu, údery sekeromlatu, pazvuku evokujícího náběh indukční pece nebo zlověstné bouřky. 

V porovnání se stejnojmenným EP jsou na novince delší skladby, a hlavně prakticky vymizel punkový feeling, jaký jsme si mohli užít třeba ve skladbě „Staň se bahnem“, což jsem v minulosti považoval za přidanou hodnotu. Kapela pracuje se vzorcem frenetických blastbeatů v kombinaci se bzučivou pro black metal neodmyslitelnou tremolo kytarou, která postupně obrušuje dobře nabroušenou smrťákovu kosu. V „Morové studně“ nebo „Cizin“ nechal mastering vyniknout bublavou basu, kterou obsluhuje Karolína Drahotová, již bych si uměl představit v seznamu respondentek v knize Pavly Jonssonové Růžové vrány o ženách, které se věnují alternativní muzice a obecně „druhé“ kultuře. Zpěvák frázující v rychlých skladbách disponuje barvou a intenzitou hlasu zelekrizovaného bordelu, podobný noise-corovému projektu.
 
SEKEROMLAT nahráli inspirativní a temperamentní album, které rozumným způsobem šíří čistou mentalitu black metalu. Kapela je oddaná lo-fi syrové tvorbě, černé duchařině a ztělesňuje black fucking metal v jeho chmurné podobě. Produkce, která je pekelně umouněná a páchnoucí po síře, doplňuje náladu alba, jako by vyšlo přímo z kobky, a napomáhá k dosažení vampýrského efektu. Poněvadž SEKERY mají na kontě pouze EP a toto album na magnetickém pásku, jedná se o zásadní část jejich katalogu. SEKEROMLAT řádí jako černá ruka. Sláva Ďáblu!

O násilí a hrůze tohoto počinu se můžete přesvědčit 3. 6. 2022 v pražské 007, kde se odehraje křestní rituál.

Seznam skladeb:

  1. Vzývání bestie (intro)
  2. Trůn bolesti
  3. Zemřeš utopený
  4. Drápy a tesáky
  5. Hadí noc
  6. Mandragora
  7. Žalobce
  8. Virozvěst
  9. Morová studna
  10. Zkáza z nebes
  11. Cizin
  12. Vymřelý druh

Čas: 28:57

Sestava:

  • K. - basa
  • H. - kytara
  • N. - kytara
  • J. - zpěv
  • A. - bicí

Bandcamp
Facebook


Zveřejněno: 28. 04. 2022
Přečteno:
1689 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

04. 05. 2022 10:58 napsal/a Jindra
to IO
Oslovil jsem kapelu, tady je vyjádření: "Tuhle kapelu (Unholy Kill) neznáme a názvy textů jsou asi čirá náhoda... Zrovna tyto 2 texty jsou ještě dílem našeho starého zpěváka".
28. 04. 2022 09:58 napsal/a IO
trun bolesti / morova studna
nikde to neni zminovane, ale je kapela nejak spriznema s Unholy Kill, kteri tyhle dva skladby meli na svem albu Znameni hoří (2008)?