Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

CD 2022, Pařát Magazine & Productions / dech metal / Česko

1. Nejsem fanouškem hudebních sranda projektů, dechovky ani myslivosti.

2. Jsem fanouškem parodií, zejména těch filmových, obdivuju Brdečku, Zemana nebo Macourka s Vorlíčkem (i Camfourkem – viz dále).

3. První album KRMELCE mi jen proletělo ušima, jedinou skladbu, kterou si dodnes pamatuju, je „Makrobiochytropíča“, díky vtipnému textu.

4. Druhé album KRMELCE, sranda projektu, v němž se vyskytuje dechovka a myslivost, točím v práci dva týdny dokola, protože… jsem se asi zbláznil. (úsměv)

Je v tom asi kus sebemrskačství, ale hlavně za to můžou parodické covery známých většinou metalových hitů, které s úsměvnými texty dostaly nový rozměr. Z třinácti skladeb je pět převzatých, v  dalších se sem tam taky objevují nějaké uloupené motivy, texty jsou i v těch autorských vtipné, takže o zábavu je postaráno… do té chvíle, než si člověk zjistí, že skladby jsou otextovány podle skutečných událostí. Pak už to taková sranda není, když velbloud zasedne nebohou Američanku, jež si šla pro hluchého psa do velbloudí ohrady – ale dáma si věděla rady a zakousla se velbloudovi do  varlat; když si v Polsku účastníci sexuální párty spletou náhodného kolemjdoucího myslivce se svým potenciálním kolegou, nebo když maďarský patolog krmil vepře lidskými ostatky.

Z pěti coverů se mi nejvíc líbí starší „Respirátor“ („Imperátor“), který reaguje na covidovou dobu a ke kterému v roce 2020 vznikl i videoklip. Hudební složka zůstala víceméně zachována, dechové vsuvky nepůsobí blbě a text se trefil do své doby, kdy lidi nevěděli, co bude, a tak vymýšleli různé šílenosti, např. se sebrali a šli se zavřít do chaty v lese a tam hodlali čekat, než se virus přežene. U poslechu „Respirátoru“ jsem si uvědomil další důležitou věc, a tou je, že album je po instrumentální stránce výborně zahráno a disponuje kvalitním zvukem, což taky přispívá k dobrému výsledku. Trochu horší je to s některými texty, které mi přijdou spíchnuté horkou jehlou; kdyby si s nimi někdo víc pohrál, mohlo to dopadnout ještě lépe. To je případ „Traktoru s vlekem“ (asi nejhojněji coverovaný song MASTER´S HAMMER, samozřejmě „Jáma pekel“), v němž muzika šlape, ale slova mi pod nos nejdou, kromě výborného dvojverší „s vítězným smíchem vracím se sem, ochránci přírody padaj na zem“. Ne že by mi ochránci přírody vadili, naopak, ale tady mě to pobavilo… 

Skladby, jejichž autorem je KRMELEC, potažmo lesník Ágos, neboli Matěj Lipský, známý i jako Xpíl (NEGATIVE FACE, dříve MASTURBACE, BRATRSTVO LUNY…), mám problém stylově zařadit, přičemž dech metal je taková šikovná berlička – pokud bych měl uvést nějaké metalové subžánry, tak heavy i death metal, sem tam i grind, snad… Je to vlastně vcelku originální našlapaná muzika, v níž ty dechy působí rotyku; někdy mi přijdou snesitelné, někdy ne, milejší jsou mi klávesy, které v „Ostudě jak Brno“ nebo v „MUDr. Krmiči Vepřánym“ připomenou novější MASTER´S HAMMER. 

Další covery dopadly různě. U „Padlého rýče“ (TÖRR, „Padlý chtíč“) mi text taky moc nesedí, hlavně refrén, kde se místo chtíče objevuje rýč, ale působí to kostrbatě, muzika se naopak povedla, což platí i pro TUBLATANKU, jejíž „Žeravé znamenie osudu“, resp. „Žeravé papričky u sudu“, kde nemám problém ani s textem, a navíc tu sedí zpěv, který je na rozdíl od předchozích písní melodický a nemá daleko k originálu. 

„Srážka nad Iglau“ sice není uvedena jako cover, ale částečně jím je, název parafrázuje album Petra Štěpána & BRATRSTVA LUNY „Luna nad Iglau“, v textu se objevuje odkaz na „Rebela K. H. B.“ z aktuálního alba BRATRSTVA „Clamare“, na kterém už se Matěj nepodílel a jeho odchod z kapely provázely vášně. „Srážka“ je v rámci alba celkem progresivní song, pomalejší, melodický (některé motivy připomínají hudbu z Fantomase). Ještě více melodií se logicky nachází ve „Zkurvysynovi“. Tady se modifikace názvu osmdesátkového šlágru PET SHOP BOYS povedla náramně, stejně tak text. A umca umca dechovka s metalovými postupy tu taky dává originálu na frak. Refrén v cukrkandlovém hávu zabíjí podruhé (poprvé hlavní postava písně v textu / v lese), a aby to neznělo jen úplně pitomoučce, v závěru dostává prostor i hrubý hlas. Myslím, že v TUBLATANCE a PET SHOP BOYS zpívá Ágos, zbytek nimrod Mára, který si odvedl své, jeho hlas sice není kdovíjak originální, ale dává to srozumitelně a využívá různé hlasové polohy, zhruba takové, jaké jsou uvedeny níže v sestavě.

Pokud bych měl uvést best of vlastní píseň, tak předposlední „MUDr. Krmič Vepřány“, která tepe ve svižném tempu, klávesy v ní pěkně zvoní a o nápady není nouze. Závěrečná „kočičí“ písnička není úplně pro děti, protože pojednává o kočkách požírajících lidské maso; sem tam to sice oživí refrén z večerníčkových fešáčků Macourka a Camfourka, které v poslední době sleduju častěji než cokoliv jiného, protože na nich trvá vnuk, ale tuhle verzi mu raději pouštět nebudu, protože by ten syčák mohl opakovat poslední veršíky („či a či a či, či, či, jděte všichni do píči!“) a to bych za hlídání pochvalu nedostal. (smích)

KRMELEC zase nedostane body, protože tohle dílko objektivně obodovat nedokážu, ale už to, že jsem se pustil do recenze, je dobré vysvědčení. 

Ještě musím zmínit obal vycházející z někdejšího metalového sampleru „Hell Comes To Your House“, který se prodával i v Československu v obchodu, kterému jsme říkali „Polská kultura“ a chodili tam pro desky TURBA (polského) nebo polské časopisy, v nichž se před rokem 1989 objevovaly zápaďácké metalové kapely. Cover, který namaloval Maťo Mišík, je další vtipnou odpovědí na kultovní originál (viz galerie). A když už jsem u obrázků, tak ke každému songu vznikla drobná kresbička, opět viz galerie.

Seznam skladeb:

  1. Honila hluchého psa
  2. Respirátor (cover KRABATHOR)
  3. Traktor s vlekem (cover MASTER´S HAMMER)
  4. Pigfire
  5. Ostuda jak Brno
  6. Forest Fuck
  7. Padlý rýč (cover TÖRR)
  8. Žeravé papričky u sudu (cover TUBLATANKA)
  9. Srážka nad Iglau
  10. Zkurvysyn (cover PET SHOP BOYS)
  11. Velký kulový
  12. MUDr. Krmič Vepřány
  13. Kočky aneb forenzní ňamka

Čas: 48:50

Sestava:

  • Nimrod Mára – zpěvy, skřeky, chrochtoty, průpovídky a jiná vyprávění
  • Lesník Ágos – kytary, basa, zpěv
  • Hajný Kobdzey – bicí, klávesy

Facebook
Bandzone


Zveřejněno: 11. 02. 2022
Přečteno:
1365 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář