Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

EP 2021, Pushteek Records / crust/HC/metal / Česko

Jak se obecně děje, ani DECULTIVATE se nevyhnuly změny v sestavě. Postupem času se rozrostli ze tří členů na čtyři; naposledy došlo ke změně na postu zpěváka, kdy se stal Zdeněk Frýba, jinak také tlučmistr doomových GEDALE, z hostujícího vokalisty (skladba „Podřadnej druh“ na EP „Milovat“) frontmanem na plný úvazek.

DECULTIVATE jsou minimalisté, co se délky nahrávek i koncertů týče. Každý, kdo někdy navštívil jejich gig, ví, že více než jedno pivo nestihne. Devítiminutový vinylový debut „Milovat“ patřil v roce 2018 k nejvíce skloňovaným albům domácí extrémní scény. V září 2019 absolvovali izraelské mini turné čítající čtyři koncerty s maximální intenzitou a hlasitostí, extrémním objemem spořádaného hummusu a zábavou bez přísad, na kterém navázali přátelství s domácími ÖSTRA TORN, se kterými také natočili splitko. Ještě by se slušelo zmínit demo z roku 2017. A v prosinci loňského roku se špinavé pírko v crustovém klobouku labelu zádumčivé sovy puštík (čti Pushteek) přihlásilo znovu o slovo. Žánrově netypický obal plný lučního kvítí a dotěrného insektu vypracoval Vladimír Vacovský. Texty dávali dohromady Zdenda a Ondra, muzika celá kapela.

Crust, potažmo grindcore je spíše o bezprostřednosti a údernosti než o složitosti a experimentování. Úvodní skladba „Triáž“, ve které se na pianu realizoval také Amák, toto obecné tvrzení vyvrací a zabírá fůru prostoru pro jinou než crustovou záhumenku. Je to typ skladby, který činí celá subžánrová alba zastaralými. Dezorientující a schizoidní povaha elektroniky s hypnotickým a desperátním blouzněním sortuje pacienty na ty, kterým není pomoci, a na ty, kteří mají ještě naději vidět jak „Slunce zapadá nad Husovou třídou“, která funguje jako prodloužený hnát úvodního psycho testu. Podladěné kytary, divoké bicí a vyřvaný vokál plivou neuchopitelnou nenávist. Míra této chaotické disonance je skvělá, a právě díky ní je nástrojům dopřána relativní volnost. Tohle je crust/hardcore, jak má být, uřvaný, hlasitý, basově těžký. Atributy živé kapely hrající nadoraz a na krev se vším všudy. Od stromu nepadla daleko ani „Nenávist, závist a sebelítost“, všechno tu klape až znepokojivě; (ne)souvislé a bláznivé riffování skladby snoubí melodie a disonance do té míry, že frustrace a agrese běží vedle sebe, aniž by se střetávaly. Bubnování je přímočará, hnusná brutalita, o zpěvu hrdelního medvědodlaka Zdendy nemluvě. Hudební jízlivostí proti světu, ve kterém momentálně žijeme, tak by se dala parafrázovat „Sám v místnosti plné lidí“. Za sludge kytarou neustále řve naštvaný vokál k vyjádření vlastního traumatu a pomalu valící se tíhy. Vzkaz v láhvi hozený do stojaté páchnoucí vody. Do kategorie nejvýstavnějšího grindového, d-beatem poháněného crustu, jaký kdy v Čechách existoval, můžeme napasovat závěrečnou „Lidé na cestě k domovu“. Sonda do světa malé chaosféry, která spíše než drum and bass připomíná parní válec a kytarový chvat. Do stopáže alba se ještě jako hidden bonus vešel do pietního kabátu vkusně upravený cover písničkářského hitu z 90. let Joan Osborne „One of Us“ .

Máme tu pět skvěle variabilních skladeb, přičemž každá z nich má pořádný náboj. DECULTIVATE opět hrají ten těžký crusty hardcore, pro který je máme rádi. Jejich tvorba obsahuje dost obměn na to, aby je pomohly vytrčit nad ostatní. Stylové odchylky jsou velmi malé – každá z těchto  skladeb je nějakou variací rychlého až středního tempa, nikdy není komplet crustová a nikdy není pouze ponurá. 

Teď je ten správný čas zmínit se o produkci alba „Pohrdat“ (nahrál Amák ve svém Golden Hive Studio, mix Jack Shirley v The Atomic Garden Recording Studios a mastering Marián Leskovský), která dokonale puncuje onu vysokoenergetickou atmosféru. I když se nehrají pořád pecky, tenze a nasazení, na které jsou fanoušci zvyklí, ustavičně sálají na povrch. Ani během hlučnějších střednětempých pasáží není v podstatě žádný prostor k oddechu. Jako by vás trosky dusily v otevřeném prostoru; bezpečný prostor byl vždycky pro DECULTIVATE cizí pojem. V našem neustále se měnícím světě zůstávají konstantní, jejich poselství se v průběhu let nezměnilo, zůstávají stejně aktuální jako kdykoli předtím. Pokud je to ale váš první ťukec s tímto kvartetem, pusťte si to na maximální hlasitost a investujte do nákrčníku a rychlých cukrů. Tahle věc je hodně nezkrotná, ale koho to překvapí!?

Seznam skladeb:

  1. Triáž
  2. Slunce zapadá nad Husovou třídou
  3. Nenávist, závist a sebelítost
  4. Sám v místnosti plné lidí
  5. Lidé na cestě k domovu

Čas: 17:45

Sestava:

  • Zdenda – zpěv
  • Radek – kytary
  • Majo – bicí
  • Ondra – basa 

Bandcamp
Facebook

 


Zveřejněno: 28. 01. 2022
Přečteno:
1351 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář