Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Souhrn zajímavých alb, která vychází v únoru 2022 + koncertní tipy.

Bury

Pam & Tommy – seriál 
2. února začne streamovací společnost Hulu vysílat seriál, založený na skandálu z poloviny 90. let. Tehdejší prsatá sex-bomba, známá ze seriálu Pobřežní hlídka, Pamela Anderson a bubeník MÖTLEY CRUE Tommy Lee se vzali po čtyřech dnech známosti a své líbánky na jachtě si natočili na video. To jim ale bylo z domu ukradeno a na veřejnost se tak dostalo hodně peprná videokazeta se soukromými erotickými hrátkami těchto hvězd. O tom všem by mělo být osm půlhodinových epizod seriálu. 

Turned Inside Out: The Official Story of Obituary – kniha 
Pod hlavičkou Decibel Magazine vyjde 3. února 2022 první oficiální biografie deathmetalové legendy OBITUARY. Sepsal ji David E. Gehlke, který už dříve napsal knihu „No Celebration: The Official Story of Paradise Lost", předmluvu napsal Max Cavalera (SOULFLY, CAVALERA CONSPIRACY) a na 328 stranách bude obsahovat rozhovory, historky z turné, exkluzivní fotografie a spoustu dalšího materiálu. 

KORN (USA) – „Requiem“ 
Nu-metal, Loma Vista Recordings 
KORN chystají na 4. únor vydání svého už čtrnáctého alba, které bude obsahovat devítku songů v jejich už klasickém rukopisu. Takže očekávám standardní klasiku, nic víc. 

MASS WORSHIP (Švédsko) – „Portal Tombs“ 
Death metal, Century Media Records 
Pořádnou jízdu destruktivním buldozerem staré švédské školy nabídne druhé album těchto bouřliváků ze Stockholmu, takže fandové AT THE GATES nebo MESHUGGAH by měli být ve střehu. Navíc si v titulním songu zahostoval Barney z NAPALM DEATH. Devítiskladbové album vyjde 4. února. 

CORPSEGRINDER (USA) – „Corpsegrinder“ 
Death metal, Perseverance Music Group 
Zpěvák CANNIBAL CORPSE George „Corpsegrinder" Fisher chystá na 4. únor vydání svého sólového alba. Desetiskladbová nahrávka vyjde u labelu zpěváka Jameyho Jasty z HATEBREED a v jednom songu hostuje Erik Rutan (CANNIBAL CORPSE, HATE ETERNAL). Dle Fisherových slov by se mělo jednat o mix death metalu, thrashe a hardcoru. 

VENOM PRISON (UK) – „Erebos“ 
Death metal, Century Media Records 
Krkolomné death metalové postupy s hardcorovou agresivitou a ženským řevem bude obsahovat jejich třetí album. Kolekce deseti skladeb vyjde 4. února. 

PERSEFONE (Andora) – „Metanoia“ 
Progresive/melodic death metal, Napalm Records 
Krkolomné riffy, výrazné melodie, hudební akrobacie. To vše bude obsahovat deset skladeb na sedmém albu relativně exotické kapely, která funguje už dvě dekády. Vyjde 4. února. 

NAPALM DEATH  (UK) – „Resentment Is Always Seismic - A Final Throw Of Throes“ EP 
Grindcore, Century Media Records 
Grindcore pionýři NAPALM DEATH chystají na 11. únor vydání nového mini-alba. To bude na ploše necelé půl hodiny obsahovat osm skladeb, včetně cover verzí SLAB! a BAD BRAINS a jednoho songu od Emburyho temně ambientního projektu DARK SKY BURIAL. Naživo by mělo být představeno v rámci Campaign For Musical Destruction Tour 2022 v Brně 24. února. 

ONCE HUMAN (USA) – „Scar Weaver“ 
Groove metal, earMUSIC 
11. února vyjde třetí album ONCE HUMAN, ve kterých mj. působí kytarista Logan Mader (dříve MACHINE HEAD). Agresivní zvuk kytar, stejně jako agresivní vokál zpěvačky Lauren Hart, to nabídne desítka skladeb. V „Deadlock" si zahostoval i frontman MACHINE HEAD Robb Flynn. 

VOIVOD (Kanada) – „Synchro Anarchy“ 
Progressive sci-fi metal, Century Media Records 
Čtveřice inovativních ufonů vydá 11. února po čtyřech letech své nové album. To bude obsahovat devět skladeb a určitě půjde o jednu z událostí tohoto roku. Nebo ne? 

CULT OF LUNA (Švédsko) – „The Long Road North“ 
Post-metal, Metal Blade Records 
Devět skladeb nabídne 11. února deváté album kapely, jejíž metal vychází z punk/hardcoru a nebojí se ani vstoupit do doom metalových a sludge vod. Očekávám pořádnou jízdu bahnem. Hned 28. února by se CULT OF LUNA měli ukázat naživo v pražském Roxy. 

AMORPHIS (Finsko) – „Halo“ 
Melodic metal, Atomic Fire Records 
Své čtrnácté album vydají 11. února tihle melancholičtí melodici. V jedenácti skladbách se opět ponoříme do mystických příběhů národního eposu Kalevala. Nemyslím, že to bude špatné album. 

Eddie Vedder (USA) – „Earthling“ 
Rock, Seattle Surf 
Eddie Vedder, zpěvák PEARL JAM, vydá 11. února na vlastním labelu své dlouho očekávané sólové album, které nenabídne nic jiného, než poctivé písničky s jeho charismatickým hlasem. 

AUTHOR & PUNISHER (USA) – „Krüller“ 
Industrial doom/drone metal, Relapse Records 
Průmyslový hluk z různých mašinek a udělátek, nějaké kytary a řev. To je jednočlenný projekt ze San Diega, který 11. února nabídne osm nových skladeb. V nich Tristan Shone předkládá rafinované a nekonvenční postupy. Navíc si na tomto albu zahostovali i basák a bubeník fenomenálních TOOL! 

IMMOLATION (USA) – „Acts Of God“ 
Death metal, Nuclear Blast Records 
18. února vyjde už jedenácté album death metalových veteránů z New Yorku. To nabídne patnáct nových skladeb pět let po předchozím albu „Atonement“. 

BRICK TO BRICK (USA) – „Dismal Existence“ 
Crossover thrash, Upstate Rcords
Mix metalu a hardcore ve dvanácti skladbách nabídne tato kapela z New Yorku. Navíc hned v úvodní „Evil Remains“ hostuje Chuck Billy, zpěvák TESTAMENT, a album bude obsahovat i cover verzi „Just Look Around“ od SICK OF IT ALL. Vyjde 18. února. 

GOSPEL OF THE FUTURE (Česko) – „Blowtorch Mankind“ 
Sludge, Kabinet Records/Epidemie Records/Filth Junkies/Vřesová Studánka 
Tihle praotci tuzemského sludge se před pár lety vrátili z bahna močálů a konečně jimvyjde 18. února i nová nahrávka. Čtyři dlouhé skladby byly nahrány ve studiu u Amáka a vyjdou na všech formátech (u různých vydavatelství). 

ANNIHILATOR (Kanada) – „Metal II“ 
Speed/thrash metal, earMUSIC 
ANNIHILATOR vydají 18. února nové album, na kterém se krom ústředního mozku kapely a kytaristy Jeffa Waterse podíleli bubeník Dave Lombardo (ex-SLAYER) a zpěvák Stu Block (INTO ETERNITY, ICED EARTH). Seznam dalších hostů je úctyhodný: Willie Adler (LAMB OF GOD), Alexi Laiho (CHILDREN OF BODOM), Steve „Lips“ Kudlow (ANVIL), Dan Beehler (EXCITER), Jesper Strömblad (IN FLAMES), Angela Gossow (ARCH ENEMY), Jeff Loomis (ARCH ENEMY, NEVERMORE), Anders Björler (THE HAUNTED, AT THE GATES) a Corey Beaulieu (TRIVIUM). Mezi jedenáctkou skladeb budou i covery VAN HALEN a EXCITER. 

Studio 666 – film 
25. února bude ve více než 2000 kinech v USA uvedena celovečerní hororová komedie „Studio 666" režiséra BJ McDonnella. V ní se kapela FOO FIGHTERS nastěhuje do sídla Encino prosyceného děsivou rockenrollovou historií, aby zde nahrála své desáté album. Jakmile je Dave Grohl v domě, zjišťuje, že se potýká s nadpřirozenými silami, které ohrožují dokončení alba i životy členů kapely. Kdo zná videoklipy této kapely, tak vím, že to jsou v podstatě takové krátké filmečky. Takže bylo otázkou času, kdy přijde i opravdový napínavý biják. 

SHAPE OF DESPAIR (Finsko) – „Return To The Void“ 
Funeral doom, Season Of Mist 
Funeral doomoví SHAPE OF DESPAIR z Finska chystají po sedmi letech nové album. Osm dlouhých a pohřebně pomalých skladeb jako stvořených pro dlouhé zimní večery vyjde 25. února. 

INSANIA (Česko) – „GRRRotesky“ 
Crossover, Smile Music 
25. února se všichni my nedočkavci dovíme, s čím novým INSANIA přijde. Ten tucet skladeb bude určitě součástí sbírek většiny redakce Fobie. 

GUNS N' ROSES (USA) – „Hard Skool“ EP 
Hard rock, Geffen Records 
Trocha bizarnosti na závěr. Tyhle někdejší legendy, o jejichž novém albu se toho víc napsalo, než udělalo, vydají 25. února nové EP. No, nové. Titulní věc se prý už nevešla na album z roku 2008, stejně jako ta druhá. Tak teď vyjdou na 7“ vinylu. A pak tady bude i CD, kde se navíc objeví dva živáky hitů „Don't Cry“ a „You're Crazy“. Ale nezoufejte, dle informací kolem kapely, to nové album bude. No fakt. Prý… (úsměv) 

 

Jindra

CULT OF LUNA (Švédsko) – „The Long Road North“
Atmospheric sludge/post-metal, Metal Blade Records
Existuje velmi málo způsobů, pokud vůbec nějaké, jak charakterizovat CULT OF LUNA, které by nezahrnovaly adjektiv „hutné“ nebo „vynikající“. Během své více než dvacetileté kariéry se kapela dostala do záviděníhodné formy, přičemž album „Salvation“ z roku 2004 je všeobecně považováno za jejich průlomové. Od té doby se postmetalová parta posouvá o další krok dál. Jako přemostění mezi novinkou a posledním albem„A Dawn To Fear“ posloužilo nedávno vydané EP „The Raging River“. 

VULCANO (Brazílie) – „Stone Orange“
Black/death/thrash metal, Emanzipation Productions
VULCANO jsou v extrémních metalových kruzích dobře známým pojmem. Debut „Bloody Vengeance“ z roku 1986 je v podstatě etabloval jako drsné souputníky domácích SARCOFÁGO, se syrovým a primitivním pojetím blackened thrashe, který undergroundoví fanoušci ctí dodnes. Skladby se zlým raným thrashovým zvukem ozdobeným deathmetalovými prvky a spoustou zapamatovatelných riffů v určitých fanouškovských kruzích jednoduše nestárnou.

ANNIHILATOR (Kanada) – „Metal II“
Technical speed/thrash metal, earMUSIC
Je to něco málo přes 30 let, co o sobě kanadští thrasheři ANNIHILATOR dali vědět klasickým albem „Alice in Hell“. V průběhu let došlo k mnoha změnám v sestavě, přičemž frontman Jeff Waters je jediným původním členem. ANNIHILATOR si udržují zajímavé střídání temp a intenzity obvykle kulminující cválajícím řízným thrashem.

AMORPHIS (Finsko) – „Halo“
Death/doom/heavy metal, Atomic Fire Recods
Finové jsou pro mě symbolem volnomyšlenkářských 90. let a období obrovské záplavy českého trhu nahrávkami z celého světa. Virtuózní, chladné a chytlavé skladby s oduševnělými texty. Vlastně všechny mé oblíbené kapely z doby, kdy mi bylo pětadvacet, se mi zdají čím dál tím méně inspirativní. Kromě AMORPHIS.

KOSTNATĚNÍ (USA) – „Oheň hoří tam, kde padl“
Black metal, Mystíkaos
O projektu KOSTNATĚNÍ se toho moc neví. Podle všeho ho v polovině roku 2010 založil anonymní umělec z Česka ukrytý za písmeny D.L., který vydává svoji tvorbu v USA. Poslední album „Hrůza zvítězí“ (2019) zdobí pečlivě umístěný okultní zpěv, dunění kytarového riffu, hnací blast beat a hlavně šíleně podladěná kytara. Ve skladbách se objevují čisté vokály a také growly, přičemž ty čisté jsou provedeny způsobem připomínajícím jakési orientální sténání.

 

Kubina

VOIVOD (Kanada) – "Synchro Anarchy"
Progressive metal, Century Media
Těžko mám šanci napsat něco dávno nevyřčeného. Kanaďané se předchozím albem "The Wake" (2018) vydali cestou do dob, kdy jejich jméno dosáhlo největší slávy. Co na tom, že z původní party v kapele zůstal pouze hypnotizující zpěvák Snake s bubeníkem Awayem, který zase ilustroval přebal pro připravovanou desku, když typický rukopis a zvuk ctí VOIVODÍ tradice. Asi nikdo nedokáže lépe napodobit styl legendárního Piggyho jako sekerník Chewy. Navíc basák Rocky tomu dodává parádní dynamiku. Což jde jasně slyšet i na třech ochutnávkách. Ty vypadají více syrově než vály z předchozího full alba, jenž měly jakési filmové pozlátko. Další vesmírný příběh "Synchro Anarchy" spatří světlo světa 11. února. 

DEATHHAMMER (Norsko) – "Electric Warfare"
Thrash metal, Hells Headbangers Records
Není to tak dávno, co thrasheři ze severu řádili v rámci festivalu Thrash Nightmare v jižních Čechách. Od poslední desky uplynuly čtyři roky, a tak je právě vhodná doba vyplivnout něco nového. Dá se předpokládat, že dostaneme opět old school thrash s archaickým zvukem, vzteklými kytarovými riffy a zpěvy typu "takhle mně zobák narostl a jsem nasranej". Norské duo nahrálo bezmála třičtvrtěhodinový materiál. Osm válů umístěných na record "Electric Warfare" bude venku 25. února.


Horaguru

DYING PASSION (Česko) – Skylor
Progressive rock, Epidemie Records
Až mne samotného zarazilo, že je to už šest dlouhatánských let, co nás šumperští náladotvůrci potěšili albem „Black Threads“. Kapela se definitivně ustálila ve čtyřčlené sestavě, ruku k dílu přiložil i basák Jan Stinka, jehož nástroj dostává dostatečný prostor a výsledek rozhodně stojí za to. Znovu žádné přešlapování na místě a kopírování zajetých postupů, přesto snadno identifikovatelní a díky nezaměnitelnému hlasu Zuzky rozpoznatelní mezi tisíci. DYING PASSION slabá alba neumí a tak nezbývá, než si 22. 2. zatrhnout v kalendáři a těšit se.

Tipy na koncerty

11. 2. PANYCHIDA, PAČESS, MORTIFILIA, WYRM, Nároďák – Jaroměř
Cha chá, opravdu velkou radost mi udělalo oznámení o konání se této bezva akce. WYRM jsou pravda zahaleni v mlze nepoznaného, o vysoké kvalitě posledního alba MORTIFILIE vím zatím taky jen z doslechu (kdy právě Nároďák bude vhodnou příležitostí k nápravě), ale zbylá dvě monstra, začínající shodně velkým P, mám neomylně v uchu. Pokud vše klapne, jak má, tuším večírek, na který se jen tak nezapomíná.

19. 2. Nasrrat tour XXXVI, Nároďák – Jaroměř
O týden a jeden den později na to samé místo dorazí thrashová legenda DEBUSTROL, podpořená kapelami ELYSIUM a OKULT. Snad se můžeme přít, jestli hlavní hvězda večera, co se nahrávek týká, řekla vše podstatné na prvních albech, nebo má stále co říci a laťku staví stále výš. O čem však nemůže být sporu, je fakt, že koncertně je to pořád neskutečnej masakr, co se jen tak neomrzí. 

 

Johan

Tip na koncert

25. 2. PRŮMYSLOVÁ SMRT, KAOSQUAD, VOLE, COMMODORE 64, Blatná - hospoda U Datla


Zveřejněno: 01. 02. 2022
Přečteno:
1736 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

01. 02. 2022 15:49 napsal/a s.
KOSTNATĚNÍ
http://necrosphere.tode.cz/intkostnateni.html