Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
Heathen Convention 2024

CD 2021, Smile Music / heavy/power metal, hard rock / Česko

Původně mladoboleslavská kapela EPILOG už rozhodně není žádným novicem naší metalové scény. Od roku 2011, kdy přišla se svou debutovou nahrávkou „New Beginning“, má na svém kontě dohromady již pět studiových alb a to včetně toho aktuálního z podzimu letošního roku s názvem „Providence Asylum“. Na něm se, stejně jako na dvou předchozích CD, v roli zpěváka skupiny opětovně představil švédský muzikant Rob Lundgren, jehož mohou fanoušci znát například i z kapel MENTALIST nebo REVEAL.

První věcí, která vás rozhodně upoutá, pokud se vám do rukou dostane fyzický nosič, je graficky nádherně vyvedený osmipanelový lakovaný digipack, jehož autorem je Vladimír Žákovič, který z mého pohledu odvedl vynikající práci. Pohled na jeho kresby, včetně 24stránkového bookletu, je opravdovou pastvou pro oči a troufnu si napsat, že se jedná o jeden z vůbec nejzajímavějších a nejpůsobivějších přebalů CD, který jsem kdy u našich domácích kapel měl možnost vidět.

Jelikož se v případě této placky jedná o mé první setkání s tvorbou skupiny, tak pln očekávání vkládám disk do přehrávače a jsem zvědavý, zda i jeho obsah bude tak kvalitní jako obal. Pokud jsem se dočetl, že v případě předchozích alb byl EPILOG prakticky striktně řazen do powermetalového ranku, tak potom, co se mi linulo z reproduktorů, bych já sám současný směr kapely přiblížil čtenářúm zhruba jako kombinaci velmi hutného a řízného heavy metalu, již zmiňovaného poweru a také tradičního melodického hard rocku. Čímž vším je vytvořena velice kvalitní a osobitá hudební náplň, která by rozhodně měla zaujmout posluchače uvedených žánrů. Mě tedy oslovila určitě (úsměv) a řekl bych, že s přibývajícím množstvím přehrání CD jsem se po čase znovu utvrdil v názoru, že i u nás se dá vyprodukovat nahrávka kvalitativně zcela srovnatelná se zahraniční produkcí. Samozřejmě, v tomto případě i díky nepřeslechnutelné švédské „siréně“, která do muziky perfektně pasuje. Jednotlivé skladby jsou v rámci uvedených škatulek vcelku rozmanité a pestré, takže na CD najdeme jak říznější kusy (titulní „Providence Asylum“), tak i baladu (saxofonem zkrášlená „Melancholy“) nebo až doomovými pasážemi obohacenou píseň („Elder Gods“). To vše vyvedené v téměř maximální instrumentální i zvukové kvalitě. Já sám jsem si nejvíce oblíbil skladby umístěné ve druhé polovině alba, konkrétně šestou „Into The Unknown“, před chvílí zmíněnou předposlední „Melancholy“ a závěrečnou „Theater Of Sins“.

Všech 10 písní bylo zaznamenáno již na konci roku 2020 ve studiu Episound a jejich výslednou zvukovou podobu vytvořil sám hlavní mozek skupiny, kytarista a klávesista Michal Zeman, který je zároveň autorem všech textů (až na jednu výjimku v podání Tomáše Pakosty), jež jsou inspirovány tvorbou amerického spisovatele a básníka H. P. Lovecrafta. Pod hudební náplní desky je sice podepsána celá kapela, ale většinovým skladatelem je taktéž právě uvedený Michal.

Na závěr už bych jen dodal, že mě EPILOG svou tvorbou velmi mile překvapil a tím pádem jeho nejnovější počin „Providence Asylum“ hodnotím 8 body.

Seznam skladeb:

  1. Providence Asylum
  2. Elder Gods
  3. Sanctuary
  4. Horror Show
  5. Into The Unknown
  6. Forest And The City
  7. Colour Out Of Space
  8. Rising
  9. Melancholy
  10. Theater Of Sins


Čas: 50:28

Sestava:

  • Rob Lundgren – zpěv
  • Michal Zeman – kytary, klávesy
  • Karel Fejtl – sólová kytara
  • Radek Ciprys – basová kytara
  • Martin Nohava – bicí


Hosté:

  • Martin Škoda – kytarové sólo (3)
  • Pavel Škarpa – kytarové sólo (2)
  • Áda Paszek – saxofon (9)


Bandzone
Facebook
 


Zveřejněno: 28. 12. 2021
Přečteno:
1012 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

28. 12. 2021 14:24 napsal/a Ronny
Epilog
Recenze super, tu desku si užívám.