Nejbližší koncerty
TELEPATIE VI

CD/LP 2021, vlastní náklad / progressive rock, art rock / Česko

MARTIANS jsou projektem dvou (slušnou dávkou talentu obdařených) Martinů. Martina „Spacosche“ Peřiny (ELBE, BETWEEN THE PLANETS) a Martina Schustera (MINDWORK, FACE THE DAY). Pro oba zúčastněné se jedná o druhý počin, jež v letošním roce vypouští na světlo světa. První měsíce patřili MINDWORK s jejich skvělým EP „Cortex“ a dny podzimní rozehřívali BETWEEN THE PLANETS s neméně podařeným albem „Parallel Worlds“. Je trochu paradoxem, že je to právě nevlídný listopad, kdy uzrál čas pro ochutnávku hřejivého plodu zmíněné spolupráce „You Are Here“.

Nebýt dopředu vypouštěných singlů, musel bych znovu sáhnout pro filmovou hlášku o brodění se olověnýma nohama v močále nevědomosti, protože um a šíře hudebního záběru sympatického dua slibovala ledacos. Ostatně, nejlepším důkazem staniž se albová historie obou Martinů a chystáte-li návrat v čase a důkladné studium diskografií, čeká vás nemálo příjemně strávených dní a nocí.

V informačních materiálech se skloňovala jména RADIOHEAD a PORCUPINE TREE, což se dá po poslechu v zásadě odkývat, ale mám-li mluvit za sebe, vyskočila na mne i známá jména rockové historie, která by možná překvapila i muzikanty MARTIANS. (úsměv) 

Protože musím (ač nerad) přiznat, že pro popis obsahu, který si žije vlastním životem a v podstatě každý poslech nabízí jiný zážitek, který je přímo úměrný posluchačově náladě, nedisponuji dostatečnou slovní zásobou, oslovil jsem textaře Martina Schustera a dostane se vám tak krátkých přiblížení příběhů jednotlivých písní.

„A Soul Of New Days“ je skladbou s odkazem vzbuzujícím optimismus, přestože po hudební stránce působí spíše zasmušile. 
Martin Schuster: Je to pozitivní song o nových začátcích. Starosti a těžké časy pomalu doznívají a do žil se začíná vlévat čerstvá krev nových rozjasněných dní plných vzrušujících možností. Pochybnosti mizí a vše je najednou jasnější než kdy dřív. Poklidná atmosféra, kouzla s náladami, procítěný zpěv, stavba písně, kdy už už začíná nabírat na síle pocit, že je ta či ona pasáž dlouhá, nastupuje moment (a nemusí být nijak výrazný), který ji posunuje do dalších dimenzí a vyžadující soustředěný poslech. To ale vlastně platí nejenom pro tuto skladbu, ale pro nahrávku jako takovou.

Druhá „Deceiver“ se od prvního poslechu stává moji favoritkou a hlavní motiv na dlouhé hodiny v mysli neustále se přetáčejícím se páskem. Jemný úvod se s nástupem rytmické sekce mění z rozpačitého přešlapování na sebejistý taneční krok lázeňského šviháka a plynoucí minutáží hypnoticky odděluje duši od fyzické stránky posluchače.
Martin Schuster: Je o skrytých temných stránkách blízkého člověka. Myslíš si, že ho dobře znáš, ale opak je pravdou.

„Freedom Ahead“ mě svým úvodem odkázala do dob, kdy LED ZEPPELIN zažívali časy explodující kreativity. Jde ale jen o lehký závan a ve chvíli znějícího zpěvu se tento opar rozpouští zcela.
Martin Schuster: Je o hledání způsobu, jak se vymanit z okovů každodenní pracovní rutiny, která člověka pomalu ubíjí, o hledání osobní svobody.

„Abusing The Muse“ pro změnu nechává vzpomenout ikonického Marka Knopflera a podmanivost, jdoucí ruku v ruce s až křehkou krásou, kontrastují s lyrickým sdělením.
Martin Schuster: Poněkud povrchnější song. Je to jeden z mých slabších textů, což konec konců přímo v textu zmiňuju.(úsměv) V podstatě je o strastech tvůrčích krizí. Každý, kdo něco tvoří, si jimi občas prochází, takže je to takový hold umělecky založeným kolegům.(úsměv)

U „Lucid“ stačí prostě jen zavřít oči, nechat vstoupit a odsát problémy a starosti běžných dní.
Martin Schuster: Zasněný song, který má za cíl člověka oprostit od všedních starostí a přesunout ho daleko od problémů. Při psaní textu jsem měl představu nějakého krásného psychedelického tripu, kde starosti neexistují a člověk si připadá absolutně volný.

Nenechte se zmást jemným nástupem „Worm Nest“. Postupně se vyvine v nejrockovější věc na albu a třešničkou na dortíku staniž se kytarové sólo.
Martin Schuster: Tento song je o chytrácích, kteří se vyžívají v internetových diskuzích. Je to psané v mírné nadsázce. Společně s „Abusing the Muse“ se jedná o další song, který je textově odlehčenější a tématicky se zbytku alba vymyká.

„Leave Me Alone“. S údernými bicími se znovu na povrch drápe duch „OLOVĚNÝHO ZEPELÍNA“, ale i zde je poměrně brzo vykázán. Klávesy, svůdně se vlnící baskytara, kytary, které na povrch můžou působit jen tak mimochodem, to vše smícháno v halucinogenní koktejl, z jehož opojných účinků nelze jen tak vystřízlivět.
Martin Schuster: Někteří lidé rádi řídí životy jiných, mají od jiných lidí různá očekávání. Tento song říká „hleď si svýho a nach mě být“. 
Hovořím-li v úvodu odstavce o bicích, nemohu a nechci zapomenout zmínit, že byl pro tuto disciplínu vybrán Roman Vícha (mj. Ewa Farna, Martin Brunner Band, MUFF…).

S hudební stránkou „Story Of The End“ jsem měl jasno od prvního poslechu a podvědomí vyvrhlo dvě slova – art pop. Elektronika a zpěv jsou hlavními hybateli atmosféry, kterou navíc obohatí zvuk klavíru v závěru písně.
Martin Schuster:  V podstatě porozchodový song, kdy už tušíš, že s danou osobou žít dál nejde, ale citové pouto ještě nezmizelo. Kdy se mísí pocity smutku s pocitem svobody.

S umístěním na albu svým názvem souznící „Goodbye Song“ je znovu trochu matoucí poklidným úvodem, když po chvíli zaburácí, aby se znovu zklidnila a pasáž, kdy se bicí, sice v jednoduchém, ale důrazném rytmu proderou na povrch, rozhýbe orgány v dutině břišní více než solidně. Znovu tak trochu paradox, poslední píseň na albu, symbolizující nový start.
Martin Schuster: Nové začátky jsou takovou červenou nití, která se vine celým albem. Nejinak je tomu v tomto songu. Popisuje konec jedné etapy, kdy si sbalíš kufry, nasedneš do auta a jedeš neznámo kam. Kolem cesty se mihotají stromy, obzor mizí ve zpětném zrcátku a ty si přehráváš celý dosavadní život.
 
Mluvit o nahrávce „You Are Here“ a nevzpomenout její parádní sound, bylo by smrtelným hříchem. Při zachování jemnosti a delikátnosti tam, kde mají být zachovány, silný, hustý a přitom čistý v celkovém výrazu. I po této stránce jedno z top u nás vycházejících alb. 

Cover působí jednoduše a k obsahu pasuje výtečně. Jestli se nemýlím, jde o pohled na Zemi, viděno z Marsu.

Jak už je u děl Martinů zvykem, těžko vás zasáhne plnou silou už na první dobrou. Chce to čas a dostatečný klid, abyste si debut MARTIANS řádně vychutnali a postupně odkrývali jeho krásy. Pokud na dané podmínky přistoupíte a dáte „You Are Here“ šanci, odměna bude štědrá. Zatímco svět kolem blázní a nemálo jedinců se nechává strhnout vírem šílenství, MARTIANS nabízí čtyřicet minut duševní očisty a klidu. Nádherné album.

Seznam skladeb:

  1. A Soul Of New Days
  2. Deceiver
  3. Freedom Ahead
  4. Lucid
  5. Abusing The Muse
  6. Worm Nest
  7. Leave Me Alone
  8. Story Of The End
  9. Goodbye Song

Čas: 40:00

Sestava:

  • Martin Schuster – vocals, guitars, bass
  • Martin Spacosh Peřina – guitars

Facebook

  
 


Zveřejněno: 16. 12. 2021
Přečteno:
1015 x
Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář