Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD 2021, Gothoom Productions / melodic death/(black) metal / Česko

Sestava RAVENOIR nebude většině z vás neznámá – Alesh AD Dostál (kytara, zpěv), Aleshův spoluhráč z ROOT Igor Hubík (basa), Kolinsův kolega z mladoboleslavské úderky Jakub „Önslaughter“ Maděryč (kytara) a Patrik Sas (bicí), člen doprovodu Kamila Střihavky, kterého Alesh vybral na doporučení  bubeníka Klaudia Kryšpína (PRAŽSKÝ VÝBĚR, STROMBOLI). Při letmém pohledu na line-up se probouzí pudy zvědavosti, a tak beru havraní brk a pokusím se naškrábat několik poznatků. 

V líbivých magazínech se pracuje s pojmem superskupina, já si toto odpustím, RAVENOIR pojmenuji jako uskupení zručných muzikantů, což je předpoklad úspěchu, nikoliv však garance. Se svými dvěma štěky přispěchal BigBoss a sólem v titulní skladbě přispěla persona grata Andy LaRocque. Veškerou hudbu složil Alesh, textově se jedná o kolaboraci Igora (4 skladby), Aleshe (3) a BigBosse (2). Co se týká nahrávání, to se odehrálo během šesti měsíců v několika studiích. Bicí byly nahrány v ostravském studiu Plesná, kytarové party v Aleshovo domácím studiu a v bzeneckém studiu Shaark, stejně jako zpěvy a klávesy. Önslaughter si kytarová sóla nahrál v žateckém Bohemian Hell studiu. Baskytara a akustická kytara se nahrávala ve studiu Dejan Sound v Brně. Kytarové sólo Andyho LaRocque v jeho Sonic Train Studios ve švédském Varbergu. Mix a mastering alba vznikal u Pavla Hlavici ve studiu Shaark. Celkovou produkci alba zařídil opět Alesh. Album vyšlo jako šestipanelový digipack, CD a USB flash disk. Autorem loga a kompletní grafiky je Peter Beťko, majitel slovenského labelu Gothoom Productions.

Úvodní prolog „Nocturnal Initation“ nabízí moře času, abyste se za zvuku krákání krkavců a BigBossovo lákání do propasti pohodlně usadili, vyčkali prvních melodií a roztočení vodního kola bubenického hamru, na který se přiřítí proud divoké vody. Opravdovou muziku se vším všudy přináší až druhá „Ravenoir“, slibný začátek nasáklý thrashovým feelingem s frázovaným zpěvem zakončený zbloudilým doomovým zpětným vokálem. Ravenoir je v eponymní skladbě popisována jako barva, kterou nikdo nedokáže namalovat a zároveň jako symbol lásky z nenávisti. Ve druhém případě se nedá jinak než souhlasit, v případě prvním by se dalo polemizovat. Jako „moderní“ death metal je výstižné označit zvukovou palbu v „The Darkest Flame of Eternal Blasphemy“, naplno se projeví kopákové palisády Patrika Sase, skladba sice nenabírá smrt beroucí tempo, přesto hrozí a varuje. Uchu lahodí práce s činely a ostatními „plechy“. Nabízí styčné plochy s projevem Patrika Jensena (THE HAUNTED). Rozhýbat svalstvo ztuhlé šíje vybízí „In the Sign of the Horns“, forma riffu dobře známá z melodeathu, která chytlavě, ale přesto opotřebovaně skáče sem a tam a po několika tónech vytváří dynamiku na úkor originality, navíc disonantní kytarové sólo mi poněkud neleze do uší.

Albový předěl, intermezzo „From the Dead Shadows of the Void to Eternity“, s poselstvím o vyhasínajícím ohni v srdci, bych si uměl odpustit. „Blood Pact“ na nás valí úder za úderem familiární deathmetalové klasiky, může fungovat jako stravitelná pilulka na atmosférická intra, outra, intermezza. Fade out zavání MORBID ANGEL z éry Erika Rutana. První sloka „Dark Vision“ patří strýčkovi Valterovi a jeho rouhačskému, pohrdavému výsměchu se šklebem démona. Těžiště skladby spočívá v pasážích pomalu se rozjíždějícího death metalu s drtivými, hlemýždími riffy, kvílivým sólem v bezpečí ofenzivní kulometné palby, ze které vás exportuje na trip k neznámým civilizacím. Řádně nasypáno dostanete v „Hellfire's Icon“, ze které vyzařuje hříšná energie. Závěrečná „Alter Ego“ může u někoho vyvolat stavy deprese, u někoho naopak působí jako balzám, instrumentální zručnost přicházející odněkud se ztrácí kdesi v blatech, v ambientním oparu se tetelí zápach vitriolu a sáhodlouhá atmosférická alchymie. 

Album svým stylem sází spíše na atmosféru. S progresivním úhlem pohledu. Dostálův hrdelní vokál v úrovni středního growlu většinu času vyčnívá jako mírně podebraný palec a většinou nenechá oživnout očekávané dojmy z atmosféry skladeb. Některé zdroje uvádí, že se jedná o black/death pojetí metalu. Osobně black metal vnímám pouze z textů, elementárně snad v poslední epické „Alter Ego“. Primárně se jedná o smrtelnou nálož s poryvy gotických větříků. RAVENOIR přinášejí zábavnou hostinu melodického deathu. „Zábava“ se u hudby spjaté s death metalem nepoužívá často a někteří puristé by se nad takovou představou mohli pozastavit, ale v konečném důsledku album válí tvrdě.

Kolekce prokládaná krátkými dramatickými intermezzy, sborovými hlasy a epickými úryvky, které limitují strojovou exaktnost útoku, působí příliš dlouze. „The Darkest Flame Of Eternal Blasphemy“ lze brát jako koncepční album divadelního představení o devíti kapitolách. Problémem může být, že po spuštění opony nevíte, jestli máte aplaudovat a zopáknout tu či onu kapitolu skončeného dramatu, pro slabší nátury možná i hororu, nebo čerstvě nabyté pocity necháte napospas krátkodobé paměti.

Seznam skladeb:

  1. Nocturnal Initation (Prologue) 
  2. Ravenoir
  3. The Darkest Flame of Eternal Blasphemy
  4. In The Sign of the Horns
  5. From The Dead Shadows of Void Into Eternity
  6. Blood Pact
  7. Dark Vision
  8. Hellfire's Icon
  9. Alter Ego

Čas: 38:18

Sestava:

  • Alesh AD (Aleš Dostál) – kytara
  • Jakub „Onslaughter“ Maděryč – kytara
  • Patrik Sas – bicí
  • Igor Hubík – baskytara 

Bandcamp
YouTube


 


Zveřejněno: 25. 10. 2021
Přečteno:
1450 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

28. 10. 2021 09:12 napsal/a Jindra
To Cyberolas
Ahoj Cyberolasi, myslím, že konečných 70% není zase tak málo. Možná, že některé pasáže vyznivavají poměrně kriticky, ale je to subjektivní pohled, zrovna jako ten tvůj za který ti děkuji.
27. 10. 2021 07:49 napsal/a Cyberolas
Raven a spol
Není ta recenze moc příkrá? Zrovna tahle BM/DTH placka by neměla v záplavě ostatního černého kovu zapadnout a něco v posluchači bezpochyby zanechá, přinejmenším u milovníků žánru.