Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
INSANIA

LP/MC 2021, Pushteek / hardcore, metal / Česko

FLOWERS FOR WHORES vznikli koncem roku 2005, kdy část tvořili bývalí členové KEVORKIAN, jmenovitě Tomáš (zpěv) a Míra (kytara). Ty posílila další dvojice, tentokrát z kapely AMBROSIA, a sice Pavel (kytara) a Myšák (bicí). Basy se chopil Mikita ze slovenských ABHORRENCE a semínka kytek pro děvky mohla začít vzkvétat. V případě FFW byl hardcore & metal či metalcore v podstatě jasnou volbou. Faktem je, že jste to od kapely dostali měrou vrchovatou. Potud historická fakta.

Pokud použijeme kouzelný prsten a přesuneme se v čase zpět o 16 let, situace je bez údivu diametrálně jiná. FFW se po období šlapání vody, přehrávání stejného repertoáru a bez entuziazmu tvořit další materiál rozhodli kapelní kapitolu na dobro uzavřít. O tom, že z kapely lezou nové písničky jako z chlupatý deky svědčí fakt, že zmínky o albovém debutu se datují do roku 2015.

Bubeník Marian sice u zrodu kapely nebyl (příchod ve 2010), ale byl první, kdo se snažil myšlenku „zabalit to“, která dřímala ve všech členech, převést do reálu. Připomíná to lehce obscénní rčení: Je to jako s onanií, všichni o ní ví, ale nikdo o ní nemluví. A tak finální release „False Flag World“ může mít (ale taky nemusí) kontury rozpačité oslavy. Do půlnoci se slaví křest statného Otesánka, po odeznění půlnočních pendlovek se vše řečeno s nadsázkou mění v tryznu. Jejich účetní uzávěrka čítá minialbum „Equilibrium“ (2007), čtyři EP (splitka) a nyní tedy „farewell party“ v podobě albového sirotka „False Flag World“ nahraného v Hive Golden Studiu u Amáka, pod jehož supervizí proběhl mix i mastering.

První květinka z kurevskýho květináče „Rez“ představuje nakládačku, kterou si musí každý muzikant náležitě vychutnat a nakumulovanou energii předhodit hladové „zvěři“ řádící pod pódiem. Pravda je, že v HC scéně, na rozdíl od metalových mániček, záleží na výšce stage pramálo (respektive vůbec). V bubenickém marši se zmítá kytara, basa rezonuje jako když bušíte pěstí na vrata trafačky. Bicí se z chvilkového tribálního rytmu vrací ve správný okamžik k hardcorovému drancování. V momentě, kdy se křikloun Ivan poprvé opře do svých hlasivek, které mimochodem vůbec nešetří, rozjíždějí FFW ostrou instruktáž toho, jak se dělá bordel. Druhou skladbou „Čerň“ rozvíjejí svůj koncept osobitého metalcore stavějícího na žánrových tradicích. Spalovací motor ohnivého rozhořčení a jedu neztrácí otáčky, pouze si na okamžik lajzne jízdu z kopce a nechá pracovat houpavý riff s trýznivější rytmickou sekcí. Odpočinek Ivanovým hlasivkám a Mariánovým bubenickým paličkám dávají instrumentálky „Krakatit“ a „Izolace“. V prvním případě jde o lehce načesávané struny s podkresem samplové smyčky sofistikované industriální cirkulárky. Ve druhém případě těžké, smutkem nasáklé vybrnkávání bezcílného tápání. Skladba „Srpen“ je věnována třem kapele blízkým kamarádům (Míra Urbánek, Ondra Fišer, Apačka), kteří odešli z tohoto světa předčasně. Tíživá, emotivně svazující záležitost. Ke skladbě byl natočený klip, ve kterém hraje herec Jiří Šimek, který mj. ztvárnil roli ve válečném filmu Anthropoid. Řežba bez kompromisů, sžíravé poslání válcujícího metalického hardcoru s vyčerpávajícím řevem.
 
V „Torza“ kolísá tempo mezi bleskovou a lehkou rychlostí, z celé záležitosti je cítit hmatatelné nebezpečí. Znepokojivý, plíživý zvukový kousek milosrdně ohlašuje atmosférický konec. Skutečnou labutí písní je ve valivém středním až pomalém tempu brodící se „Finis Coronat Opus“, jako by FFW chtěli definitivu vzít zpět. Přemítavá nálada, při které jde opona dolů, Ivan civilním projevem tesá epitaf do žuly náhrobního kamene jedné zajímavé kapely: „Konec, poslední song, závěrečný otočení…“

Album, potažmo veškerou tvorbu si mohou stejně užít jak fanoušci hardcoru, tak metalisté, což se nestává příliš často. WFF šli bezpečnou cestou, drželi se toho, co znají, a neodchylovali se od svého základního vzorce, kde jedinou konstantou byl metalcore z hlubinného prostředí z přelomu tisíciletí provozovaný v klubovém prostředí bez kýčovitých stroboskopů (DAY OF SUFFERING, ALL OUT WAR, MORNING AGAIN), jenž je na hony vzdálený dnešnímu pojetí typu BULLET FOR MY VALENTINE, AVENGED SEVENFOLD s civilními halekačkami, kde zbývá jen zažehnout zapalovače v rukách fanynek, které jsou na koncertu na tajňačku.

FLOWERS FOR WHORES byli: Marián Leskovský (DECULTIVATE) bicí, Radek Pavlovič (DECULTIVATE, SKIPLIFE, CONTROLLED EXISTENCE) baskytara, Pavel Polák kytara, zpěvák Tomáš „Ivan“ Mládek, (REPELENT SS, label Pushteek, coby následovník Hopewell Records a Damage Done Records, fanzin Reskátor). Dále za dobu fungování zanechali stopu: Michal Dobeš, Míra Urbánek, Martin Mikita Slaný, Michal Čermák, Břetislav Loveček, Patrik Šafránek, Alex Modrianský. Poslední tři vystoupení jsou plánována v Brně (30. 10. Pushteek fest), Košicích a Praze. 

Seznam skladeb:

  1. Rez
  2. Čerň
  3. Izolace
  4. Srpen
  5. Torza
  6. Krakatit
  7. Finis Coronat Opus

Čas: 21:02

Sestava:

  • Tomáš „Ivan“ Mládek – zpěv 
  • Marián Leskovský – bicí
  • Radek Pavlovič – baskytara
  • Pavel Polák – kytara

Doprovodné vokály:

  • Zdeněk Frýba
  • Frankie Knuth
  • Patrik Šafránek
  • Jakub Lačný

 
Bandcamp

https://pushteek.com/

 


Zveřejněno: 12. 10. 2021
Přečteno:
1223 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář