Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
LLYR

CD/MC 2021, vlastní náklad / progressive metal / Česko

Nejsem do podobných studií nijak zvlášť ponořený a rozhodně se nedá říct, že bych dané téma podrobil důkladnému průzkumu, nicméně mne představy o paralelních světech, kde je Horaguru prezidentem (nebo popelářem) baví… To prosím berte za hodně zjednodušené vkročení do recenze, Martinovy myšlenky zcela jistě nebloumají po povrchu, ale noří se více do hloubky.

Kdy vezmu trojici těles, ve kterých působí Martin Spacosh Peřina, jsou srdci mému nejbližší ELBE. To ale neznamená, že bych tím MARTIANS nebo BETWEEN THE PLANETS degradoval na nižší úroveň. Jen je potřeba ještě o něco více času, vnímavosti a otevřenosti, než do nahrávek obou patřičně proniknu a můžu si je užít. U BTP je to složitější i v tom smyslu, že se jedná o písně v drtivé většině ve formě instrumentální. 

Jestliže je Martin v MARTIANS a ELBE součástí kolektivu, kde platí „více děr – více syslů, více hlav – více smyslů“, BETWEEN THE PLANETS je od začátku do konce jeho práce a objeví-li se ve spojitosti s albem nějaká další jména, jedná se o pozvané hosty, kteří pomáhají naplnit principálovi vize. Jedním z nich je Filip Kittnar, který „Parallel World“ nabubnoval. Progresivním nadšencům osoba dobře známá z pražských MINDWORK. S o něco menším příspěvkem (co se rozsahu týká), obohatili album Sam Vallen z australských CALIGULA’S HORSE, jenž svou kytaru nechává zaznít v písních „Sleepwalking“ a „Waves Of Consciousness“. Obě sóla do obou věcí krásně sedí, jen snad při konci druhého vkladu je tlačeno na pilu trochu větší silou, než bych si představoval. MINDWORK podruhé, tentokrát zastoupení zpěvem a kytarou Martina Schustera ve skladbě „Hungry Eyes“. Jestli vklad australského umělce můžeme nazvat kořenícím prvkem, tak ten Schusterův je pro danou píseň naprosto zásadní. Do „Hungry Eyes“ složil slova, vymyslel zpěvy a ozdobil ji kytarovým sólem. Mimochodem podotýkám, že ve všech disciplínách obstál na výbornou a jedná se o velmi silnou věc. V malé epizodní roli se rozezní violoncello v rukou Karla Žďárského, přesněji v titulní „Parallel World“, kde mi bez ohledu na název vytanuly na mysl představy o letním předbouřkovém počasí. Po prvních několika varovných kapkách, které příjemně ochlazují dusivý vzduch, již v dálce vidíme zčernalou oblohu a ticho ruší znepokojivé údery hromů. Vlastně v tomto vidím asi největší kouzlo instrumentálních děl. Jasně, název alba, nebo chcete-li jednotlivých písní, v jistém smyslu určuje směr, jinak je to čistě dáno hranicemi vlastní otevřenosti a fantazie. S touto myšlenkou mne napadá, jak moc by pro libovolného umělce bylo zajímavé vydat instrumentální, neotitulované album, bez názvů skladeb, kde by posluchač sám sobě chybějící články doplnil…

Zpět k nosiči a jeho hostům. Něžné pohlaví je bezesporu v početní nevýhodě, ovšem hlas Báry Liškové v „Time Dilation“ a „Distortion Of Reality“ jednoduše zaznamenáte a líbí se mi, jak její „nástroj“ vytyčené pasáže zjemňuje a zároveň budí stavy nervního nepokoje. Posledním návštěvníkem je Václav Koldus a jeho baskytarové sólo v „Metamorphosis“.

Mastering „Parallel Words“ dostal do rukou Jacob Hansen, známý produkcí například VOLBEAT.

Jistě jste postřehli, že se záměrně vyhýbám detailnějšímu rozboru jednotlivých písní. Martinovo dílo nabízí posluchačovu uchu a mysli především tolik prostoru pro vlastní výklad, že by to mé nasměrování mohlo pokazit posluchačův zážitek. Není to dílko na několik málo poslechů, dostal jsem jej s dvouměsíčním předstihem a po x posleších, stále objevuji a nalézám. Těžké, ale krásné album, které vám hodně dlouho vydrží… A možná už nezmizí vůbec.

Ještě si dovolím malý dodatek. Pořád mne fascinuje, kolik dalších odhalí jedny otevřené dveře. Vzal jsem za kliku u ELBE a již postupně otevírám BETWEEN THE PLANETS, CALIGULA’S HORSE, MARTIANS a chystám se vlomit do MINDWORK.

Seznam skladeb:

  1. Metamorphosis
  2. Time Dilation
  3. Sleepwalking
  4. Parallel World
  5. Hungry Eyes
  6. Intuition
  7. Waves Of Consciousness
  8. The Twin Paradox
  9. Distortion Of Reality

Čas: 36:46

Sestava:

  • Martin Spacosh Peřina – vše krom bicích
  • Filip Kittnar – bicí

Hosté:

  • Sam Vallen – kytara (3, 7)
  • Martin Schuster – zpěv (5)
  • Karel Žďárský – violoncello (4)
  • Bára Lišková – zpěv (2, 9)
  • Václav Kaldus – basa (1)

Facebook
Bandzone


 


Zveřejněno: 20. 09. 2021
Přečteno:
1247 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář