Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

126 stran, A5, červen 2021, Česko

Rok se s rokem sešel, tak si připravte peněženky, Bury číhá za rohem. Jestli dosud nové číslo jeho zinu nemáte, nepřejte si ho potkat, bo si budete muset koupit od něj výtisky rovnou dva. Jeden pro vás a druhý pro kámoše, který o tom, že tenhle časák potřebuje, ještě neví. Jo jo, Bury je zdatný prodejce. Bacha na něj! A jak je schopný v pokoutním prodeji, jde mu to i při tvorbě této podzemní tiskoviny.

Čest Buryho vytrvalosti. Je super, že je u něj spoleh na roční periodicitu (malá pauzička pár let zpět nastala, ale nic divokého). Poslední léta tvoří obsah už v podstatě sám a na výpomoc si vybírá jen své známé muzikanty, kteří doplní obsah zinu o tour reporty. Tady je krásně vidět, že když se chce, tak není problém během roku časák udělat.

Jelikož Bury reflektuje převážně tuzemskou scénu, reaguje tak na zajímavé záležitosti, které se v uplynulém roce vylíhly, a že jich je. Základ zinu tvoří rozhovory. Z drtivé části poctivé, čímž myslím, že jsou dlouhé a podrobné. Mezi jeden z top rozhovorů patří ten, který vznikl s autorem obálky tohoto časáku – Benem. Ben je sympaťák, to vím z osobní zkušenosti, ale že je to až tak ukecaná a psavá osoba, to jsem nečekal. 22 stran dlouhý rozhovor je parádní sondou do duše tohoto zajímavého kluka. Tenhle rozhovor je povinnost a klobouk dolů.

V podstatě se dá říct, že všechny tzv. větší rozhovory jsou perfektní,  jmenovitě odpovídají skupiny LIDSKÉ ZDROJE, KULTRA!, KRONSTADT, PIGSTY, INNOXIA CORPORA, NEKOLA, NO GOD RHETORIC, a ač mě ne každá z uvedených kapel hudebně „tankuje“, číst mě baví. Menší problém mám s těmi kratšími představovacími, protože když každý začíná: „Kdy byla vaše kapela založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?“, pojímá mě z téhle otázky hrůza a nechce se mi číst dál. Za tuhle otázku bych řezal prsty a zakázal ji, ale jak říká 6. osobnost scény Johan, i na blbé otázky jde dobře odpovědět a platí to i tady. Pěkně si s odpověďmi pohrál třeba Potdogg z POTHEAD.

Nechybí tradiční tour reporty. První z nich je z pera Ctiba, kde popisuje turné kapel INNOXIA CORPORA, TUMMO a nekapely Ctib. Pěkně napsané zážitky z cest mají trochu smutný ocásek a plně chápu a dokážu se vcítit do toho, co Ctib prožívá a uvádí. Druhý report je od KRONSTADT – blackařů, kteří fušují do HC, nebo od hardcoristů, kteří fušují do black metalu, vyberte si. Pěkně zpracovaný popis cesty od zpěváka s nickem xHonzax se četl parádně. Kluci jsou srdcaři a výletníci. Nakonec je tady cestopis, který sesmolil Bury, když byl ještě mladý a vypadal jako člověk – tour report z roku 2003, což zní dost děsivě, ale čtení o putování kapel G.O.R.E. a HIBAKUSHA je příjemné a i dost pobavilo.

Tradičně neschází mnoho recenzí, ať už na muziku, ziny, knihy nebo filmy. Co schází, je anketa a téma čísla, ale každý rok není posvícení. Každopádně, jak už jsem psal v úvodu, obálku znovu vytvořil Ben a vypadá to, že dvojice Bury/Ben se ustálila a i další číslo bude obsahovat originální a charakteristickou (jeho tvorbu viděl určitě každý, ale jen si to neuvědomuje) malbu Bena. Je to samozřejmě krok dopředu, protože tyhle malované obaly jsou oproti v minulosti používaným fotkám veliký rozdíl.

Abych to celé uzavřel. Jeden z mých nejoblíbenějších zinů vůbec si drží stále vysokou laťku a ani jeho 25. číslo v kvalitě nepolevuje. Byť tentokrát Burymu oproti  minulosti uteklo několik šotků a pravopisných chyb u odpovídajících. To nic nemění na tom, že těchto 126 stran zajímavého a v podstatě aktuálního čtení můžu jenom doporučit.

https://bandzone.cz/fan/buryzone


Zveřejněno: 26. 08. 2021
Přečteno:
1285 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

26. 08. 2021 12:00 napsal/a Jindra
Ben
Souhlas s Petrovo suma sumárum, hovor s Benem sice u mě na třikrát, ale fajný. Obálka s Burym za psacím strojem a panoramatem ostráávskych kominů vše skvěle dokresluje.