Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD/LP 2021, Century Media Records / black metal / Norsko

MAYHEM se snaží od svého vzniku v polovině 80. let vybudovat profil nejtemnější a nejzlověstnější blackmetalové kapely na světě. To se jim prakticky podařilo, ať již v roce 1993 konfliktem mezi zakladatelem MAYHEM Euronymousem a jeho tehdejším spoluhráčem Vikernesem (později BURZUM). Konflikt, ve kterém byl 23 ranami nožem Euronymous ubodám k smrti tehdy vyděsil celou hudební veřejnost, která začala proklamace o charismatu MAYHEM brát smrtelně vážně. Nebo případ bývalého zpěváka Pera Ohlina (aka Dead), který si prostřelil hlavu brokovnicí, předcházejíc tomu se ještě kapele v krátkém dopise předem omluvil za krví způsobený nepořádek. Scénáře mírně surreálného brakového hororu, ale to je dávná historie.
Téměř 30 let po těchto událostech padl na svět stín covidového přízraku, v době, kdy MAYHEM absolvovali světové turné k zatím poslední šesté desce „Daemon“. Toto turné, jak je známo, z výše uvedeného důvodu nedokončili.

Díky preciznímu a hlavně rychlému nahrávání bubenických partů z rukou Hellhammera při práci na „Daemon“ si kapela mohla dovolit tvořit ve studiu nad plán, a tak vznikl materiál na EP „Atavistic Black Disorder / Kommando“, včetně čtyř coverů anarcho-punkových velikánů z počátku 80. let.   

Album otevírá nová dosud nezveřejněná skladba „Voces ab Alta“, která v sobě třímá společné prvky s albem „Daemon“, jako by démonovi vypadla z … (odkud chcete). Attilovy autoritativní nelidské skřeky s projevy deprese, kytarový terorizmus a vybrnkávání pánů Telocha a Ghula přináší boží dopuštění. Chorály v kápích zahaleného sboru přidávají skladbě na uhrančivosti. Důležitost atraktivity úvodní skladby alba budiž naplněna.

Druhá v pořadí „Black Glass Communion“ působí až oldschoolově načernalým metalovým dojmem ve stylu VENOM. V polovině skladby Csihar volí styl temnějšího tónu tím, že odříkává text. Jeho satanské kázání mění ženy ve vdovy a děti v sirotky. Strojové tempo Hellhammerovy soupravy působí jako lekce násilí a zároveň citu pro každý úder všem blackmetalovým bubeníkům.

Další „dar z nebe“ představuje „Everlasting Dying Flame“, blast beatová démonická skladba milující temnotu jako z hororu o vzývání démonů. Chladné harmonické tóny vytvářejí kontrast s pevným rytmickým základem dvojice Hellhammer-Necrobutcher.

Abyste mohli kvalitu na straně A adekvátně vyvážit, je třeba pečlivě zvážit nominaci na stranu B. Covery DISCHARGE, DEAD KENNEDYS, RUDIMENTARY PENI a RAMONES mohou působit kontraproduktivně, ale MAYHEM nezapomínají, že oba styly vychází z DIY komunity a koneckonců sami MAYHEM jsou spjati s punkovou scénou, myšleno se scénou do roku 1986/87, nikoliv s následujícím bullshitem vydávajícím se za punk rock.

V „In Defence of Our Future“ od DISCHARGE (s hostujícím vokálem původního zpěváka MAYHEM Messiaha) dominují robustní riffy a kytarové tóny dodávající atmosféře silný náboj srdcervoucího hluku. „Hellnation“ od DEAD KENNEDYS s hostujícím bývalým zpěvákem MAYHEM Maniacem vychází z podstaty, že punk není nic jiného než rychle zahraný rock´n´roll. „Only Death“ od RUDIMENTARY PENI z roku 1997 je nejkratším, ale zároveň také nejsterilnějším článkem v jinak silném řetězu. To skladba „Commando“ od RAMONES je stigmatickou skladbou legendárních Amíků, v podání MAYHEM se jedná o konfrontaci punkové rozvernosti a metalové autority.

MAYHEM demonstrují, proč není vždy nutné, aby se čert držel svého kopyta. Mají dar jako vyvrženci pekla (Vyvrženci pekla je také skvělý horor-thriller Roba Zombieho) otřást lidskou duší podpořený i svým F-you přístupem ke všemu zbožnému. Tři MAYHEMOVSKÉ skladby by mohly být stejně dobře součástí regulérního alba. Je vidět, že po kurevsky dlouhé kariéře ani náznakem nemelou z posledního. Pro sběratele ucelených diskografií nezbytný exemplář.

Seznam skladeb:

  1. Voces Ab Alta
  2. Black Glass Communion
  3. Everlasting Dying Flame
  4. In Defense Of Our Future (DISCHARGE)
  5. Hellnation (DEAD KENNEDYS)
  6. Only Death (RUDIMENTARY PENI)
  7. Commando (RAMONES)

Čas: 23:32

Sestava:

  • Necrobutcher – baskytara
  • Hellhammer – bicí
  • Attila – zpěv
  • Teloch – kytara
  • Ghul – kytara

Facebook
Bandcamp
Spotify


 


Zveřejněno: 23. 08. 2021
Přečteno:
1402 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

24. 08. 2021 11:25 napsal/a Obsolete
8/10?To jako vážně?! Vždyt to EPko je nehorázná sračka,jako ostatně celý Daemon.Když to srovnám s dosavadním nejslabším albem Mayhem,Chimérou,tak oproti ní zní Atavistic/Daemon naprosto neškodně,ploše,nemastně a neslaně.Navíc netuším pro koho je to EP určený?Jediný důvod jeho existence vidím ve vyrejžování ještě nějakých peněz na Daemonu.Black Glass Communion a Everlasting Dying Flame byli už na Daemonu jako bonus a zbylé punkovky jsou nuda a rutina bez nápadu.čekal jsem že ty fláky upravý do svého stylu.Pěkný hovno.Po bombách jako bylo ordo nebo esoteric(o wolfs lair abyss nemluvě),navíc pro mě jako pro die hard fanouška Mayhem je to těžký zklamání