ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD/LP 2021, Relapse Records / sludge, grindcore, HC / USA

Nejenom americkým country je Nashville (stát Tennessee) živ. Trojice týpků YAUTJA pojmenovaná po fiktivních mimozemských lovcích ze série Predátor vydala za deset let existence teprve druhou desku, první u Relapse. Směs bombastického sludge, zuřivého hardcoru, brutálního grindu a nechutného noise rocku je to, co vás buď dostane, nebo jednoduše obrátíte list s konstatováním „waste“. Taky jsem to tak měl… Tradiční postupy naruby, žánrové šuple abys pohledal. YAUTJA se snaží dělat něco nového způsobem, který je vitální, překračující hranice stylů, a to jsou parametry, které ji dělají skvělou.

Baskytarista Kayhan Vaziri se dělí o kreativitu se sludgeovými COLISEUM, kytarista Shibby Poole hraje na basu v hardcoreové formaci NAMELESS CULTS, poslední do party, bubeník Tyler Coburn, dle výkonu na debutu „Songs of Descent“ (2014) prototyp hudební inteligence a čisté agrese, si „zahrává“ s mathrockovými GNARWHAL.

Sadu spletitých skladeb otevírá svým způsobem přímočaře osvěžující „A Killing Joke“; přehráváte si v hlavě vtip o zabíjení a najednou slyšíte, jak vtip o zabíjení zní v reálu. „The Spectacle“ se systematickým riffováním a dunivými bicími vzbuzuje pocit recidivy zemětřesení Richterovy škály stupně 7. „Wired Depths“ střídá pasáže melancholického post-hardcoru s perverzním riffem, zmítaný ve spirále vnitřního neklidu. Částečně zpomalená s táhlým a bolestivým napětím představuje „Undesirables“ jeden z hlavních vrcholů desky. Pomalá a rozverná skladba s agonickým vokálem a zároveň sadomasochistická. „Tethered“ se rozhodně nechová jako cosi přikovaného a zbaveného pohybu; thrashové bicí a disharmonické sludge riffy se nehodlají podmanit názvu skladby. „Clock Cleaner“ díky drásavé síle netrpí nedostatkem neklidu. Hrdelní zpěv, mysl devastující bicí a odporné, hlučné kytary. K hlášce z Chytré horákyně „ani oblečená, ani nahá“ můžeme přirovnat „Catastrophic“, která není ani rychlá, ani pomalá. Kapelní chemie hovící si v nelibozvučnosti vytváří skvělou substanci. Na „The Weight", kterou vydali YAUTJA jako singl, s citem použili prvky z deathmetalového lapidária. Závěr alba „Before The Foal“ nemění nic na zaběhnutém scénáři systematického zvukového holokaustu. Spousta fascinujících dynamických zvratů, ani o píď se neuhýbá na agresivitě.

Asi nejvíce pozornosti na sebe poutají neuvěřitelné bestiální bicí kníratého pána Tylera Coburna. S lehce rezonujícím kopákem a železnými tóny činelů, nečekanými změnami a dalšími ctnostmi jako jsou blast beaty, se kterými se neplýtvá, se bubny stávají nevšedním zpestřením tohoto psychického šílenství. Další nepřeslechnutelnou „fíčurou“ jsou masivní, nepředvídatelné riffy, které se zvrhávají v disharmonický hluk a umocňují nestálost zážitku. Přispívá k němu i zvuk, o který se postaral hudební Inženýr Scott Evans v chicagském noise-rockovém útočišti Electrical Audio.

YAUTJA nabízí hojně prostřený stůl lahůdek z polní kuchyně extrémní hudby. Pokud budete vybírat to, co vám chutná, šance, že se nepřežerete, je víc než optimistická. Nevím, jestli YAUTJA žijí v klanech a zabíjí ostatní rasy jako lovecký druh z vesmíru, ale pozemšťany odbourat zvládají mistrovsky. Drobnou vadou na kráse, na kterou momentálně neexistuje žádná medikace, je, že po určité době jako by došly kompoziční nápady. Strana B může působit jako slabý odvar strany A, nikoliv však z důvodu vyčerpané exkluzivity, nýbrž kvůli vysoké laťce, kterou si kapela nastavila sama a není již kam se posunout. Tudíž žádnou medikaci ani nepotřebují.

Seznam skladeb:

  1. A Killing Joke
  2. The Spectacle
  3. Wired Depths
  4. Undesirables
  5. Tethered
  6. Clock Cleaner
  7. Catastrophic
  8. The Weight
  9. Before The Foal

Čas: 45:55

Sestava:

  • Kayhan Vaziri – basa, zpěv
  • Shibby Poole – kytara
  • Tyler Coburn – bicí

Bandcamp
Facebook

 


Zveřejněno: 30. 07. 2021
Přečteno:
866 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář