Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

LP 2021, Century Media / speed metal / USA

Po výborné desce "Under the Witching Cross" bylo splněným snem, když pořadetelé z Písku potvrdili americké speedmetalové trio na svůj festival Thrash Nightmare. Žel někdo snědl netopýra a Ozzy Osbourne to neudělal, proto přišlo probuzení...

BEWITCHER si od roku 2013 vybudovali slušné renomé. Odměnou jim byla smlouva s Century Media. Logicky vznikla třetí řadovka "Cursed Be Thy Kingdom". Jaké změny s sebou přinesla nová meta? Vytracení rouhavého zvuku, který nahradil ten rockovejší, nejspíš konzervativní hroziče pohoršilo. Kytary jsou méně uřvané, basa výraznější. Jelikož vlastním několik asfaltových kotoučů od výše zmíněného labelu, tak vím, že by jeho sloganem mohlo klidně být: "Kupte si náš vinyl, basa je na něm lepší než u konkurence." Ale teď k samotnému poslechu.

Akustická instrumentálka "Ashe", vyšperkovaná kňourající zkreslenou sekerou, výborně navodí atmosféru sezení kolem táborového ohně někde uprostřed vyprahlé pustiny. Klid před bouří přerušuje "Death Returns...". Nebýt jednoduchého ústředního riffu, jede se spíše punkověji než metalově. Zazní dokonce kráťoulinké sólíčko. Typické havraní zpěvy zůstávají stejné. Vhodně rozšiřují hudební spektrum nového kapelního soundu. "Satanic Magick Attack" osloví především uctívače VENOM. Inspirace skladbou "Welcome To Hell" je zřejmá. Následuje typický vál z dílny BEWITCHER. "Electric Phantoms" si razí cestu jednoduše a krásně. Přímočarý speed metal rozbíjí krátké, leč rychlé, sledy tónů basovky a kytary, až nakonec song zlomí do feel good středního tempa, aby lépe vynikla melodická vyhrávka. Ač má skupina pouze jednoho kytaristu, právě při vyhrávkách čí sólíčkách lze slyšet doprovodná hra. Nevím, zda jde o náhodu, ale loni, při psaní recenze alba "Rex" od VAMPIRE, jež také vycházelo u Century Media, byl hodně cítit chtíč napodobit styl TRIBULATION, tedy dalšího stájového koně velkého vydavatelství. Proto jsem tak nějak tušil, že trochu gotiky uslyším i tentokrát na "Cursed Be Thy Kingdom". Taky že jo! Píseň "Mystifer (White Night City)" by rozhodně našla uplatnění v repertoáru temných pánů ze Švédska. 

Obracím vinyl a titulní skladbu nastartuje blackovejší nápor, který netrvá příliš dlouho. Pak na scénu vstupuje klasika. Old school metal, zábavný riff, sólo. K nádheře "Valley Of the Ravens" nebyl videoklip natočen náhodou. Právem může být považována za největší hitovku. Nejpomalejší skladba zaměstnává všechny smysly. Sem tam cinkne klavír nebo vykřikne ženská. Navíc čarodějnický rituál obsahuje kytarové sólo s nejlepším feelingem. Slabší povahy po nízkorychlostním kousku nebudou vědět, kde jim hlava stojí, protože "Metal Burner" pro změnu disponuje nejrychlejším kytarovým riffem, jenž se opakuje do zblbnutí. Epicky vyznívající "The Widow´s Blade" plní funkci předehry pro finále. Frontman oproti předchozím trackům ukazuje, jak dokáže hbitě rozkmitat prsty v pentatonických klecích. Record uzavírá cover "Sign Of the Wolf" od PENTAGRAM.

BEWITCHER kašlou na škatulky. Rozhodli se hudebně vyvíjet a více experimentovat. Přesto je "Cursed Be Thy Kingdom" parádně vyvážené. Žádná divočina. Bubeník dvojkopák využívá skromně – nechává více vyniknout kolegy. Možná trochu škoda, že banda úplně upustila od sborových zpěvů. Díky hard and heavy vibracím á la W.A.S.P. může záznam oslovit i širší publikum.

Přesné hodnocení: 8,5/10

Seznam skladeb:

  • Strana A
  1. Ashe
  2. Death Returns...
  3. Satanic Magick Attack
  4. Electric Phantoms
  5. Mystifer (White Night City)
  • Strana B
  1. Cursed Be Thy Kingdom
  2. Valley Of the Ravens
  3. Metal Burner
  4. The Widow´s Blade
  5. Sign of the Wolf (cover PENTAGRAM)

Čas: 36:18

Sestava:

  • Infernal Magus Of Nocturnal Alchemy – basa
  • Unholy Weaver of Shadow and Incantations – kytara, zpěv
  • Aris Wales – bicí

Facebook
http://www.bewitcher.us/

 


Zveřejněno: 17. 06. 2021
Přečteno:
930 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Kubina | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář