Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
HUSMAN FEST

LP 2021, PHR Records / punk rock / Austrálie

Papagáj opět vynáší trumf. A zřejmě tím trumfem zaboduje hlavně v zahraničí, kam předpokládám zamíří většina nákladu časosběrného vinylu, na kterém se nachází kompletní tvorba australské punkové kapely THE LAST WORDS. Ta patří k průkopníkům punku v šesté největší zemi světa, vznik datuje v ikonickém roce 1977; ukončení činnosti nastalo o pouhé tři roky později – a mohlo za to stěhování.

Zakladatelé kapely totiž nevěděli, čí jsou. (úsměv) Malcolm Baxter a Andy Groome se do Austrálie přestěhovali z Anglie, založili kapelu a v roce 1978 vydali první sedmipalec se skladbami „Animal World“ / „Wondering Why“ (šlo o vůbec první australský DYI punkový singl, který vyšel na kapelním labelu Remand Records). V témže roce skupina kývla na nabídka velké společnosti Wizard a hitovku „Animal World“ nahrála znovu, k ní song „Every Schoolboys Dream“, a venku byl druhý sedmipalec. Pak se pánové sbalili a vyrazili do Velké Británie, kde pecka „Animal World“ vyšla do třetice, na béčku „No Music In The World Today“. Po dalších dvou singlech nahráli THE LAST WORDS v roce 1980 eponymní full album, následně se Malcolm vrátil do Austrálie a kapela zanikla.

O čtyřicet let později ožívají všechny songy ve vylepšeném zvukovém hávu a dokládají, jak zněl punk rock na konci sedmdesátých let. Když jsem album „Animal World“ poslouchal poprvé, přišli mi na mysl THE CLASH, spíše pocitově. THE LAST WORDS se taky nikam nehnali, taky do punk rocku míchali zpestřující prvky a taky nešetřili melodiemi. Muzika nevyznívá naštvaně jako SEX PISTOLS, ani jednoduše jako punkové tříakordovky, ale je poměrně členitá, sem tam obohacená saxofonem nebo klávesami.

Jako první je zařazena nejslavnější písnička „Animal World“, po ní následuje celá deska a závěr patří singlům a raritám. „Animal World“ působí vůči následujícím skladbám poněkud obhroubleji, což je dáno hlavně zvukem, který je špinavější, vokál zastřenější, kytara připomíná brusku v pomalých otáčkách a poměrně výrazná je baskytara. Od druhé (po třináctou) písničku je zvuk učesanější, což je svým způsobem na škodu, hlavně v případě upozaděné kytary a vytažené basy – ta vlastně hraje druhou hlavní roli, hned po zpěvu, který je civilní až melodický. Nutno ale uznat, že se skladbičky poslouchají příjemně, jde o chytlavé kousky, tu ryze punkrockové, tu s lehkým popovým odérem, u některých ani nevím, kam je zařadit – např. „My Streets Of Fire“, v níž hraje prim saxofon. Mně je milejší typicky britská „Games“, z hlavy nemůžu dostat popěvek „Sadness, madness, sadness, madness“ („Do It Yourself“). Vlastně mě to baví vnímat a všímat si lehkosti až ležérnosti („Semi-detached Love“), s jakou kapela své písničky hrála.

Po albu je zařazena pětice singlových skladeb, které mají odlišný zvuk, ostřejší, punkovější, zpěv je taky divočejší a muzika je přímočařejší. Tři kousky na konci zní spíše jako demáče, jsou jednodušší, ale jde o zachycení doby. Ve dvou případech se jedná o velké rarity, které v aktivní éře kapely se vydání nedočkaly, objevily se až v roce 2015 na vinylku, který vyšel jako součást knihy o australském punku. Úplný závěr patří svojskému coveru „White Rabbit“ (pův. psychedelici JEFFERSON AIRPLANE).

Obal je na pochvalu, titulní strana evokuje dobu existence kapely, vnitřní příloha (čtyři strany) obsahuje podrobnou historii kapely, detaily týkající se nahrávání velké desky, fotky kapely, všechny texty a podrobné informace o místech nahrávání, sestavách (zpěvák nahrál ve třech raných skladbách bicí), labelech, prostě vyčerpávající informační smršť, vcelku logicky v angličtině.

Pro kolektory nahrávek z punkového pravěku je tahle pěkně vypravená deska hezkým dárkem, pro ostatní možnost studia zajímavých kapel, na které se asi zapomnělo a připomenutí jejich tvorby není od věci.

Reedice – nebodováno.

Seznam skladeb:

  • Side A
  1. Animal World
  2. Walk Away
  3. Top Secret
  4. My Streets Of Fire
  5. Games
  6. Do It Yourself
  7. Semi-detached Love
  8. Today’s Kids
  9. Spectacular Times
  10. The Stranger
  • Side B
  1. It’s Alright
  2. Every Schoolboys Dream
  3. Never Never Man
  4. No Music In The World Today
  5. There’s Something Wrong
  6. Wondering Why
  7. I’m Not Amused
  8. I Hate The Sun
  9. White Rabbit

Čas: cca 50 min.

Sestava:

  • Leigh Kendall – bass
  • Andy Groome – guitars
  • John Gunn – drums 
  • Malcolm Baxter – vocals, drums (16, 17, 18)
  • Steve Beresford – keyboards
  • Dick Nightdoctor – saxophone 

www.phr.cz


Zveřejněno: 12. 05. 2021
Přečteno:
721 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář