Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

CD/LP 2020, Cecek Records / punk rock / Česko

Historie VOLANTU se píše déle než 25 let, respektive se čtvrtstoletí dožil v loňském roce, kdy taky vyšla jeho nová deska „Make Punk Greta Again“. Pardubická kapela na ni zařadila převážně nové skladby, ale sáhla i do archívu – nejen svého, ale i další kapely ze San Piega.

VOLANT nejsou z těch, kteří sypou jednu desku za druhou, ostatně mně se z obzoru ztratili před více než deseti lety, naposledy jsem slyšel album „Hogo Pogo“ z roku 2009, následující kratší nahrávka „(s)hits“ (2012) mě minula, ale i kdyby ne, tak je ta pauza poměrně dlouhá. Pokud se ještě povrtám v minulosti, tak dodám, že se mi nejvíc líbilo album „Točte se pankáčové...“, což byl první počin, který jsem od kapely před patnácti lety slyšel.

Ale pojďme do přítomnosti. I když… ona se ta minulost nedá zapřít. VOLANT je parta, která chce hudbou hlavně bavit, sebe, fanoušky, ale klidně i kolemjdoucí. Dělala to tak na zmíněných albech a pokračuje v tom dál. Její punk je relativně snadno stravitelná krmě pro kdekoho, což je dáno hlavně tím, že všechny skladby jsou melodické, refrény chytlavé, texty s jedinou výjimkou prezentovatelné nikoliv před desátou večerní, ale klidně i před Večerníčkem. Ne že by děti všem významům rozuměly, ale slova by jim v hlavičkách žádnou velkou škodu neměla nadělat. Mně ji tedy jeden text udělal. (úsměv) Ten v první písni mi prostě přijde laciný, navíc od pánů v nejlepších letech, kteří už by mohli mít trochu rozum. (úsměv) 

Další texty nejsou nikterak buřičské, ale ani přihlouplé – jsou plné nadsázky, ze života (ne vždy platí oboje, „Kokain“ snad ze života není, úsměv), nechybí ani výpůjčky od Františka Gellnera („Přetékající pohár“ a „Už se mi protiví“; od stejného autora čerpala skupina i v minulosti), ani od Márdiho z VYPSANÉ FIXY; když už jsem nakousl, tak jde o cover songu „Lorenová“, v podání VOLANTU coby „Sofie Lorenová“, převedená do tradičního kapelního hudebního výraziva, byť původní verze se úplně nezapře (skladba se v podání VOLANTU objevila už v roce 2015 na sampleru „SAN PIEGO ON THE ROAD“). Ve třech případech se jedná o nové verze vlastních songů („Sněženky a bledule po 25 letech“, „Zdražili máslo, zdražili jitrnice“ a „ Co bude s náma“), takže album je vlastně kombinací bestofky a novinek.

Co není nové, je zařazení saxofonu, který punk rock VOLANTU hezky podbarvuje, stejně tak není nové, že autoři muziky jsou hitmakeři, kteří chrlí snadno zapamatovatelné motivy – stačí dvě tři rotace CD a songy jsou zaryté v paměti. K příjemnému poslechu přispívá i střídání svižnějších a volnějších skladeb (samozřejmě letitá písnička o kytičkách nebo podobně odlehčená „Zdražili máslo, zdražili jitrnice“), i solidní vokál, který neruší (což se občas u podobně laděných kapel děje), navíc se často objevují obstojně zvládnuté sbory. Ku prospěchu je i skutečnost, že saxofon se často odmlčí a prim hrají kytary, jak rytmická, tak sólová, sem tam se objeví i cosi navíc, třeba klavír nebo harmonika (oboje obsluhuje hostující Lůca, jež přispěla i vokálně, ale ve všech případech nenápadně), někde vystrčí růžky baskytara, jinde se odváže bubeník (paradoxně nejvíc v převzaté písni). Jako celek svěží záležitost, která zvedne náladu nebo zpříjemní domácí práce, protože soustředěný poslech není pokaždé nutný.

Nahrávalo se na etapy v letech 2015-2020 ve studiích Jámor a Streetsound, zvuk je čistý a dobře namíchaný, slabší je to s obalem, který příliš krásy nepobral. U CD formátu navíc zamrzí absence textů, u LP snad chybět nebudou… 

Seznam skladeb:

  1. Je to v hajzlu, je to v... 
  2. Kokain
  3. Přetékající pohár
  4. Sněženky a bledule po 25 letech
  5. Svlíkni se, budu prát tmavý
  6. Sofie Lorenová
  7. Už se mi protiví
  8. Nikdy nikam
  9. Zdražili máslo, zdražili jitrnice
  10. Jen láhev rumu přijde vhod
  11. Co bude s náma
  12. Nechci toho moc

Čas: 41:51

Sestava:

  • Milich, ředitel – zlato v hrdle, kytara
  • Zdeněk Mašek – pan Zděněk, saxofon, zpěv
  • Jenda Hlubočák – basa, florista, pejskař
  • Zbyněk Bosák – sólo kytara, kočky
  • Václav Novotný – bubenický mistr, chorál

Hosté:

  • Filip Tománek – jazz a bicí
  • Lůca z DUKLY VOZOVNY – klavír, harmonika, chorál

www.volant.cz
Facebook

www.cecek.com


 


Zveřejněno: 19. 03. 2021
Přečteno:
2641 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář