TELEPATIE VI

Souhrn zajímavých alb, které vychází v březnu 2021.

Bury

SHEEVA YOGA (Česko) – „Vanitas Vanitatum“ 10“ MP 
Power violence, kooperace labelů 
Na 1. března je naplánováno vydání nové desky ostravské p/v chásky SHEEVA YOGA. Desetipalcový vinyl bude obsahovat šestnáct zběsilých skladeb (včetně coveru od CAPITALIST CASUALTIES). Deska vyjde v kooperaci labelů Dead Heroes, Lixiviat, Totalitarianism Still Continues, Coxinha a Olga Hepnarová. V přípravě je i kazeta u Larmö records. 

BAEST (Dánsko) – „Necro Sapiens” 
Death metal, Century Media Records 
Jedna z nejslibnějších dánských metalových kapel vydá 5. března nové album, jehož deset skladeb jde v šlépějích velikánů jako MORBID ANGEL nebo ENTOMBED. Nahrávku by, pokud situace dovolí, mělo podpořit masivní turné, během kterého se kapela představí 29. dubna v Ostravě, 30. v Praze a následně na Brutal Assaultu. 

ROB ZOMBIE (USA) – „The Lunar Injection Kool Aid Eclipse Conspiracy“ 
Dark metal, Nuclear Blast Records 
Někdejší frontman WHITE ZOMBIE a režisér hororů vydá 12. března po pětileté odmlce své sedmé sólové album. To bude obsahovat rovnou sedmnáct skladeb a podle slov Zombieho, půjde o jeho nejlepší album vůbec. Tak uvidíme. Pilotní singl „The Triumph Of King Freak (A Crypt Of Preservation And Superstition)“, vypuštěný na podzim, už leccos naznačil. Metal, elektronika, nářez. 

EYEHATEGOD (USA) – „A History Of Nomadic Behavior“ 
Sludge, Century Media Records 
Sludge/hardcore legendy EYEHATEGOD z New Orleans chystají na 12. březen po sedmileté pauze vydání nového alba, které bude obsahovat dvanáct skladeb. Moje nejoblíbenější (30 let staré) album „In The Name Of Suffering“ asi nepřekonají, ale i tak to bude čisté bahno a zmar! 

ENFORCED (USA) – „Kill Grid“ 
Pure Crossover Death, Century Media Records 
ENFORCED z Virginie míchají různé kytarově tvrdé žánry od thrash/punku po death metal/hardcore. 12. března jim vyjde devítiskladbová novinka, která naváže na dva roky starý debut. Čekám slušně energický nářez plný rychlých kytar. 

KRABATHOR (Česko) – „Demonizer / Mortal Memories II“ 3CD+DVD 
Death metal, Mystic Production 
Ač léta neaktivní, o jednu z nejuznávanějších tuzemských kapel je pořád zájem. Důkazem toho je vydání jakéhosi „nultého“ a česky nazpívaného alba na digipacku, které se nahrávalo od roku 2018 v nejsilnější sestavě (Bruno – zpěv, basa, kytara, Christopher – zpěv a Pegas – bicí) a zahostovalo si i pár zvučných jmen a bývalých členů. Album bude obsahovat včetně intra 17 znovu nahraných starých skladeb (víc než hodina muziky), mezi nimiž samozřejmě nechybí hity jako „Diverzní jednotka“, „Tajemství hřbitova“ či „Imperátor“. Bonusové disky pak budou obsahovat tři remasterované demáče z roku 1988 a na DVD budou dva prastaré koncertní záznamy a dvě nová lyric videa. Vyjde 19. března. Navíc se nadšenci vinylů také dočkají svých edic. 16. dubna vyjde u Monster Nation 2LP s novou nahrávkou na třech stranách a ve stejný den u Nasphyr Records vyjde 3LP s výše zmíněnými demy. Letité skladby, nový zvuk, stylové kresby a retro grafika – to bude zase mazec, o čemž svědčí velký zájem během předobjednávek. 

Chris Cornel (USA) – „No One Sings Like You Anymore, Vol. 1“ 
Rock, Universal Music 
Chris Cornel, charismatický zpěvák super kapel SOUNDGARDEN, TEMPLE OF THE DOG a AUDIOSLAVE, zemřel v květnu 2017. Jeho manželka Vicky Cornell a děti Toni a Christopher plánují na 19. března vydání ve fyzické podobě (digitální vyšla už v prosinci) kolekce deseti cover verzí, které osobně vybralI z bohatého archivu. Album bude obsahovat předělávky např. Johna Lennona („Watching The Wheels“), Prince („Nothing Compares 2 U“), ECTRIC LIGHT ORCHESTRA, Janis Joplin, nebo GUNS N' ROSES („Patience“). Čeká nás pohodový poslech akusticky zahraných sólových skladeb s geniálním vokálním projevem. Záslužný počin, který mi ale lehce zavání hyenismem. Zvlášť, když by se mělo jednat o první díl takovýchto souhrnů… 

TOMAHAWK (USA) – „Tonic Immobility“ 
Alternative metal, Ipecac Recordings 
Nezničitelný Mike Patton je zase tady! Na 26. března chystá po osmi letech oživení další z jeho (super)kapel. TOMAHAWK, který tvoří Duane Denison (THE JESUS LIZARD, UNSEMBLE), Trevor Dunn (MR. BUNGLE, FANTÔMAS), Mike Patton (FAITH NO MORE, MR. BUNGLE atd.) a John Stanier (HELMET, BATTLES), se přihlásí o slovo s rovným tuctem skladeb. 

MEMORIAM (Anglie) – „To The End“ 
Death metal, Reaper Entertainment 
Britští deatheři MEMORIAM, v jejichž řadách působí zpěvák Karl Willets (BOLT THROWER), basák Frank Healy (BENEDICTION, CEREBRAL FIX), kytarista Scott Fairfax (CEREBRAL FIX) a bubeník Spike T Smith (SACRILEGE, CONFLICT, KILLING JOKE, THE DAMNED), vydají 26. března své čtvrté album. Produkce devíti skladeb se ujal slovutný Russ Russell a obal má na svědomí Dan Seagrave (BENEDICTION, DISMEMBER, HYPOCRISY). Old school buldozer je nastartován. 

 

Jindra 

DVNE (UK) – „Etemen Ænka“
Progressive sludge / stoner metal, Metal Blade Records 
Hudebně těžko zařaditelní, žánrovými kořeny prorostlí v stoner sludge podhoubí, atakující rané MASTODON či BARONES, silné progresivní tendence, aniž by se vzdali silných riffů. Tvorba plná vrtkavé tenze s hmatatelným pocitem zdrženlivosti. Typické ingredience žánru, ohromné délky s hrozivými melodiemi a tíhou, všestranný balíček hudební a instrumentální extravagance.

Serj Tankian (ARM/USA) – „Elasticity“
Rock / heavy/experiment metal, BMG
Zpěvák Serj Tankian překračuje hranici mezi alt-metalem domovské kapely SYSTEM OF A DOWN a něčím trochu měkčím. Spěchající multi-kytarový puls, jasné vokály, do noty padnoucí refrény. Nestydí se za své politické a environmentální názory ve svých textech, jako básník, nebo jako aktivista (spolu s kytaristou RAGE AGAINST THE MACHINE Tomem Morello spoluzaložili neziskový politický aktivismus). Jeho sólovky částečně trpí unavenou známostí, zároveň vyzařují východní, v jeho případě arménský temperament.

BLACK KNIFE (USA) – „Murder Season“
Black metal / punk, Husk Records
Tvorba postrádající nepotřebný soucit stejně jako u bastardů VENOM či MOTÖRHEAD. Black metal / punk nasáklý alkoholem, poháněný násilím a satanským zlem. Pasáže ve středním tempu podložené klávesovou atmosférou plní svoji roli a fungují dokonale. I když ČERNÝ NŮŽ zanechá posluchače v nelibé kocovině, pořád lepší žíznivý kocáb než kudla v zádech.

 

Kubina 

REFORE (Česko) – "Built To Nothing"
Thrash metal, Support Underground
Mladé pušky jsem zaregistroval naposled před rokem. Vyzařovala z nich dobrá koncertní forma a sestava byla bohatší o jednu kytaru. Měly v plánu nahrát debutové full album. Dle čerstvé upoutávky "Nobody Can Save Me" se povedlo. Od dob EP "Social Failure" to vypadá na odvážnější thrash metal – tedy krok vpřed. Uvidíme, jak 11 nových válů bude fungovat pospolu. Již 6. března vychází pod hlavičkou Support Underground.

 

Pavel

ACID MAMMOTH (Řecko) – „Caravan“
Doom/stoner, Heavy Psych Sounds
Původně duo projekt z Řecka za svou relativně krátkou dobu existence, tedy od 2015, nemusí nikomu dokazovat, že na scéně pochmurných a hypnotických melodii nepatří do druhé ligy. Jejich třetí řadové album vychází 5. března a k dispozici je klip ke stejnojmenné skladbě. O plouživý, valivý a bahnitý zvuk nebude nouze, stejně tak o kvalitní zážitek, pokud si celá pětiskladbá fošna udrží laťku.

EYEHATEGOD (USA) – „A History of Nomadic Behavior“
Sludge/doom, Century Media Records
O něco provařenější jméno v podobném žánru jako KYSELÝ MAMUT napovídá i label amerického matadora žánru, který je na scéně od konce osmdesátých let. Po dlouhých sedmi letech tak vyjde 12. března šesté album amerických mizantropů a jejich zhudebnění neveselých sociálních témat.

A nyní k černému kovu…

MALIST (Rusko) – „Karst Relict“
Black metal, Northern Silence Productions
Melodičtější variantu černoty si pro nás připravil Ovfrost z Ruska s jeho mladým solo-projektem, u kterého vychází už po roce, konkrétně 12. března, další, nyní již třetí, album. Doomem zachmuřená černota s modernějším zvukem nás přivítá typickými sypanicemi, ale i jemnějšími momenty, ideálními i na relaxaci i soustředěnější poslech.

MIDNIGHT ODYSSEY (Austrálie) – „Biolume Part 2 – The Golden Orb“
Ambient black metal, I, Voidhanger Records
Situace s Covid-19 netěší asi nikoho z nás. U protinožců z Brisbane se však asi i díky tomu velmi činí Dis Pater s jeho ambientními černými eposy. Od roku 2019 tak vyjde 19. března čtvrtá dlouho hrající deska. Půlnoční výprava dostává svého jména a bude se jednat jistě o další zasněnou a tématickou pouť. 

 

Opat

THE STONE (Srbsko) - „Kosturnice“
Black metal, Immortal Frost Productions
Ani mi nepřijde, že už utekly čtyři roky od poslední řadovky srbské mašiny THE STONE, o které jste na stránkách Fobie mohli číst poměrně chvalozpěvný text. Mezitím se vytasila s velmi zdařilým EP „Kruna Praha“ a než se nadějeme, je zde novinka „Kosturnice“. Osm skladeb o třičtvrtěhodinové stopáži z většiny opět v rodném jazyce. Myslím, že THE STONE se budou držet svého kopyta, tedy black metalu s výraznou a charakteristickou kytarovou prací, ač je loni po dlouhé době opustil kytarista Demonetras. Bicí i produkci „Kosturnice“ si vzal na starost Honza Kapák, obal jako již standardně vytvořil Dragan Paunovič. Na první pohled v tracklistu jistě zaujme i název poslední skladby „Jebeš pero, podaj mač“, což mimochodem v jednom z pokusů google translator přeložil jako „Šukat do pera, podat meč“. No nic, to jen taková odbočka, to hlavní 26. března u Immortal Frost Productions v několika verzích na CD i LP.

MARE COGNITUM (USA) - „Solar Paroxysm“
Atmospheric black metal, I, Voidhanger Records / Extraconscious Records
Jacob Buczarski už nějakou dobu přesvědčuje o své nadanosti v projektu MARE COGNITUM, kde veškeré nástrojenstvo zastává sám. Ve skladbách o dlouhých stopážích prokazuje um v náladotvornosti, gradaci skladeb i v komponování songů, jež přes rozsáhlou plochu nenudí. Prokázal to mimo jiné na loňském dvouhodinovém (!) splitku s řeckými SPECTRAL LORE. Další výlet do kosmu připravil Jacob krátce poté s řadovkou „Solar Paroxysm“, jež vyjde 19. března u I, Voidhanger Records na CD a LP a též u Extraconscious Records digitálně a na vinylu.

MORK (Norsko) - „Katedralen“
Black metal, Peaceville Records
Zatímco MARE COGNITUM se vyznačují zejména náladotvorností a atmosférou, MORK jsou ryzím black metalem do MORKu kostí. Ale obvykle dobře složeným a zahraným, energicky poutavým, což očekávám i od novinky „Katedralen“. Thomas Eriksen, jediný člen kapely, si na novinku k mikrofonu přizval i legendární hosty – Nocturna Culta z DARKTHRONE a Dolka z KAMPFAR. Tady není moc co dodávat, pokud máte chuť na porci standardního norského black metalu, dejte MORK šanci. Novinka vyjde 5. března u Peaceville Records na CD i LP. Březen na novinky není tak silný, jako únor, kdy toho vyšlo mraky zajímavého, tak pro dnešek končím zde.


Zveřejněno: 01. 03. 2021
Přečteno:
1109 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář