Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

CD 2019, Haarbn Productions / symphonic ambient, dungeon synth / Rusko

Ruské vydavatelství Haarbn Productions se čas od času připomene tím, že zabalí své produkty za poslední dva roky a pošle je presto do České republiky. Tentokrát se mezi několika počiny objevil jeden, který se vymyká běžné produkci metalového labelu – LEX-O-LANTERN. Na internetu není o tomto projektu příliš informací, ale alespoň ty základní: LEX-O-LANTERN je dílo jediného člověka, Alexeje Plotnikova, který se roky angažoval v progmetalové kapele MECHANICAL PROJEKT a vedle toho hrál či hostoval v řadě dalších. Zároveň se zabývá grafikou, skládáním hudby k počítačovým hrám a navíc má asi i klasické hudební vzdělání. V LEX-O-LANTERN se ale věnuje symphonic ambientu & dungeon synthu, což jsou slova, která mi nic moc neříkají, hlavně ten dungeon… Nicméně obal je tak kouzelný, že mě k poslechu navnadil a neodradila mě ani stopáž čítající skoro osmdesát minut.

„Music of Mistland“ obsahuje 24 písní nahraných už v roce 2015 a vyznat se v nich (myslím poznat podle názvu, která zrovna hraje) je nadlidský výkon. Kdybych neměl týden nic jiného na práci, možná bych to dokázal, ale ono to asi není podstatné. Celé album působí jako jedna dlouhá, po jedné dvou třech... minutách přerušovaná skladba. Žádné zpěvy, sporadická rytmika, hraje se hlavně příjemná melodická muzika, v níž se střídají symfonické pasáže se syntetickými. Kdybych kdesi na netu neukradl v záhlaví uvedené stylové zařazení, asi bych použil označení syntetický symfonický soudtrack, protože hudba by určitě obstála i jako filmová. Jako kulisa k relaxu funguje naprosto dokonale, sem tam se mezi těmi sympho a synth prvky objeví nějaké zpestření, např. foukací harmonika (doufám; i když asi z lůna PC), sem tam problesknou motivy připomínající honosné skladby Vangelise („Wraiths of Luceria“), jinde hraje prim piano, objevují se různé zvonivé zvuky, samozřejmě i ty umělé, vše to působí pozitivním milým dojmem… Jediné, co mi nejde do uší, jsou občasné ambientní plochy, naopak rozverná „The Fayre“ nutí k úsměvu – jako by šlo o nějakou lidovku hozenou do syntetického hávu. Vážnohudební motivy ale převládají a výsledný dojem z alba je velmi dobrý.

CD vyšlo v limitovaném nákladu 100 kusů v extra jewel case na DVD (to je taková ta větší plastová krabička s oblými rohy) s, jak jsem zmínil v úvodu, kouzelným obalem. Legrační postavičky tu prochází strašidelným lesem, staví sněhuláka nebo vaří nějaký lektvar, krásná práce, o kterou se postarala Tisha Rozumovsky. Primárně jde o postavičky ze sbírky gotických pohádek inspirovaných hlavně severní, ruskou a indiánskou mytologií a možná připomenou tvorbu Tima Burtona. 

Bodové hodnocení si tentokrát odpustím, nemám srovnání a nevím, nakolik je tvorba ruského všeuměla originální, ale dojem ve mně zanechala kladný. Plus ty postavičky v bookletu… (úsměv) 

Seznam skladeb:

  1. Chapter I: Ghost Ships of Spring
  2. Sun and Thaw
  3. Wraiths of Luceria
  4. Old Titans and Dangleton
  5. Ignis Fatuus
  6. Stovepipes of Mount Chimney
  7. The Fayre
  8. Captains of Sunset
  9. Chapter II: Summer Specters
  10. The Alchemancer
  11. Witch Sisters
  12. Last Days of August
  13. Chapter III: Phantoms of the Fall
  14. Ocean of Sunset
  15. Mermaids
  16. Misty Lullabies
  17. Chapter IV: Winter Wights
  18. White Winds of the North
  19. Warm Socks and Mulled Wine
  20. Beasts in the Blizzard
  21. Midnight Orphans
  22. The Troll and the Darkness
  23. Witching Hour on Shaggy Mountain
  24. Cold Frozen Moon

Čas: 78:10

Sestava:

  • Lex-O-Lantern – vše 

Bandcamp

www.haarbn.com
 


Zveřejněno: 25. 02. 2021
Přečteno:
968 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář