Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
LLYR

CD 2020, Nigredo Records / black/death metal / Slovensko

Když jsem před více než osmi lety (cože?!) psal recenzi na EP "Euphory of Killing" od slovenské drtičky INFER, nečekal jsem, že si na novou řadovku počkáme takovou dobu. Od poslední, "Sede Vacante Aeternum", uběhla dokonce dekáda. Mezitím sice kapela vydala ještě splitko s tuzemskými SEPSIS, to však ze slovenské strany obsahovalo pouze zmíněné EP plus dřívější cover EMPEROR. Vzhledem k tomu, že INFER považuji za možná nejlepší současnou death metalovou úderku z Česka a Slovenska, nemusím vás dlouze přesvědčovat, že natěšenost na "Aeon of Deathless Blight" byla výrazná.

INFER jsem poznal s řadovkou "Anti-Human" (2008), kterou mě naprosto odrovnali a kterou si pro její nekompromisnost doteď velmi rád pustím. Od té doby vydávali počiny pouze výrazné kvality, o kterou jsem se tedy ani v případě novinky neobával. Nutno říct, že INFER zčernali, změnili se vokálně i zvukově, rozhodně nepřešlapují na místě a nevsadili úplně na jistotu.

Do desky vydané švédským labelem Nigredo Records vtahuje tříminutové intro "Vision of Primal Horror", ale nejedná se o pouhou výplň před startem, Peter a spol. už to do nás pomalu začínají hrnout. To zásadní se ale odehrává od dvojky "Heavenly Beasts", a to okamžitým masakrem. Nekompromisní, krátká, úderná záležitost, která skutečně zabíjí. Podobnou nezastavitelnou záležitostí je též předposlední "World of Ash".

INFER ale nikdy nejsou o tom, že by nasekali čtyřicetiminutový blastbeat a šlus. Umí též posluchače nechat pořádně vyválet v pomalejším death metalovém bahně, okořeněném o potemnělé melodie, což prokazuje například trojka "Into the Pit of Gehenna" nebo závěrečný opus "Definite Reversion", který považuji za jeden z vrcholů alba. Ať už pro první, hodně valivý úsek, nebo kvůli zásadnímu zvratu do rychlopalby v prostředku songu. Atmosféru skladby dotváří také klávesami hostující Svarthen, mimo jiné lídr AEON WINDS a bývalý člen CONCUBIA NOCTE nebo KARPATHIA.

Na "Aeon of Deathless Blight" jsou ale i songy, které na mne ani po mnoha posleších nezabraly tak, jako zbytek alba. Jsou jimi čtyřka "Parasitus Deum" a následná "Salvation Through Devastation", i když tam se v prostředku přeci jen pořádně začne nakládat. "Aeon of Deathless Blight" trochu trpí tím, že některé skladby neobsahují tak výrazný moment, aby si je člověk ihned spojil s konkrétním názvem. Zrovna zmíněné dvě tak trochu proplují, na druhou stranu valná většina kompozic je natlakovaná zběsilostí, neurvalostí a chtělo by se říci nasraností, takže se do kůže zařezávají solidně.

Kromě toho, že tvorba INFER nyní více čiší blackotou, jsem zmínil dvě podle mě zásadní změny oproti minulosti. Tou první je Peterův vokál, který je v blackových polohách průraznější a hrubší, navíc je této polohy více využíváno na úkor deathového murmuru.

Druhou je zvuk, na kterém se kromě obvyklého Martina Barly z Popradu podíleli Nocturnal (ex- CONCUBIA NOCTE, ex- KARPATHIA) a masteringem v Endarker Studiu Devo, kterého si asi každý vybavuje zejména jako bývalého dlouholetého baskytaristu MARDUK. A u produkce se musím zastavit trošku šířeji. Přes odstup času jsem si prostě nedokázal úplně přivyknout na trochu rozplizlý zvuk virblu, který se pak v sypačkách trochu ztrácí. Přechody mají naopak zvuk výborný a hutný. Sound je obecně špinavější, poplatný lehké stylové změně INFER, kytary zní mnohem ostřeji než na předchozích počinech. Ale jako celek mi víc sedí sound na "Sede Vacante Aeternum" nebo EP "Euphory of Killing".

O povedenou obálku "Aeon of Deathless Blight" se postarala Luciana Nedelea, rumunská umělkyně, jež poskytla grafickou podobu též některým počinům PANYCHIDY nebo například zdařilému black/deathu SCÁTH NA DÉITHE z Irska či americkým vesmírným cestovatelům MARE COGNITUM.

I přes něco málo výtek v odstavcích výše považuji "Aeon of Deathless Blight" za velmi zdařilé ortodoxní dílo, jehož většina skladeb funguje přesně tak, jak od této slovenské čtveřice vyžadujeme - tedy tak, že láme kosti. Nekompromisnost INFER zůstala, možná ještě přidali na živočišnosti a syrovosti. Předchozí řadovka je v mém osobním žebříčku asi o maličký stupínek výše, přesto jsem s "Aeon of Deathless Blight" velmi spokojený a v přehrávači se mi točí často. A hlavně jsem rád, že se INFER po deseti letech s plnohodnotným materiálem vytasili. Snad nebudeme na další počin čekat do roku 2030.

Seznam skladeb:

  1. Vision of Primal Horror
  2. Heavenly Beasts
  3. Into the Pit of Gehenna
  4. Parasitus Deum
  5. Salvation Through Devastation
  6. Wormangel
  7. Aeon of Deathless Blight
  8. World of Ash
  9. Definite Reversion

Čas: 35:26

Sestava:

  • Peter S. - vokál, kytary
  • Peter M. - kytary
  • Richard - basa
  • Robo - bicí
  • Svarthen - klávesy (9)

Facebook
Bandcamp


Zveřejněno: 10. 12. 2020
Přečteno:
1093 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář