Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

7" SP 2020, Support Underground / thrash metal / Česko

Někdy je prostě třeba udělat tlustou čáru za tím, co bylo a začít znovu na zelené louce. Tohle je případ pražské thrashové formace FAÜST, jež letos vznikla ze sestavy CBF alias COLDBLOODED FISH. Dobře si vzpomínám na začátky kapely, kdy se prostě kluci hledali. Došlo k personálním změnám, které nakonec vedly ke kvalitní nahrávce „Malvarma“. Pak nastalo ještě další okleštění sestavy a z původně pětičlenné kapely zůstalo jen trio. Jenže tenhle krok byl podle mého názoru tím nejlepším, co kapelu potkalo. Následovala logicky změna názvu a nyní konečně i první singl. Abych byl upřímný, teprve teď to do sebe všechno zapadá, jak má. Styl, hudební projev i parádní živé vystupování.

Debutový sedmipalec vyšel u Support Underground, což je tuzemská klasika mezi labely. Je dobře, že FAÜST něco vydali již krátce po změně názvu a nečekali další rok nebo dva, než budou mít materiál na velké album. Malý černý kotouč je pro tyto účely ideální a já plně oceňuji, že tento formát zvolili. Další velký plus je jeho grafické zpracování. Přebal nakreslil finský kreslíř Toni Hietomaa a myslím, že se to povedlo na jedničku. Je super, že i kapely v Česku se konečně naučily investovat do releasu jako celku. Kromě zdařilé kresby najdete na vnitřňáku texty, info o nahrávání, děkovačku, srandičky (Faüstagram rulez!!!) a dokonce malý plakát. Skvělá práce po všech stránkách, tak by to mělo vypadat!

Nejdůležitější je ale obsah v drážkách vinylu. Nebyl jsem ke klukům v minulosti vždycky shovívavý a mnohdy jedna niť nezůstala suchá. A proto jsem fakt šťastnej, že můžu s čistým svědomím napsat následující řádky. Strana A nabízí dva vlastní songy, přičemž otvírák „V3S Trebuchet War Parade“ je kratší instrumentálka s trochu slayerovskými riffy, během které trojice řádně naladí vaše sluchovody. Vnímám to jako dobrý tah, protože tady dobře vyjde najevo, jak jsou kluci zdatní muzikanti a mají s přehledem na to hrát thrash metal jen s jednou kytarou. Pod plynem se přechází do skladby „Door Into Debris“, kde se přidává i Kryštof se svým zahuhlaným, přesto srozumitelným štěkotem. FAÜST zařazují změnu rytmu, čímž se vyvarují nebezpečné monotónnosti. Gradující závěr s nelidskými skřeky jen dokoná dílo zkázy. Sázka na přímočarost tady prostě vychází a tohle je thrashing jak řemen!  Druhá strana desky obsahuje coververzi mého zatraceně oblíbenýho songu „Relentless“ od legendy tradičního doom metalu PENTAGRAM. Svatá prostato, tohle chtělo odvahu! FAÜST tenhle song hrají naživo parádně a ze studiové nahrávky mi spadla brada. Už jen ten úvod musel dát klukům hrozně zabrat! Originál je jen jeden, jenže kvalitně udělanej cover bývá taky skvělá věc a FAÜST to zmákli nad očekávání výtečně. Vnesli těm zaprášeným riffům nový vítr, vokálu agresivitu a celkový feeling „Relentless“ znovu ožil v trochu tvrdší a rychlejší verzi. Velice bych ocenil, kdyby FAÜST na velké desce zařadili pár svých songů v podobném duchu, protože tohle je víc než jen thrash metal! Až mě to navnadilo pustit si po douhý době dokument o Bobbym Lieblingovi. A nebejt slušnej fotr od rodiny, snad se i něčím sjedu, haha… díky!

Necelých osm minut materiálu sice nelze považovat za plnohodnotné měřítko, ovšem spolehlivě poslouží k tomu, aby se o FAÜST vědělo. Kluci jsou slyšet zatraceně dost a dopomáhá jim k tomu i vydařený zvuk z Dödsmord studia. Nezbývá než se těšit na první album. Když vše dobře půjde, FAÜST by mohli již příští rok zamířit do studia. Říká se, že jedna vlaštovička jaro nedělá, ale FAÜST mají svým novým singlem nastavenou laťku pěkně vysoko. Doporučuji všem, kdo máte rádi thrash metal klasicky i trochu jinak!

Singl - bez bodového hodnocení.

Seznam skladeb:

  • Strana A:
  1. V3S Trebuchet War Parade
  2. Door Into Debris
  •  Strana B:
  1. Relentless (PENTAGRAM cover)

Čas: 7:50

Sestava:

  • Honza – bicí
  • Kryštof – vokály, kytara
  • Jenda – baskytara

Facebook

Bandcamp


Zveřejněno: 12. 11. 2020
Přečteno:
1818 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář