HEIDEN – Andzjel

CD/LP 2020, Slovak Metal Army / thrash metal / Česko

Po recenzi DEAD CARNAGE se mi do pařátů dostala další smečka libující si ve staré škole – GÖTTERDÄMMERUNG. Nejde tentokrát o kov smrtící, ale o poctivý thrashmetalový vichr. „Neuschwabenland“ je druhým albem kapely a oproti debutu se v sestavě odehrálo několik změn. Na pozici zpěváka a bass-drtiče naskočil za odchozího Blondiho mistr Grinsen, což není nikdo jiný než Luboš Kozdera, kterého znalci pamatují v legendárních SAX a z alba „Moravské nářez“. Druhá výměna proběhla u bicí artilerie, kde Pepa Cigánek, alias Wunderpepi, nahradil Titana.

Že by míchanice v sestavě ovlivnily sound a směr, rovnou zapomeňte. Po vzoru bleskové války GÖTTERDÄMMERUNG drtí a ničí vše, co nemá dost rozumu odklidit se z cesty. Buď se přidáte na jejich stranu, nebo smůla, zajatce neberou. Z vražedného tempa se sleví ve dvou skladbách. V mojí nejoblíbenější „Viktoria Hohe“ a „Neu Schwabenland“. První zmíněná je parádní thrashová hitovka. S podobným bum-čvacht rytmem mě rozsekali už MARDUK ve skladbě „Blond Beast“ a skvěle zafungoval i zde. Ve druhé je hudba v podstatě kulisou pro v němčině hovořícího Jirku Kučerovského. Co jsem v pomalejších pasážích zvláště ocenil, je možnost vychutnat si umění a nejrůznější finesy dělostřelce Wunderpepiho.

Jestliže rádi obracíte směr svého zájmu k nejlepším létům thrash metalu a kapelám, jež ho tvořily a dávaly mu ksicht, jste u GÖTTERDÄMMERUNG na správné adrese. Klidně by teď recenze mohla končit, ale nekončí, protože má ještě svou textovou část. Za pomoci Medvědových komentů a vševědoucího internetu jsem se jim podíval na zoubek a musel zkonstatovat, že mé vědomosti o druhé světové válce jsou z kategorie povrchní.

V první skladbě „Jarní probuzení“ se dozvídáme o desetidenní operaci u maďarského Balatonu. Poslední velká ofenzíva německých vojsk, jejichž hlavním cílem bylo obsazení Budapešti a dosažení ropných polí. Satanžel pro nacisty se po počátečním úspěchu projevila drtivá přesila Rusů a nedostatek pohonných hmot jejich osud zpečetil. 

Průchod autorovým fantaziím nabízí následující „Alfa Tauri“. Cesta prostorem a časem se společností Vril. Pod zemí žijící tajné společenství, které věřilo, že pomocí tajemných sil a nadpřirozena vytvoří nadčlověka. Cílem daleké cesty je jedna z nejjasnějších hvězd – Alfa Tauri.

„Viktoria Höhe“ je název památníku  a doslovný překlad zní výšina vítězství. Byl zbudován v letech 1942-1943 a symbolizuje předčasné oslavy třetí říše. V přilehlém okolí probíhala cvičení vojáků, určených k bojům na východní frontě. 

Další z epizod druhé světové války se ukrývá pod názvem „Elbrus 42“. Německé úspěšné tažení na Kavkaz a dobytí vyhaslé sopky horskými myslivci.

„Trojný bod“. Opět se otíráme o společnost Vril. Zde použiji doslovný přepis Medvědova komentáře: „Imanigární spojení pevného, kapalného a plynného skupenství. Trojný bod je ten, ve kterém se tyto střetnou. Voják se v časoprostorové smyčce ocitne v minulosti, přítomnosti i budoucnosti…“

„Talvisota“, v překladu zimní válka, si bere na paškál napadení Finska Sovětským svazem. Konflikt probíhal od konce listopadu 1939 do půle března 1940. Urputnost a vysoká morálka Finů agresora zaskočila a ke kýženému cíli přispěly až povolané posily. 

Popis poslední významnější operace v Evropě se odehrává pod názvem „Die Letzte Schlacht“ u osady Slivice (okr. Příbram). Zoufalý odpor sedmi tisícovek německých vojáků proti rudé armádě. Zajímavostí je použití tajemné látky „T“. Tou měly vybrané Ruské jednotky naplněné střelivo a dle dochovaných svědectví působilo na zasažené nacisty hodně prapodivně. Zdánlivě mrtví ožívali a ani po několika dalších zásazích nehodlali zemřít. Ranění vojáci napadali i vlastní druhy a spolehlivou smrt přinášela až střela do hlavy.

Třetí německá expedice do Antarktidy, respektive do země královny Maud. Zabraná místa pojmenovali „Neu Schwabenland“. I toto místo je opředeno legendami. Podle jedné zde po fingované sebevraždě dožíval na tajné základně ukryté pod ledem sám Adolf. Podle druhé vyslali Američané po válce expedici High Jump, jež měla místo vyčistit od všeho nacistického.

V „Klíčích Němce Strauba“ se podíváme do podzemních prostor Moravského krasu. Jeskyně Michálka sloužila před válkou Československé armádě jako skladiště bojových plynů (např. yperitu), později byla zabrána Němci a přetvořena na výrobnu součástek leteckých motorů.

Snad jsem vás touto malou exkurzí po vybraných událostech válečných neotrávil a alespoň v některých vzbudil zájem o bližší průzkum. No a těm ostatním pořád ještě zbývá parádní thrashová nálož a to není vůbec málo.

Seznam skladeb:

  1. Jarní probuzení
  2. Alfa Tauri
  3. Viktoria Höhe
  4. Elbrus 42
  5. Trojný bod
  6. Talvisota
  7. Die Letzte Schlacht
  8. Neu Schwabenland
  9. Klíče Němce Strauba

Čas: 32:56

Sestava:

  • Grinsen – zpěv, basa
  • Teufel – kytara
  • Brummbär – kytara
  • Wunderpepi – bicí

Facebook
Bandcamp

 


Zveřejněno: 09. 11. 2020
Přečteno:
2426 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

09. 11. 2020 17:58 napsal/a Jindra
GÖTTERDÄMMERUNG
Wunderpepi v praxi potvrzuje teorii pro nás nemuzikanty, že i bicí mají svůj notový zápis. Pro milovníky druhý války, Talvisota (zimní válka) je vyborný film.
09. 11. 2020 08:11 napsal/a Cyberolas
cover
No, krásný stylový obal - pohled z pozice předního střelce bombardéru Heinkel 111. Asi si to pustím...:)