Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Souhrn zajímavých alb, které vychází v listopadu 2020.

Bury

LOUDBLAST (Francie) – „Manifesto“ 
Death/thrash metal, Listenable Records 
Veteráni metalové scény ze země galského kohouta vydají 6. listopadu po šesti letech nové album. Navíc bude prvním pro basáka Frédérica Leclercqa (rovněž KREATOR). Bude obsahovat deset skladeb a obal realizoval Eliran Kantor, který je podepsán pod titulkami např. TESTAMENT nebo HATEBREED. 

BLOOD FROM THE SOUL (UK) – „DSM-5“ 
Industrial metal, Deathwish Records 
Shane Embury z NAPALM DEATH má stále spoustu energie a hudebních nápadů na rozdávání. O tom svědčí i oživení jeho starého projektu BLOOD FROM THE SOUL, kterému vyjde druhé album. Zatímco debut „To Spite The Gland That Breeds“ (1993) nahrál s Lou Kollerem (SICK OF IT ALL), tentokrát jej doplnili zpěvák Jacob Bannon (CONVERGE, WEAR YOUR WOUNDS, UMBRA VITAE), basák Jesper Liveröd (NASUM, BURST) a bubeník Dirk Verbeuren (MEGADETH, BRAVE THE COLD). Koncepční album obsahující dvanáct skladeb produkoval Russ Russell. To zase bude zběsilá jízda! Vychází digitálně 13. listopadu, CD a vinyl až v roce 2021. 

ACCU§ER (Německo) – „s/t“ 
Thrash metal, Metal Blade Records
Starou thrashovku z Německa ACCU§ER jsem sice nikdy neposlouchal, ale její název samozřejmě registroval. Proto je dobré připomenout nejen všem staromilcům, že 13. listopadu jí vychází jejich jedenácté album, které bude obsahovat 12 skladeb. 

MACABRE (USA) – „Carnival Of Killers“ 
Murder metal, Nuclear Blast Records 
Tento dobře známý cirkus se vrací s albem po dlouhých deseti letech (13. listopadu), kterým zároveň oslaví 35 let své existence. Osobně od šestnácti skladeb včetně intra nečekám žádnou slávu, ale poctivé old school řemeslo, plné příběhů o sériových vrazích. 

KILLER BE KILLED (USA) – „Reluctant Hero“ 
Metal, Nuclear Blast Records 
KILLER BE KILLED, v jejichž řadách působí Max Cavalera (SOULFLY, ex-SEPULTURA), Troy Sanders (MASTODON), Greg Puciato (THE DILLINGER ESCAPE PLAN) a Ben Koller (CONVERGE, ALL PIGS MUST DIE, MUTOID MAN), vydají 20. listopadu nové album. To bude obsahovat 11 skladeb, které budou určitě hodně pestré a zároveň agresivní. Co jíného od téhle sestavy čekat, že? Něco už naznačily zveřejněné singly. 

MY DYING BRIDE (UK) – „Macabre Cabaret“ EP 
Doom metal, Nuclear Blast Records 
Rok a půl po posledním albu „The Ghost Of Orion“ chystají britští funebráci tříslkadbové mini-album, které vyjde 20. listopadu. První ukázka „A Secret Kiss“ naznačila, že ze své vytyčené cesty neuhnuli ani o kousek.

HATEBREED (USA) – „Weight Of The False Self“
Hardcore, Nuclear Blast Records
Tucet naštvaných skladeb se objeví 27. listopadu na novém albu HATEBREED. Hardcore metal v jejich klasickém podání potvrdil dříve zveřejněný titulní song i další singl „Instinctive (Slaughterlust)“. O obal se postaral již výše zmíněný Eliran Kantor, který pracoval i pro SOULFLY nebo SODOM. 

SODOM (Německo) – „Genesis XIX“ 
Thrash metal, SPV/Steamhammer 
Parta kolem Toma Angelrippera vydá 27. listopadu dvanáct nových skladeb na svém už šestnáctém albu. Po kratších nahrávkách to bude první deska od dob „Agent Orange“ pro navrátivšího se kytaristu Franka Blackfira, navíc bude historicky prvním v historii kapely ve čtyřčlenné sestavě. Starý německý thrash asi nikdy neumře, ale nejsem si jistý, jestli těch celkových 55 minut není až moc. 

CADAVER (Norsko) – „Edder & Bile“ 
Death metal, Nuclear Blast Records 
Jedna z prvních norských deathových kapel, v jejímž čele stojí mozek Anders Odden (dále SATYRICON) a bubeník Dirk Verbeuren (rovněž MEGADETH atd.), vydá 27. listopadu nové album. To bude obsahovat desítku skladeb a hostující vokály Kama Leeho (MASSACRE) a Jeffa Becerry (POSSESSED). Dle prvního singlu to bude old school rubanice až za hrob. 

VOIVOD (Kanada) – „Lost Machine – Live“ 
Sci-fi metal, Century Media Records 
27. listopadu vydají kanadští progresivci nový živák, který bude na ploše 74 minut obsahovat třináct skladeb zaznamenaných během koncertu v Québecu při turné k jejich poslednímu albu „The Wake“. VOIVOD není nikdy dost! 

SCOUR (USA) – „Black“ EP
Extreme metal, Housecore Records
27. listopadu vyjde třetí část z trilogie minialb projektu SCOUR, za nímž stojí hvězdná sestava Philip H. Anselmo (PANTERA, DOWN, PHILIP H. ANSELMO & THE ILLEGALS, SUPERJOINT), John Jarvis (AGORAPHOBIC NOSEBLEED), Derek Engemann (PHILIP H. ANSELMO & THE ILLEGALS, ex-CATTLE DECAPITATION), Mark Kloeppel (MISERY INDEX) a Adam Jarvis (PIG DESTROYER, MISERY INDEX). Po šedém a rudém EP následuje černé, které bude opět obsahovat mix black metalu, grindcore a thrashe.

 

Kubina

SÓLSTAFIR (Island) – "Endless Twilight of Codependent Love"
Post-rock, Season Of Mist
Už je to dávno, co hrávali black metal. V současnosti by se k nim hodil přídomek PINK FLOYD z Islandu. SÓLSTAFIR vyjde nové dítko 6. listopadu a ždímat emoce bude devíti songy vyrytými do drážek vinylu. K ochutnání naservírovali rovnou tři předkrmy se stopáží 25 minut! Vypadá to, že novinka bude obsahovat špinavější zvuk kytar a oproti předchozímu "Berdreyminn" (2017) dá více vzpomenout na kapelní kořeny, aniž by ztratila něco ze své pečlivě budované atmosféry.

SODOM (Německo) – "Genesis XIX"
Thrash metal, Steamhammer
Před dvěma roky Tom Angelripper vyměnil komplet sestavu a z tria se stal kvartet. Mezi novými členy zaujal především návrat legendárního kytaristy Franka Blackfirea. Proto se nová deska dost možná bude snažit oprášit slávu alb "Persecution Mania" a "Agent Orange". Letošní nečekaný odchod bubeníka Huskyho nakonec nebyl velkým problémem. Náhrada Toni Merkel rychle zapadla, a tak může full record "Genesis XIX" vyjít už 27. listopadu.

EXARSIS (Řecko) – "Sentenced to Live"
Thrash metal, MDD Records
Když budeme mluvit o nejúspěšnějších thrashmetalových kapelách a dojde řeč na vokál, nenajdeme příliš lidí, kteří umí opravdu zpívat. Přesto bych řekl, že takové osobitější frázování je důležitější než například u death metalu. I nahluchlý rozezná Blitze od Schmiera. Jednou ze skupin, jež disponuje vokalistou s jasně rozeznatelným zpěvem, jsou EXARSIS z Řecka. Pěvec jako by snad polkl balonek s héliem. Skvělá nástavba pro bláznivě skotačící hudbu á la "Eternal Nightmare" od VIO-LENCE. Již pátá řadovka v jedenáctileté historii spatří světlo světa 27. listopadu.

EXORCIZPHOBIA (Česko) – "Digitotality"
Thrash metal, Support Underground
Bylo by velkou chybou nevzpomenout novinku od EXORCIZPHOBIE. Však kapela z Trutnova dlouhé roky tmelí naši skromnou scénu. V pátek 6.11. vychází album "Digitotality" na digitální platformě Bandcamp. Až se bude lámat rok, mělo by být osm nových válů k dispozici i fyzicky u labelu Support Underground. Plánovaný křest fošny 9.1.2021 je díky současné situaci nejistý.

 

Jindra 

MACABRE (USA) -„Carnival of Killers“
Thrash/death/grindcore, Nuclear Blast
MACABRE vizáží připomínají americké strýčky tvářící se, že právě oni využili potenciál země neomezených možností. Ne, tak to není.  Jedni z prvních, kteří položili základní kámen death metalu. Grindcore s makabrózními texty často prezentované frázováním lidové odrhovačky s dotěrnou kytarou, výraznou basou a agonickým projevem týrané oběti. Pitoreskní obal s názvem alba naznačují, že se budou dít věci pedofilní povahy. Fascinace masovými vrahy, psal se 21. květen roku 1960, na svět přišel malý Jeffrey Dahmer...  

MASTER/NUNSLAUGHTER – split
Death/thrash metal, Transcending Obscurity Records
Death metalový guru Paul Speckmann, jeden z prvních zámořských hudebníků, který okusil život v podzemních štolách českého undergroundu. V letech1999-2003 působil v KRABATHOR. Poté, co KRABATHOR ukončil aktivní činnost,  resurektoval znovu MASTER, do 2019 využíval služeb Zdeňka Pradlovského (bicí), kytaristy Aleše Nejezchleby (oba SHAARK), na dvou deskách (2001, 2002) naskočil do MASTER také Christopher (KRABATHOR).
NUNSLAUGHTER američtí veteráni, vyznavači kultu obráceného kříže, mají na kontě za více jak 30 let existence desítky vydavatelských počinů, ale pouze 4 plnohodnotná alba. Ani tentokrát tomu není jinak, pod vedením sbormistra a jediného původního člena Dona of The Death dali s MASTER rakve dohromady a pořizují vinylový salut ze smrduté márnice na splitko úctyhodné délky 41 minut.

MY DYING BRIDE – „Macabre Cabaret“ EP
Death/doom/gothic, Nuclear Blast 
Jeden z mnoha symbolů hudebního boomu v porevolučním období u nás. Přestože nevěsta umírá předlouhých 30 let, neztrácí nic na svém šarmu.
Z původních svatebních hostů zůstali již pouze kytarista Andrew Craighan a “obchodní značka“ MDB vokalista Aaron Stainthorpe. Doom metal bez obavy ze zanesení nákazy jinou z mnoha odnoží metalu. „Macabre Cabaret“ je jakási poetická diskuze života a strasti, kterými si musíme všichni projít. Není to žádná sada pouček a instrukcí. Život je jednoduše kabaret.

 

Horaguru

SIX DEGREES OF SEPARATION (Česko) – „Old Dogs“
Metal, MetalGate Records
Pro fanouška kapely jsou čtyři léta, která uplynula od okamžiku, kdy se mohl těšit z nového alba, předlouhá. Letos konečně nastal ten pravý čas a kapela přichystala hned dvanáct kousků. Dva z nich, „Common Aim Ltd“ a „Lunacy Mantra“ nám už byly předhozeny k ochutnávce a musím říct, že mi šmakují. Jedna z nejoriginálnějších smeček, jenž nám domácí scéna nabízí, zatím ještě žádným albem nezklamala a nemám pochyb, že nás ani teď nečeká nemilé překvapení. SDOS zrají jako víno a momentálně můžeme sledovat stupeň zrání – „Old Dogs“.

ELBE (Česko) – „Eschatology“
Post rock/doom metal, Epidemie Records
Třebaže se tento rok nevyvíjí podle představ asi nikoho z nás, pořád se můžeme těšit a radovat z věcí běžných i nevšedních. Velkou radost mi tak přináší, krom výše zmíněných SDOS, i druhé album ELBE. Původní projekt se přerodil v regulérní kapelu a i když na instrumentální debut nedám dopustit, nezbývá, než konstatovat, že zpěv Honzy Insomnica a rytmika DYING PASSION nahrávce náramně prospěly. ELBE se pomalu, ale jistě stává pojmem, který v tuzemském undergroundu zanechá nesmazatelnou stopu. Dokud můžeme natěšeně odpočítávat dny v kalendáři a s napětím vyhlížet poštovní doručovatelku, je svět, zdá se, ještě v pořádku.

 

Johan

PANYCHIDA (Česko) – „Gabreta Aeterna“
Black/heavy metal, Folter Records (CD) & Epidemie Records (box) & Nasphyr Records (LP) & Evil Horn Records (MC)
Nové album PANYCHIDY bude v mnoha směrech přelomové. Kapela po hudební stránce pokračuje v  prolínání black a heavy metalu, přičemž příklon k melodičtější formě je logickým pokračováním předchozích kroků. Textový koncept je tentokrát o Šumavě, její pohnuté historii, ale i kráse a je jen a jen dobře, že tentokrát ryze v českém jazyce. Silné melodie, epické pasáže, blackové marše, extrémní i civilní zpěv, recitace, to vše bude v průběhu listopadu dostupné na všech běžných formátech a navíc v luxusním dřevěném boxu plném pěkných sběratelských propriet. 

 

Coornelus

THE CORONA LANTERN (Česko) – „Certa Omnibus Hora“
Doom/sludge, MetalGate Records
Po pěti letech od debutu „Consuming the Tempest“ o sobě dává vědět pražská doom skupina THE CORONA LANTERN. Kapela okolo lidí z deathmetalových DILIGENCE, v čele se zpěvačkou Danielou, nadějným debutem potěšila nejedno ucho příznivce sludge/doom metalu, na což se bude určitě snažit navázat i letos. Nakolik bude nové album jiné, se dozvíme koncem listopadu, kdy nahrávka „Certa Omnibus Hora“ vyjde. O její realizaci se postarají agilní MetalGate.


 


Zveřejněno: 02. 11. 2020
Přečteno:
1451 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

03. 11. 2020 10:12 napsal/a Kubina
Re: Bury SODOM
Poslední dva krátké záznamy byly bomba. O to více se taky obávám dlouhé stopáže. Myslím, že to bude dost ve stylu "Persecution Mania" (stopáž 36 minut). V minulosti už minimálně jednou to zkusili mydlit v podobným duchu na fošně "Tapping the Vein" (stopáž 46 minut) a ta už mi přesně o těch 10 minut přišla delší než by měla být. Tak uvidíme teď.